Diskuze o čemkoli.
Odeslat odpověď

Re: S K L A D I Š T Ě S L O V - kvůli zachování smyslu témat

09 bře 2021, 09:21

Tak princip je sakra někde jinde.

Na rozdíl od žluté hvězdy, Ty si můžeš vybrat, což ti s hvězdou nemohli. A taky Tebe nikdo nepošle do plynu, ani neomezí Tvá základní práva.
Jít na koncert není právo. Je to možnost, kterou když nemáš, tak Tě na životě neohrožuje. Je spousta lidí, kteří na koncert nemohli už předtím a to prostě proto, že na to neměli. Takže ta argumentace tak trochu kulhá.
To srovnání je na velmi nízké úrovni a již jsem zde avizoval, že se mi nelíbí a považuji jej dost za hranou čehokoliv.

Byl bych velmi potěšen, kdyby se tu to srovnání již nikdy neobjevilo. :evil:

09 bře 2021, 09:37

Ta masivní část veřejnosti, bez jejíž zoufalé nenávisti by se rozhodně nemohla stát tragedie, ke které došlo (a kterou si tady nikdo nedovolil znevažovat), si taky mohla vybrat, jestli se nechá přesvědčit, že za jejich problémy může jiný, na kom si můžou vybít svou frustraci. Nebylo to dílo jednoho člověka, ani deseti tisíc. Nevšiml jsem si, že by tady někdo srovnával následky, ale to, co tomu předcházelo (označené slovem princip).
Zkus se trochu odpoutat od zaryté představy, že lidem, kterým se nelíbí současná situace, kroky vlády a uměle podněcované napětí ve společnosti, jde o nějaký koncert...

09 bře 2021, 10:00

Evidentní je jedna věc. Že část lidí nevidí, nebo odmítá vidět, vytěsňuje, co se DĚJE ve zdravotnictví. Příčinou může být zoufalství, deprese, což se dá i pochopit. Místo čtení a odkazování na články idnes a novinky bych doporučoval nějakou činnost.

09 bře 2021, 11:11

josuk... To je v pohodě, já to psal o pauzách v práci, žádný strach, že bych se s barákem, zahradou a třemi dětmi nějak extrémně nudil :wink:
moto.joker... Zajímavý posun v uvažování. Doteď byly pouze věci zakázané a ostatní byly povolené. A mezi povolené, tedy mezi normální lidská práva patřilo setkávání, kultura a společensky život. A nyní už to má být jen pro ty co si "vyberou" nechat sebe (zjevně pravidelně dozivotne) a svoje děti očkovat nebo (možná jen...) mít v prukazce xy hodin starý covid test.
To je brutální posun v myšlení. Kdo si tedy vybere "špatně" - když tedy mluvíme o "možnosti volby", ztrácí svoje dosavadní postavení člověka a stává se podclovekem. Odtud srovnání s Zidy před válkou.
Copak to nevidíte? A představa, že pokud se tento model uchytí, zůstane už navždy jen u Covid průkazky, a nezačne se to, pro velký úspěch, uplatňovat i jinde, je - jak to říct - blahova. :(

09 bře 2021, 13:45

Víte, kluci, ono to není tak jednoduché a černobílé, jak se to tady vzájemně snažíme prezentovat. Zkusme si tedy odpovědět na několik základních otázek.

Je tu virus covid? Ano.
Je to resporační choroba? Ano.
Je hodně nakažlivý, vice než jiné respirační choroby? Ano.
Hrozí, v případě nakažení, fatální konec ve větší míře než u jiných respiračních chorob? Ano.
Hrozí, v případě nakažení, fatální konec i jinak zdravým lidem (tedy ne jen pouze nemocným a poymorbidním)? Ano.
Je vhodné/nutné se před nákazou chránit? Ano.
Víme přesně jak se virus chová? Ne.
Máme nějaké účinné léky? Ne.
Lze na první pohled "odhalit" nositele/šiřitele viru? Ne.
Štvou mě aktuální omezení? Ano.
Rád bych je změnil? Ano.

Takže co nám z toho vyplývá? Moc toho nevíme a pro některé z nás to může být konečná.
Čekáme tedy na dobu, kdy bude nějaký účinný lék tak, aby bylo možno nakažení covid považovat za běžně léčitelnou nemoc.

