Plzeňáci

Kluby a spolky ze západních čech.

Re: Plzeňáci

Příspěvekod RICI GP » 29 kvě 2015, 20:36

Tak mi to nedá a musím sem sdílet i když jisté pasáže se Vás netýkají. Ve finále bych ocenil jakékoli sdílení a všechny soc.sítě a fóra.

m.autorevue.cz

27. 5. 2015

10 věcí, které možná nevíte (ale měli byste vědět) o motorkářích

Žák Dalibor

Soužití jednostopých a dvoustopých účastníků silničního provozu nebylo nikdy úplně jednoduché.

Někteří řidiči nemohou motorkáře vystát. Vadí jim, že jezdí rychle, že mají hlučný výfuk, v že nosí kožené oblečení a že si to užívají. Vadí jim na motorkářích zkrátka všechno.

I když vám ale motorkáři lezou krkem, přemýšlejte o nich jako o lidech a myslete na to, že případná nehoda může skončit tragicky. Vybrali jsme deset věcí, které by vám mohly pomoci lépe motorkáře pochopit – a člověku bez jednostopé zkušenosti nemusejí být úplně zřejmé.

1. Motorkář je právoplatný účastník provozu

Na rozdíl třeba od cyklistů musí mít motorkář řidičský průkaz a musí platit povinné ručení. Na rozdíl od cyklistů zpravidla nejezdí po třech nebo více pivech a nemá vedle silnice pro sebe vyhrazenou motostezku.

10 nejhorších zlozvyků na českých silnicích, které nás štvou

2. Motorkáři jezdí pro radost

Už z nepraktické povahy motocyklu je jasné, že se jedná především o rekreaci a koníčka. Motorkáři si to zkrátka užívají. Chápejte proto skutečnost, že oni se projíždějí hlavně z radosti, takže s tím souvisí i časté využívání výkonu motocyklu a jeho rychlosti. Když máte rychlé sportovní auto, také se s ním nebudete jenom znuděně ploužit za autobusem.

3. Motorkář vždycky pojede na začátek kolony

I přes zábavný a rekreační charakter motorky hodně lidí využívá její praktickou stránku – snadné proplétání hustým městským provozem. Motorkář prostě vždycky pojede dopředu na začátek kolony, tak mu nechte trochu místa. Je to mnohem bezpečnější pro všechny, protože on od semaforu odjede rychleji a zmizí, nemusí pak kličkovat a proplétat se mezi auty zleva a zprava. Pusťte ho, ať na něj pak nemusíte dávat pozor.

4. Motorka je výrazně rychlejší

Motocykl je poměrně dostupný a levný způsob, jak si užít vysokou rychlost. Zejména na rovinkách pak někteří motorkáři jezdí velmi rychle. Rychleji, než na co jsou ostatní účastníci provozu zvyklí. Myslete na to hlavně při odbočování nebo vjíždění na hlavní rovnou silnici.

Policejní statistika: Rychlost NENÍ nejčastější příčinou nehody

Když vidíte v dálce světlo motorky, je dost dobře možné, že pojede třeba dvě stě. Ano, nesmí se to, ale vy nejste na silnici od toho, abyste poučovali ostatní o pravidlech. Od toho je Policie ČR. Vy se starejte o to, abyste motorkáře nezabili.

Navíc nemusí jít vždycky o flagrantní porušování předpisů. I relativně obyčejné motocykly akcelerují rychleji než běžná auta, takže z křižovatky nebo ostré zatáčky se jednostopý stroj může přiblížit, než se nadějete – aniž by jeho řidič nutně překročil povolenou rychlost.

5. Ne všichni na motorce umějí

Všichni motorkáři nejsou, ačkoli si to o sobě někteří myslí, Valentino Rossi. Spousta z nich umí jen tahat za plyn, ale neznají pořádně techniku jízdy na motorce, princip vedení pohledu, rizika fixace pohledu na překážku a základy průjezdu zatáčkou.

Chcete jezdit bezpečně? Naučte se správně z auta dívat

Proto se stává, že vás sice na rovince motorka předjede a ujede vám, ale v zatáčkovité pasáži ji dojedete. Motorkáři se prostě bojí motorku naklonit a neumí pořádně využít její dynamický potenciál. Nebo jsou to ještě začátečníci. Pokud takového pomalého motorkáře dojedete, netlačte na něj. Nechcete přece, aby upadl přímo před vámi a vy jste ho přejeli.

