Havarijní pojištění - má to vůbec někdo?

Diskuze o čemkoli.

Re: Havarijní pojištění - má to vůbec někdo?

Příspěvekod CzechBiker » 04 lis 2015, 07:31

Helma je nastesti ok, ale hadry nic moc. Nema to cenu asi ani opravovat. Takze uvidim co z toho vyleze. Skutr snad pofici. I kdyz co jsem se dival na cenu dilu, tak se mi zda ze zrovna PCX s hodnoutou novoty nejakych 70 tis za celek, stoji v samostanych dilech tak 120tis .... :evil:

Jinak je to s tim servisem a vycislenim tak jak rikam? Beztak tam fyzicky musim?
CzechBiker

50+

Reputace: 0
Skútr / moto: Honda PCX 150 V3

Příspěvekod qwert-y » 04 lis 2015, 11:21

Asi jo, když to nechce vyčíslit likvidátor..U auta to bylo že přišel nafotil, sepsal a pak poslal že bud dají třeba 20tis nebo si to dej do autorizáku a celý to zaplatí, minus spoluúčast=) Tak si třeba netroufaj to vyčíslit likvidátoři,i když je to divný...Na druhou stranu u auta jsme pokecali v servisu, at daj tohle a tohle, oni maji kseft a ty spoustu novejch veci, ackoli pojistovna ty měněný díly chce vidět..
qwert-y

10+

Skútr / moto: PCX 125

Příspěvekod Stix » 04 lis 2015, 17:29

Netušíte, jak se vypočítává amortizace v případě totálky? Jsem teda trochu mimo téma - netýká se to havarijního, ale jde o plnění z povinného ručení viníka nehody. U skutru, který byl 3 měsíce starý, najeto 12tis. km, vyčíslili amortizaci na 33% současné ceny na trhu (cena uvedená na stránkách Suzuki). To mi teda připadá hodně.
Stix

100+

Reputace: 1
Skútr / moto: snad už brzy

Příspěvekod lucky007 » 04 lis 2015, 19:01

Ta zůstatková cena (pořizovací mínus amortizace) by v podstatě měla odpovídat aktuální tržní ceně. Jak už jsem psal v jiným tématu tak už v okamžiku kdy odvážíš motorku od dealera jsi ztratil dobrých 10-20% z kupní ceny. Jestliže očekávaný maximální nájezd u těch skutrů je třeba 80tis. (po nich by zůstatková cena měla být v podstatě nulová) tak s těma 12tis. jsi na dalších 15% dole takže více méně to co ti poslali sedí. Nicméně hádat se o tom samozřejmě můžeš.. za to nic nedáš :)
lucky007

100+

Reputace: 12
Skútr / moto: Honda PCX 125 Mat Galaxy Black 2021

Příspěvekod medved.m » 04 lis 2015, 23:59

Stix: ta první věta nedává úplně smysl: to, jestli jde o totálku nebo ne, se určuje právě z časové/obvyklé (každý ústav to nazývá jinak) ceny. Opsáno z podmínek jednoho takového:
"Totální škoda je taková škoda, při níž součet všech nákladů na opravu dle technologie výrobce a na odtah pojištěného vozidla (včetně daně z přidané hodnoty) převyšuje obvyklou cenu vozidla (včetně daně z přidané hodnoty) v ČR v době bezprostředně před škodnou událostí."
Platí stejně pro plnění z havarijka jako povinného ručení.

Moc hádat se asi taky nemá smysl.
Ty jsi poškozená? :(
 Shemík spase  Obrázek
medved.m

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: SHemík125i ABS 2013
Tuning / úpravy: snížené origo plexi, pár odrazek a LED obrysovky

Příspěvekod Stix » 05 lis 2015, 01:45

Jo, jo, jsem poškozená. Z jaký ceny na trhu vycházeli mi nenapsali. No tak to si asi hned tak nezajezdím, to mi na nákup novýho bude několik desítek tisíc chybět.
Stix

100+

Příspěvekod Baharis » 05 lis 2015, 08:31

Je to v podstatě jak píší klucí.
Obecnou cenu na trhu pojišťovny (důvěrně znám ČP) určují podle katalogu Schwacke nebo Galáš. Jiné používají třeba Taxexpert, Eurotax... Pokud tam daný typ a výbava nebyl, jde se po autobazarech, najdou se min. tři kusy a udělá průměr.

Ovšem likvidace formou tzv. Totální škody je ten nejhorší způsob jaký je a bránil bych se tomu zuby nehty. Od té (běžné) ceny na trhu pojišťovna samozřejmě odečte to čemu se říká "použitelné zbytky" a člověku doma zůstane nepoužitelný a většinou neprodejný vrak plus pár šestek od pojišťovny.
Pokud to je jen trochu reálné, snažil bych se opravovat a většinou není zbytí než v neznačkovém servise.

