Víte, kluci, ono to není tak jednoduché a černobílé, jak se to tady vzájemně snažíme prezentovat. Zkusme si tedy odpovědět na několik základních otázek.
Je tu virus covid? Ano.
Je to resporační choroba? Ano.
Je hodně nakažlivý, vice než jiné respirační choroby? Ano.
Hrozí, v případě nakažení, fatální konec ve větší míře než u jiných respiračních chorob? Ano.
Hrozí, v případě nakažení, fatální konec i jinak zdravým lidem (tedy ne jen pouze nemocným a poymorbidním)? Ano.
Je vhodné/nutné se před nákazou chránit? Ano.
Víme přesně jak se virus chová? Ne.
Máme nějaké účinné léky? Ne.
Lze na první pohled "odhalit" nositele/šiřitele viru? Ne.
Štvou mě aktuální omezení? Ano.
Rád bych je změnil? Ano.
Takže co nám z toho vyplývá? Moc toho nevíme a pro některé z nás to může být konečná.
Čekáme tedy na dobu, kdy bude nějaký účinný lék tak, aby bylo možno nakažení covid považovat za běžně léčitelnou nemoc.
Tak a teď jak z toho ven. Kdokoliv v našem okolí může být nositelem/šiřitelem viru a pro kohokoliv z nás to může/nemusí být fatální konec.
Je tedy třeba nějak vymyslet způsob, kterým dáme najevo, že konkrétní osoba je očkována (nebo jinak zabezpečena) proti covid a tedy není pro své okolí nebezpečná. Tato výhoda je pro tu danou konkrétní osobu i pro všechny v jejím okolí.
Je to každého volba. Já osobně půjdu raději do kina, když budu vědět, že všichni v kině jsou očkovaní a tedy je to pro mě bezpečný prostor. Sám neočkován v kolektivu očkovaných bych se cítil bezpečně. Pokud v kolektivu očkovaných je více neočkovaných, pak ti neočkovaní jsou si navzájem potenciální hrozbou. A v případě nakažení budou tuto hrozbu dále šířit.
Každý si může vybrat zda chce nebo nechce být očkován a za svou volbu nebude nijak perzekuován.
Tady očekávám, že majitel očkovacího pasu bude mít jednodušší život, neboť z tohoto pohledu není nebezpečím pro své okolí.
Je právem státu, v zájmu ochrany zdraví společnosti, motivovat k ochraně/očkování například dočasným zvýhodněním těchto osob.
Druhá alternativa je trvalé a opakující se testování lidí pořád dokola. Což je nákladné, časově náročné a nutno říci dost vopruz.
Mě například zaujal článek, pokud jste zaznamenali, že v polsku sestrojili přístroj na detekci nákazy covid, který funguje jako alkoholtester. Prostě do toho dýchneš a on Ti pípne zda jo nebo ne. Pokud by byly takovými přístroji vybavena kina, restaurace, letadla a vůbec kdekoliv, odpoadla ny, podle mě, nutnost těch očkovacích pasů. A to by bylo super.
V době, kdy budeme schopni na otázky na začátku s negativní odpovědí odpovědět kladně, asi to nebudeme muset tak hrotit. Do té doby je třeba hledat nějaká řešení, která nám umožní žít s co nejmenšími omezeními. Mezi taková řešení já rozhodně nepočítám názor: "Dáme tomu volný průběh.".
Nutno si uvědomit, že svět skutečně už nebude jako dřív a pokud se tak stane, tak to rozhodně nebude v horizontu 2 let.
A i dnes máš volbu, buď testy do zblbutí nebo očkování. Jiná varianta jak negovat veřejně svou nebezpečnost pro okolí tady zatím není. Ano je třetí volba sedět doma a nikam nechodit, děkuji nechci.
A právě proto, že je tady ta volba, tak zásadně odmítám to srovnání. Ti lidé dříve neměli žádnou volbu. Byli označení a pro ně to znamenalo většinou konec. Neměli žádnou možnost se toho označení zbavit. Nemohli říci, tak já něco udělám a to označení mi sundejte.
A pokud máš obavu, že na neočkované se budou lidé dívat zle, tak je to trochu pochopitelné, i když ne ospravedlnitelné. Každý neočkovaný, může být nositel, tedy může Tě nakazit a může to pro Tebe znamenat konečnou. Jestli bude nebo nebude, to nikdo dopředu neví. A třeba já osobně do této loterie moc jít nechci a předpokládám, že i mnoho jiných lidí.
Ber očkovací pas jako jednu z možných cest z omezování. Jako jedno z aktuálně možných a dostupných řešení.
Naposledy upravil
moto.joker dne 09 bře 2021, 13:49, celkově upraveno 2