6. Motorka brzdí hůř než auto

Plno lidí (na obou stranách) si neuvědomuje, že ani ten nejsportovnější motocykl s nejlepšími pneumatikami nezabrzdí líp než průměrné auto. Motorka má mnohem menší styčnou plochu pneumatik s vozovkou, ve skutečnosti je pro obě kola podobně velká jako u jedné úzké pneumatiky na osobním autě.

Motorka tak potřebuje k zastavení ze stokilometrové rychlosti přinejlepším 40 metrů, spíše ale více. Obyčejné auto (bez reakční doby) brzdí na suchu a letních pneumatikách na zhruba 38 metrech. Sportovním vozům stačí i méně než 35 metrů. Na mokru se rozdíl ještě zvětšuje, protože jen málo motocyklů má ABS a motorkáři se pak pochopitelně bojí za brzdu pořádně vzít.

7. Nechte jim místo pro chybu

Je důležité počítat s tím, že se motorkář nechá unést rychlostí a zapomene, že mu to tak nebrzdí. Nebo zkrátka špatně odhadne zatáčku. Nechejte mu tedy místo pro chybu. Ostatně, to byste měli dělat s každým účastníkem provozu. Všichni občas chybujeme, přehlédneme jiné auto v zrcátku nebo prostě neodhadneme správně aktuální situaci.

10 nejčastějších chyb při řízení auta, které způsobují nehody

Právě tím, že si lidé navzájem neudělají místo, předhánějí se a neumějí na silnici spolupracovat, vznikají zbytečné nehody.

8. Motorka není kvůli dennímu svícení aut vidět

Po zavedení povinného denního svícení se motorkářům přitížilo. Zatímco dříve lidé dávali více pozor a motorka byla díky světlům lépe viditelná a snadno rozpoznatelná i na velkou vzdálenost, nyní se v záplavě světel, LED diod a mlhovek snadno ztratí. Plno motorkářů pak dělá tu chybu, že si na truc rozsvítí dálková světla v domnění, že budou viditelnější. Nebudou.

Pokud motorka svítí dálkovými světly, ještě hůře se odhaduje její rychlost a řidič nedokáže přesně určit, kdy motorka přijede. Nejprve má dojem, že je motorka blízko, ona ale ještě nikde není, tak tam tedy vjede... A malér je na světě.

9. Motorkář ale neví, že není vidět

Řidiči motocyklu si ale často neuvědomují, že nejsou vidět. Jednou věcí jsou světla, ale druhou způsob jejich jízdy. Motorka je menší a snadno se schová ve výhledu řidiče osobního auta, ať už ve slepém úhlu zrcátka, nebo třeba za tlustým A-sloupkem.

Elon Musk: Jednou přijde doba, kdy bude řízení auta člověkem zakázáno

Velice nebezpečná je situace, kdy stojíte na křižovatce na vedlejší, chcete odbočit doleva na hlavní a zleva přijíždí auto, které bliká, že bude odbočovat na tu vedlejší, kde stojíte. A právě za levým zadním rohem tohoto auta se snadno ztratí motorka, která jede rovně. Tohle je skutečně velmi nebezpečné a případná nehoda, která mnohdy skončí tragicky, jde plně na vaše konto.

Jistě, motorkář v takovém případě neudělal moc proto, aby byl vidět, ale to je přesně ta situace, kdy byste jako řidič auta měli za motorkáře převzít čast zodpovědnosti. Berte to tak, že to děláte spíše kvůli sobě. Ať si ten za řídítky podle vás zaslouží cokoliv, přece nechcete strávit měsíce nebo roky života řešením nepříjemností na policii a u soudu.

10. Motorka nevypíná blinkr

Když jsme u toho odbočování, ještě jedna perlička na závěr. Na rozdíl od aut motorky, až na pár výjimek, nevypínají automaticky směrová světla. A mnoho jezdců na to zapomíná. Přístrojové štítky motorek jsou také hůře čitelné. Například v přímém slunci jezdec ani nevidí, že mu bliká kontrolka ukazatele změny směru jízdy. Vždycky raději počítejte s tím, že i když motorka bliká, nemusí to nutně znamenat, že má řidič v úmyslu odbočovat.