Tak a teď jak z toho ven. Kdokoliv v našem okolí může být nositelem/šiřitelem viru a pro kohokoliv z nás to může/nemusí být fatální konec.
Je tedy třeba nějak vymyslet způsob, kterým dáme najevo, že konkrétní osoba je očkována (nebo jinak zabezpečena) proti covid a tedy není pro své okolí nebezpečná. Tato výhoda je pro tu danou konkrétní osobu i pro všechny v jejím okolí.
Je to každého volba. Já osobně půjdu raději do kina, když budu vědět, že všichni v kině jsou očkovaní a tedy je to pro mě bezpečný prostor. Sám neočkován v kolektivu očkovaných bych se cítil bezpečně. Pokud v kolektivu očkovaných je více neočkovaných, pak ti neočkovaní jsou si navzájem potenciální hrozbou. A v případě nakažení budou tuto hrozbu dále šířit.

Každý si může vybrat zda chce nebo nechce být očkován a za svou volbu nebude nijak perzekuován.
Tady očekávám, že majitel očkovacího pasu bude mít jednodušší život, neboť z tohoto pohledu není nebezpečím pro své okolí.
Je právem státu, v zájmu ochrany zdraví společnosti, motivovat k ochraně/očkování například dočasným zvýhodněním těchto osob.

Druhá alternativa je trvalé a opakující se testování lidí pořád dokola. Což je nákladné, časově náročné a nutno říci dost vopruz.

Mě například zaujal článek, pokud jste zaznamenali, že v polsku sestrojili přístroj na detekci nákazy covid, který funguje jako alkoholtester. Prostě do toho dýchneš a on Ti pípne zda jo nebo ne. Pokud by byly takovými přístroji vybavena kina, restaurace, letadla a vůbec kdekoliv, odpoadla ny, podle mě, nutnost těch očkovacích pasů. A to by bylo super.

V době, kdy budeme schopni na otázky na začátku s negativní odpovědí odpovědět kladně, asi to nebudeme muset tak hrotit. Do té doby je třeba hledat nějaká řešení, která nám umožní žít s co nejmenšími omezeními. Mezi taková řešení já rozhodně nepočítám názor: "Dáme tomu volný průběh.".

Nutno si uvědomit, že svět skutečně už nebude jako dřív a pokud se tak stane, tak to rozhodně nebude v horizontu 2 let.

A i dnes máš volbu, buď testy do zblbutí nebo očkování. Jiná varianta jak negovat veřejně svou nebezpečnost pro okolí tady zatím není. Ano je třetí volba sedět doma a nikam nechodit, děkuji nechci.

A právě proto, že je tady ta volba, tak zásadně odmítám to srovnání. Ti lidé dříve neměli žádnou volbu. Byli označení a pro ně to znamenalo většinou konec. Neměli žádnou možnost se toho označení zbavit. Nemohli říci, tak já něco udělám a to označení mi sundejte.

A pokud máš obavu, že na neočkované se budou lidé dívat zle, tak je to trochu pochopitelné, i když ne ospravedlnitelné. Každý neočkovaný, může být nositel, tedy může Tě nakazit a může to pro Tebe znamenat konečnou. Jestli bude nebo nebude, to nikdo dopředu neví. A třeba já osobně do této loterie moc jít nechci a předpokládám, že i mnoho jiných lidí.

Ber očkovací pas jako jednu z možných cest z omezování. Jako jedno z aktuálně možných a dostupných řešení.
Naposledy upravil moto.joker dne 09 bře 2021, 13:49, celkově upraveno 2

09 bře 2021, 13:46

Spíše, než zmíněné hvězdy na kabátech, mi očkovací pas připomíná rudou knížku, která zaručovala řadu výhod do listopadu ´89. Mnohde byla podmínkou karierního růstu, atd. Podotýkám, že já bych se očkovat klidně nechal, co mě na současné situaci sejří nejvíc, je právě neschopnost vlády očkování zrychlit. To mi zase připomíná Hlavu XXII... :?

