janon > Samo, však to beru svůj postoj nikomu nenutím, jen diskutuju.
Obecně jsem rád, že se vůbec najde někdo, kdo vůbec ještě diskutuje, místo aby nad tím mávnul úplně rukou a otevřel si lahváč. Pořád je lepší gesto jít volit Franze než sedět doma.
Ale ten můj preferovaný princip přece nijak nepopírá možnost obměny tváří. Komunální volby jsou tu co 4 roky, po nich hned za 2 následují volby do kraje a PSP. Člověk do vysoké politiky klidně může za těch 6 let dozrát, takový Pavel Blažek je toho příkladem. Přiznávám, jsem divný, o politku jsem se začal zajímat v 9 letech (místo Kelly Family jsem poslouchal Beethovena a Vivaldiho
), v době, kdy ve sněmovně seděli lidé jako Lux, Kalvoda, Ruml, Sládek. Pamatuju si pořady Otázky pro premiéra i Gumáky.
Těch nových ksichtů se za těch skoro 20 let objevilo bezpočet. Naštěstí se většina i vytratila. Neříkám, že ten jediný, který prošel a figuruje tam celou dobu (ještěže Dlouhého vyřadil soud), je ideální prezident, ale třeba Diensbier st., kterého já si na tom místě představoval už před 10 lety, se toho nedožil. I Zeman by byl lepším prezidentem před deseti lety než dnes. Naopak to, že tu za týden bude přímá volba, přisuzuju z nemalé části právě tomu, jak špatným prezidentem Klaus byl a ještě pořád je, stejně jako neschopnosti obou komor Parlamentu najít a dohodnout se na vhodných kandidátech (už před 5 lety v podstatě nebylo koho jiného než Klause z těch kandidátů vybrat).
Ameřičanům trvalo 250 let, než se dopracovali k černošskému prezidentovi. Francie ho ještě neměla. My nejsme multikulturní národ, proto bych preferoval někoho více svázaného s českou hlínou. Na knížeti mi ale nevadí jeho původ, ale kromě jeho politické příslušnosti mě odpuzuje už samotné volební heslo "možná mi není rozumět, ale mé postoje jsou jasné". Kdo mu tuhle stupiditu poradil, mu ty volby chtěl asi prohrát. Naštěstí on sám osobně vyplácal potenciál pseudocharizmatu před 3 roky při parlamentních volbách, teď už mu ty studentské hlasy za zrentgenované a kapitánské billboardy k ničemu nebudou. Okamura je jen špatný klaun. Nejprve kandidovat nechtěl, pak se toho na poslední chvíli chytnul a působil na city, že teda děkuje za podporu a že se vynasnaží. A když si ji vycucal z prstu a přišlo se na to, hraje si na uraženého a dělá obstrukce. To je taky dost špatný start. Bobo je trapka a zbytek je nemastný, neslaný, vyjma Franze, ale to už jsem ze svého pohledu popsal.
Co mě však zaráží nejvíce, kde bere tu podporu mezi lidmi Fischer? OK, ta jeho úřednická vláda byla rozhodně lepší než Topolánkova, ale tolik kladných bodů za těch pár měsíců nabrat nemohl.