Rubriky: Bezpečnost, Motocykly, Život řidiče
RICI GP

100+

Reputace: 1
Skútr / moto: Gilera GP 800
Tuning / úpravy: Černé plexi Givi, plotna a zadní kufr Piaggio.

Příspěvekod ondsin » 29 kvě 2015, 20:43

Jasně JonhyXY, jen přijeď. Alespoň nebude moje Majda jediná :D

To HonzaH83: Škoda Honzo, škoda.. Mohl jsi kandidovat na krále Šumavy s novým strojem :mrgreen: Tak snad příště.. PS: Valachy už mam napsaný v diáři :wink:

Aktualizace startovního listu v Plzni. TonyWave potvrdil účast...
Takže super. Z mé strany vše platí a po 8.h na Shellu budu čekat na lidi z listu.

Když se někdo bude chtít přidat na poslední chvíli. Budeme rádi. Ale odjezd z Plzně je plánován v 8.30

EDIT: 22:00 - nad Plzní řádí pořádná bouřka a vydatný déšť. Snad se to do zítra vyprší... :roll:
EDITII:Vypršelo. :P Balím foťák a pomalu vyrážím na místo..

EDITIII: Hlásím bezpečný návrat. Díky všem zúčastněním za pohodovou atmosféru v jinak celkem nevlídném počasí. Ten nejvyšší organizátor nám dnes nadělil ne zcela příjemné počasí. Decentně řečeno.. :twisted:
Ale naštěstí náš DokroMax moc dobře věděl kde jsou ty správné úkryty s pohotovým servisem teplometů, horkých čajů, káv a v neposlední řadě parádní pohoštění v Braníčkově. :D
Tak zase někdy příště.

BTW:
PRO zvědavce a technické nadšence :mrgreen: ZDE je záznam z GPS :D
ondsin

100+

Skútr / moto: Yamaha Majesty 400

Příspěvekod Doktormax » 31 kvě 2015, 16:56

Taky děkuji všem a protože počasí se chovalo jinak, než byl plán, tak mám na lepší počasí schované dvě trasy- 3 měsíce plánovanou cestu KT-DO- tachovsko a pak tu náhradní na Blatnou Písek, Strakonice, Churáňov apod.
- ad grafy: měl by tam být ještě můj záznam srdečních akcí (pulsů), kde by bylo jasně vidět, kdy jsem se podíval dozadu na mraky a pak měl bušení srdce :D
Doktormax

50+

Reputace: 0
Skútr / moto: TGB Xmotion 300
Tuning / úpravy: Tzv. přírodní tuning- luštěniny, neboť zvyšují akceleraci a jezdím tak s větry o závod :-)

Příspěvekod bokor » 31 kvě 2015, 22:44

Doktormax : Díky , sice mokro , ale bezva lidi a Tys tu nepřízeň počasí ustál na jedničku . Tak zas příště ....
na světě je přeci krásně
bokor

100+

Reputace: 3
Skútr / moto: suzuki burgman 400 k7
Tuning / úpravy: netřeba

Příspěvekod johnyxy » 01 čer 2015, 08:02

No musím se omluvit, že jsem nedorazil i přesto, že jsem snahu měl. Po zhruba 80 km jsem to vzdal. Chladno a vítr jsem ještě ustál ale když na mne začalo pršet, tak jsem se zbaběle schoval na benzince a potom se vrátil domů.
Snad se ještě najde příležitost a bude mi přát i počasí.
johnyxy

25+

Skútr / moto: Yamaha Majesty YP 250

Příspěvekod tomikm » 01 čer 2015, 19:49

RICI GP píše:10. Motorka nevypíná blinkr

ale vypíná, když má Kymco :lol: tam je totiž blinkr slyšet, viď Luca_69 :lol: :lol: :lol:
tomikm

