co jiného. Před chvílí jsem se stavil u prodejce, hnedle věděl a zavolal mechanika. Nemám chuť dělat pupínky, takže jsem se jen v duchu smál nad vysvětlením, že destilka nalitá do nádržky se promíchává dlouho, někdy ani vůbec, protože pod ní je vrstva chladící kapaliny. Tak jsme se domluvili, že v pátek k nim sjedu (mám to od kanceláře 3minuty) a hoši odsají (!) tu nesmíchanou destlilku a dolejí správnou kapalinou a znovu přeměří (rozuměj, odplastujeme, vypustíme to, co tam je, naplníme, odvzdušníme a budeme tvrdit, že dolívat voda se musí umět). Schválně, třeba jim křivdím, a nezabere to hodinu jak si myslím (víte, máme toho dost, tak vás hodíme do práce a pak pro vás zajedeme až se na to dostane řada).
Trošku jsem hocha znejistěl tím, že pod sebou mám laboratoř, která zkouší za teplot od -70°C do nějakých 1100°C a není tedy problém nechat kapalinu řádně zchladit (to, co mám v aprilii se při -70°C chová jako hustý med. O slivovici nemluvím, z tý jde udělat nanuk) a vyzkoušet.
Takže hotovo: včera jsem se u nich stavil, dělali to dobrých 20minut a výsledek je, že kapalina je žlutá a opravdu se v refraktometru ukázala jako nemrznoucí. Za tu dobu bych to z nádržky vysál pětkrát. Těžko říci, jestli se opravdu nesmíchala kapalina a dolitá destlilka - zase, proč by byla hořká a bezbarvá, když už by chytila tu hořkou chuť? Pak prodejce přiznal, že to ani neprojížděl, protože by to zaprasil a muselo by se to složitě a zdlouhavě mýt a dávat do pucu.... Na jednu stranu ho chápu, na druhou by to chystal v teplé dílně. Jinak všechno OK.