od oldik » 11 říj 2011, 12:59
Snažím se 100% dodržovat předpisy a rychlost obzvlášť (2x se mi v dědině velice vyplatilo). Za 1 500km, co jsem zatím na mým skůtru najel si vybavuju celkem 3 krizovky, který jsem, řekl bych spíše náhodou, ustál (s manželkou a začínajícím zárodkem motorkáře v podbřišku).
1) Borec v dodávce přes dědinu 30km/h uprostřed jízdního pruhu na rovném přehledném úseku cca 700 m před křižovatkou. Nebudu ho předjíždět, třeba telefonuje a pak zrychlí. Kulový, po cca 300m jsem to psychicky nedával a jal se ho předjet (naštěstí zvolna). Jak jsem byl tak 1m od zadního nárazníku, v tu ránu dodávka vlevo a u toho asi omylem brnknul o blinkr. Obě brzdy nadoraz a zastavil jsem před dveřma řidiče, samozřejmě už v protisměru. Borec dokončil manévr a přes okýnko spolujezdce mě pozdravil mávnutím ruky. Toť vše.
2) Ten samý den, ta samá dědina, cesta zpátky z chaty. Důchodce na křižovatce z levé strany, odbočoval na mou stranu doprotisměru. Vidím ho, říkám si, dědula možná slepej, dobře jsem udělal. Než jsem si ověřil, že se dědula nedívá mým směrem, zpomalil jsem cca opět na 30-40km/h a jak jsem byl před dědkem, dědek vyrazil. Pak mrkl i tam kam měl a zastavil předkem v půlce mýho jízdního pruhu. Doprotivky auto a na středové čáře za křižovatkou ostrůvek s takovou plastovou značku (přikázaný směr jízdy, asi aby někdo nevjel do pruhu, do kterýho nemá, když tam jsou pouze 2). Naštěstí zůstalo dost místa na protáhnutí se, asi bych to už neubrzdil.
3) Před týdnem KFC Brno, Olympia. Tak se pomalu rozjíždím z parkoviště podél řady stojících aut a kočka (postarší) výjezd na couvačku z parkovacího místa. Naštěstí jsem jel taky pomalu, ale ta vyjela, jako kdyby něco ukradla a chtěla zmizet. Já brzda, ona brzda, vzdálenost mého předního kola a zadního pravého nárazníku 50cm.
Krizovky jako předjíždějící deb.... v plechovce, předjíždějící ultradebil ne silniční mašině v zatáčkách z Jedovnice do Ochozu (kde jsem rád, že své půl tuny s manželkou sotva držím na své straně) to do toho nepočítám.
První 2 krizovky a motorkáře v zatáčce, kdy jsme se málem otírali stehnama absolvovala žena se mnou. Výsledek? Od té doby se furt bojí, když někde jedu. Do té doby byl klid.
Začal jsem podle vzoru kamaráda na CBR 600 jezdit (za každých okolností) u středové čáry. Jednak mě má snahu předjet tak pouze 20% aut co před tím a jednak tam ta silnice není tak rozdrbaná jako u kraje. Nehodlám to měnit a zatím na mě nikdo ani netroubil, ani neblikal nebo jsem si nevšimnul..
je ale fakt, že to pětikilo už trochu jede.
Sorry za delší příspěvek, ale toto bych viděl jako jedny z nejčastějších možných příčin nehod a nabádám všechny skůtráky ke klidné a rozvážné jízdě a apriory předvídat, že je na silnici všechno na hovno a všichni jezdí hůř než já.
jo a včera mi začali na vyškovsku opravovat vozovky metodou patch-matic nebo tak nějak, emulze s jemným štěrkem. To mi fakt udělali radost.
Takže předvídat a zbytečně netahat za plyn.
Naposledy upravil
KYBLOS dne 25 bře 2013, 16:15, celkově upraveno 1
Důvod: Úprava neslušných výrazů
objem ničím nenahradíš
DL 650 V-strom K5, X9 500 Evo - prodáno