09 bře 2021, 14:15

Občas mi tu chybí základy logického myšlení ! (Já o voze , on o koze. Sčítá hrušky s jabkama.)

Tvoje tvrzení: "Spíše, než zmíněné hvězdy na kabátech, mi očkovací pas připomíná rudou knížku, která zaručovala řadu výhod do listopadu ´89"

Analogie podle tvého tvrzení: Tvůj řidičák mi připomíná rudou knížku, která zaručuje výhodu řídit vozidlo :-)

Stejně nelogické jako: Ženy jsou diskriminovány, protože musí rodit děti a nepracují v dolech.

Dtto: já jsem diskriminovaný v práci proti lidem co mají VŠ vzdělání a diplom.

Obdoba: Ti chudáci neočkované děti jsou diskriminované a mohou onemocnět (mnohdy smrtelnými), protože nejsou chránění proti nemocem (tubera, pneumokok, záškrt, tetanus, dávivý/černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B, hemofilové infekce typu B, Meningokok typu B, záškrt, spalničky, zarděnky, příušnice) ... to se dívím, že já blbec jsem očkovaný a @badarala taky.

09 bře 2021, 14:38

Se pánové tak nečertěte, to chce klid.

09 bře 2021, 14:40

2ee2befc-3fce-4b16-89eb-a350b0f7da2c.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

09 bře 2021, 15:06

Tady je všeobecný předpoklad že očkování bude trvale a všeobecne účinné. Chápu, že vůbec připustit myšlenku že to bude fungovat chvíli a napůl, znamená připustit, že vše do čeho se vkládají naděje může být omyl.
Ano, u černého kašle atd., to zafungovalo. Proč ne u chřipkových neustále mutujících virů? A najednou by mělo? A že už nám to mutuje, a vypadá že celkem ochotně a svižně.
Ok, motojoker... Řekneme, že místo "Rudé knížky"- mimochodem pěkné a přiléhave, už tedy nemusím "urážet" 80 let zavražděné :D - by se u vchodu dychlo do přístroje. Je to opruz, ale fajn, už jsme úplně jinde, to by bylo jisté řešení schůdné patrně pro naprosto drtivou většinu. Aspoň myslím.

09 bře 2021, 15:21

To: všichni .... no jak to říct neutrálně a přitom pochopitelně :roll: . Je potřeba si říct na rovinu, že lidí je jak sraček (bez urážky) a v této době nejde o nic jiného než o busines. Obecně to, že v demokratické společnosti začínají lidé přicházet o SVOBODU pod jakoukoliv záminkou je alarmující a nepřípustné :!: Tam, kde je vůle je VŽDY možná jiná cesta (je na výběr). V dnešní době, kdy KAŽDÝ KDO CHCE může si všechny dostupné informace sehnat je jasné stejně tak i to, že tato činnost bolí. Také je fakt se kterým nikdo nic nenadělá, že jsme se všichni narodili proto, abychom zemřeli :idea: :!: ..... jo a mimochodem já jsem již přírodně imunizovaný. Přeji všem v této době pevné nervy, zdraví a chuť hledat informace. :lol:

09 bře 2021, 15:50

JardaB - reaguješ jak demagog... :roll:

edit: abych vyostřující se téma trochu odlehčil :
https://magazin.aktualne.cz/prestante-b ... f6b220ee8/

09 bře 2021, 21:06

Když je tvůj život na nic, aspoň škodit potěší :lol:
https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_reg ... 2103091900

09 bře 2021, 21:38

Ještě že ty strážníci okamžitě zasahli a zajistili pachatele , dobře že se nezasekli v autě třeba jako každej normální :lol: SLAVA JIM
TWL :mrgreen: to je doba , když maš radost žes projel mezi okresem a nezastřelili tě :!:

09 bře 2021, 21:57

Ale když seš Hamáčkův dobrej kámoš, můžeš dělat pořádný mejdla, lockdown nelockdown... :mrgreen:
Nicméně, je to správná cesta, Hami. ČSSD v krajských volbách v UL kraji s tebou protěžovaným Bendou dostala krásná 3procenta a za to ti upřímně děkujeme :!:
https://www.forum24.cz/selhani-statu-ne ... 2103091949
Odeslat odpověď