Tak tady sleduju tu debatu o spotřebě a rozhodl jsem se taky něco napsat. Spotřebu mám stejnou jako Minicooper tedy kolem 3,5 litru a o 2 litrech na sto se mi může jenom zdát a to i když mám plexi. Nechává mě to ovšem naprosto v klidu, protože vím proč tomu tak je, a navíc i při téhle spotřebě je to stejně super výhodné viz. níže. PCX jsem pořídil jako vyloženě dopravní prostředek a k tomu taky slouží. Jezdím na něm často z Hradce Králové do Prahy k Museu do práce a to tak, že poslední dobou denně. Jezdím jako prase
, celých těch 106 km v podstatě do omezovače a na dělící čáře, tak abych se netáhnul s kolonou aut. Kvůli tomu jsem si PCX přece nepořizoval. GPS rychlost mi kolísá mezi 95 až 109 km vyjma vesnic, kde tedy ale 50 také nejezdím. Celá cesta mi trvá přesně 1 a půl hodiny včetně provozu v Praze a je jedno jestli ráno nebo večer. Večer v 6 to nakopnu a na zprávy jsem doma a to i s tankováním po cestě. Pokud je přeci v záruce, tak ať pěkně kmitá. Zatím nikde žádná vrzání, jenom gumy mizej. A teď fakta. Spočítal jsem si náklady a časy alternativních doprav:
Škoda Octavia 1,9tdi spotřeba 5,5l nafty to se ale musím táhnout jako smrad - cena cca 200,-Kč doba min 1hod 45min a spíše více podle provozu v Pha - další náklad a problém je parkování - pokud bych platil jak se má je to 360,-Kč za den.
České dráhy - celkový náklad z domu na hlavák v Pha 179,-Kč, ale 3 hodiny v čudu samo jedna cesta!!!!
Autobus - kombinace bus od nás pak Student agency a poté metro z Čerňáku - cena 148,-Kč doba 3 hodiny!!! Opět.
Skútr PCX r.v.2011 najeto 8.000km - 125,-Kč a hoďka a půl. O parkování samozřejmě nemluvím. Nejsem limitován odjezdy busů a vlaků!!!!
Závěrem: Chtěl bych pogratulovat všem nejenom ke spotřebě, ale hlavně k rozhodnutí pořídit si takhle úžasný stroj. Je jednoznačně nejekonomičtější a nejrychlejší pokud řešíte, jak se co nejrychleji dostat do práce a z práce. Takže hlavně ať nám přeje počasí.
Aby našemu pcx nebylo smutno rozhodli jsme se pořídit mladšího, ale silnějšího sourozence. Takže od zítřka stříbrné NC700X na trase Pha HK. Sám jsem zvědav na srovnání. V Praze bude asi lepší PCX, tak uvidíme
Těším se na vaše komentáře a přeju mnoho ujetých km bez nehod.