250+

Reputace: 5

Příspěvekod HonzaH83 » 04 čer 2015, 18:02

Kdo by se mnou vyrazil v sobotu ráno na celý den pojezdit. Je jedno kam, prostě si vyčistit hlavu. Když tak pište, nebo volejte. Jsem odpoledne v práci, tak nejsem na pc. 777829942 Honza.
NIC
SUZUKI BURGMAN 650 EXECUTIVE
Bylo:HONDA PCX 125 r.v.:2013
YAMAHA MAJESTY 400 r.v.: 2004
Helma IXIS JET H91 XL
http://honzh83.motorkari.cz
http://www.youtube.com/user/HonzaH83
BENZIN V KRVI, VÍTR VE VLASECH
HonzaH83

100+

Skútr / moto: ----NIC---
Tuning / úpravy: ŽÁDNÝ

Příspěvekod Tony wave 110i » 19 čer 2015, 21:22

Ahoj.....Zitra v Klabave Scooter demo tour OD 10h DO 17h....Pojede někdo?
Tony wave 110i

50+

Skútr / moto: Downtown 350

Příspěvekod CoUnTeRcT » 26 čer 2015, 21:13

Kam jezdíte plzenáci se skůtrama na servis? Nebo si všechno děláte sami? :)
Jde mi o to, že jsem se skůtrem dlouuuuho nejezdil a potřeboval bych ho dát zpět do kupy. Dneska jsem zkoušel nastartovat a nešlo, benzín jsem dal čerstvej, svíčka dáva jiskru - nestartuje, ani náznak. Jakmile se stříkne trochu benzínu pod svíčku tak to chytne, ale jen na ten benzín, pak hned chcípne.
CoUnTeRcT

5+

Skútr / moto: Aprilia SR 50 Street / Čína 50 ccm
Tuning / úpravy: Zatím nic

Příspěvekod ondsin » 26 čer 2015, 22:52

Tony wave 110i píše:Ahoj.....Zitra v Klabave Scooter demo tour OD 10h DO 17h....Pojede někdo?

Škoda Tony, že mě to nevyšlo. Já letos nemam vůbec štěstí na termíny akcí.. :evil:
Jaký to bylo? Nějaká fotka by se našla :) Díky
ondsin

100+

PříspěvekTento příspěvek již byl smazán kým Tony wave 110i v 29 čer 2015, 15:23.

Příspěvekod RICI GP » 01 črc 2015, 01:19

CoUnTeRcT píše:Kam jezdíte plzenáci se skůtrama na servis? Nebo si všechno děláte sami? :)
Jde mi o to, že jsem se skůtrem dlouuuuho nejezdil a potřeboval bych ho dát zpět do kupy. Dneska jsem zkoušel nastartovat a nešlo, benzín jsem dal čerstvej, svíčka dáva jiskru - nestartuje, ani náznak. Jakmile se stříkne trochu benzínu pod svíčku tak to chytne, ale jen na ten benzín, pak hned chcípne.

RV moto Klabava
RICI GP

100+

Skútr / moto: Gilera GP 800
Tuning / úpravy: Černé plexi Givi, plotna a zadní kufr Piaggio.

Příspěvekod ondsin » 01 črc 2015, 17:56

Tony mě požádal abych sem dal jeho foto z Klabava Scooter demo tour...Tady to je ..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ondsin

100+

Příspěvekod bokor » 15 črc 2015, 22:21

Ahojte lidi , nejezdíme , nebo nemáme čas informovat o ježdění . Před 14ti dny jsme se vrátili s baťůžkem z Chorvatska a od té doby skůtr stojí pod plachtou i s cizineckýma mouchama na plexi . Rád bych je seznámil s těma českýma , nemáte čas a chuť v sobotu někam vyrazit ?

ondsin : nenašel by se čas na koně ?
na světě je přeci krásně
bokor

100+

Reputace: 3
Skútr / moto: suzuki burgman 400 k7
Tuning / úpravy: netřeba

Příspěvekod ondsin » 16 črc 2015, 06:56

Ahoj Bokore. V mém případě je důvodem naštěstí práce 8) Ale na KEEP RESPECT plánuji jet, tak kdo by měl případně zájem jet společně, hlaste se... :mrgreen:

btw: Koně a další naplánujeme.. :<)
ondsin

100+

PředchozíDalší

Zpět na Západní čechy