[quote=Paul][quote=Rady]Jo Lojzo a to tu jeste nikdo nenavrhl bicovani, kamenovani a nebo upaleni
Jinak agresivita za riditka a volant nepatri. Pak se neni cemu divit, ze to na nasich cestach tak vypada. Delal jsem v Anglii a tam se lidi k sobe chodec versus ridic chovaji uplne jinak
[/quote]
to Rady: je to tak, v cizine (west) se chovají lidi za volantem jinak...protože se chovají jinak všude! Neškodí si, nezávidí, vyrostli v kvalitativně jiných podmínkách: úspěch (třeba lepší auto) je inspirací a ne objektem nízkých pudů okolí. Tady si lidi často vybíjejí nahromaděnou frustraci za volantem, protože jinde na to nemají odvahu, převládá názor, že ohleduplnost je slabost- je to prostě i projev nízké míry sebevědomí, úcty k druhému atd. Dále je zřejmé, že s narůstajícím počtem aut mnozí řízení v silném provozu nezvládají, nejsou vyježdění jako na západě.
Mám čerstvé zkušenosti z cest po Rakousku a hl. Itálii : jezdí se dot svižně, ale je to plynulejší a celkový pocit větší bezpečnosti v provozu než tady. Nebudu znovu omílat známá fakta: motorky vždy vpředu na semaforech, auta vpravo a volné místo uprostřed na neustále předjíždění motorek, perfektní periferní vnímání a pozorování okolí - u všech řidičů, dávání si přednosti při vjíždění na hlavní a zařazování do pruhů atd.atd. DOPORUČUJU každému na motce "školu jízdy" v Itálii, zkouším to teď v pražském provozu (schválně- jak dlouho přežiju :p)
Musím ale říct svou zkušenost (teď jsem zrovna dorazil 350 km služebně z Jižních Čech): jezdím mimo obec dost svižně a snažím se, abych byl vidět vč. mých úmyslů předjet a auta mě většinou uhýbají. Vždy poděkuju -rukou, kýváním hlavy, nohou - snad se to časem zkultivuje
[/quote]
hm.jizni cechy.kdes jezdil?trochu je znam.