Kamarádi, něco k tomu povinnému ručení:
madma píše:BrAtKo, neblázni
Jestliže splňuješ zákonem dané požadavky v dané zemi (a podle výše uvedených vyjádření ano), pak pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla platí i v zahraničí. Každý rok dostáváš "zelenou kartu", stejně jako u auta... Stačí si ji nastudovat
Tak já jsem to zkusil prostudovat a obávám se, že tady může dojít k nedorozumění a vzniknout problém (kdyby se vyjádření výše mýlila a jeli jste bez oprávnění):
Povinné ručení se řídí zákonem 168/1999 Sb. (zákon o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla).
Podle něj,
§6 odst. (1) "Pojištění se vztahuje na každou osobu, která je povinna nahradit újmu..." jednoduše i kdybyste někomu vozidlo půjčili.
§6 odst. (2) "Pojištěný má právo, aby pojistitel za něj uhradil poškozenému... újmu, škodu, ušlý zisk, náklady spojené s právním zastoupením..." (Povšimněte si: plnění jde POŠKOZENÉMU. To proto, že on je v tom nevinně a nemůže za to, jestli Vy jste něco podělali.)
Podle
§7 odst. (1)-(4) NENÍ případ, o kterém se tu bavíme, ve výlukách. Líbí?
Mně taky. Potud je všecko fajn.
A teď zbystřete: v okamžiku, kdy pojišťovna vyplatí peníze, začne se znova zajímat o Vás - jestli jste udělali vše, co jste měli udělat. Podle
§10 zákona 168/1999 Sb. (zkráceno)
(1) Pojistitel má proti pojištěnému právo na náhradu toho, co za něho plnil, jestliže prokáže, že pojištěný...
b) porušil základní povinnost týkající se provozu na pozemních komunikacích a toto porušení bylo v příčinné souvislosti se vznikem újmy, kterou je pojištěný povinen nahradit,...
(2) Porušením základních povinností při provozu vozidla na pozemních komunikacích se pro účely tohoto zákona rozumí...
c) řízení vozidla osobou, která není držitelem příslušného řidičského oprávnění,... Takže suma sumárum - opakuji, že vycházím jen ze zákona (ale vypadá to blbě
) a budu se muset zeptat (jak je to s tou "příčinnou souvislostí"):
Raději neriskujte bez oprávnění, které je (ať u nás nebo v jiné zemi) bezpečně potřeba.
Nejde jen o body nebo pokutu. Hrozí, že pojišťovna vyplatí poškozenému pár mega a po Vás je bude vymáhat