Jinak!!! To že to pojišťovna zlikviduje a něco vyplatí neznamená, že musí být uzavřeno/hotovo. Když mě vyplatí totálku, zbytky (vrak) je můj majetek a mohu si s ním dělat co chci. Tedy i opravovat. A pokud se s cenou opravy dostanu pod obecnou cenu vozidla, předložím doklady pojišťovně a požádám o změnu likvidace.
Ovšem oni zase nejsou blbí. Dle faktury musí být opraveno vše a za cca reálné ceny.
Baharis

100+

Reputace: 14
Skútr / moto: PIAGGIO Beverly 200
Tuning / úpravy: Variátor Malossi, laděno na brzdě, vysoký plexi štít, komplet LED,

Příspěvekod lucky007 » 05 lis 2015, 17:02

S tím povinným je to samozřejmě tak trochu jinak, než s havarijkem, protože u havarijka pojišťovna plní pouze to, co sis s ní dohodla, kdežto u povinného musí plnit absolutně tak, aby ti nahradili veškerou újmu. Samozřejmě zase nemůžeš čekat že ti dají novou motorku, když ta tvoje byla už jetá... pokud chceš opět funglovku, tak ti nezbude než doplatit. Pokud jsi ochotná koupit lehce jetej stroj - tzn odpovídající cca tomu tvému stářím a nájezdem, tak bych sednul k internetu a našel takové motorky. V případě že nebude možné takovou pořídit za cenu, kterou ti "nabízejí" jako náhradu, pak bych se do nich pustil - ať si ten šrot klidně nechaj a vyřešej si ho sami a dají ti tedy peníze na ten odpovídající. Je samozřejmě možné, že by to mohlo skončit až u soudu nicméně nemůžeš prohrát - nemůžou tvrdit, že její hodnota je nyní 50tis., a proto ti víc nedají, i kdyby to měli v sebelepší tabulce, pokud za takovou částku odpovídající sehnat nejde. A pokud jetá v podobném stavu není na prodej, pak samozřejmě nemohou ti dát méně na horší nebo tě nutit koupit si jinou značku apod., to je prostě čistě problém viníka nehody resp. pojišťovny, která za něj ručí. To odškodnění, na které máš na milion procent nárok odpovídá v každém případě takové částce jakou bys musela vynaložit na pořízení v nejhorším případě té samé motorky (nebo lepší pokud sehnat prostě nejde) (a když to uhraješ na citové pouto tak klidně mnohem vyšší). Tzn pokud nebudeš chtít novou, tak bez vynaložení koruny musíš dostat odpovídající stroj. Jen to bude chtít pevné nervy. Držím palce!
lucky007

100+

Příspěvekod Baharis » 05 lis 2015, 17:42

lucky007 píše:... pak bych se do nich pustil - ať si ten šrot klidně nechaj a vyřešej si ho sami a dají ti tedy peníze na ten odpovídající ...

Svatá prostoto...... :roll: :lol:
Baharis

100+

Reputace: 14
Skútr / moto: PIAGGIO Beverly 200
Tuning / úpravy: Variátor Malossi, laděno na brzdě, vysoký plexi štít, komplet LED,

Příspěvekod Mirus1 » 05 lis 2015, 18:48

Co tady řešíte, když se vymelu sám a nemám havarijko, tak si koupím nový skůtr, bouraný prodám romům a je to né, co je na tom tak složitého :roll: :D
Mirus1

750+

Reputace: 189
Skútr / moto: Sym Joymax GTS 125i Sport

Příspěvekod Stix » 05 lis 2015, 23:52

Z pojišťovny poslali kontakt na nějaké vrakoviště v Budějovicích - máte někdo zkušenost - mám to odhlásit nebo se to převádí? A ještě musím vypovědět havarijní (k prokázání totálky snad stačí ten dopis od pojišťovny viníka?), povinný až po prodeji. Při smůle štěstí - mohlo to dopadnout hůř, ale takovýho času a starostí.
Stix

100+

Příspěvekod Katoga » 10 lis 2015, 01:01

Nějakej idiot mi o víkendu položil (a pak zase postavil, nechápu) u sloupu přivázanou maSHinku, tak jsem zvědavej, jak zafunguje Kooperativa, u který mám sezónní havárii včetně celoročního vandala a spol. (s 0% spoluúčastí , min. 2k, to bylo za 5,5k ročně).
Budu se tu snažit o průběhu informovat, dneska jsem jen vyplnil online formulář, zejtra by mi měli volat ze servisu tady v Praze na Jarově.
Katoga

25+

Skútr / moto: Honda SH125i ABS

Příspěvekod Katoga » 13 lis 2015, 09:08

Z "nejpozději druhý pracovní den se vám ozve servis" se stalo "třetí den vám zavoláme z pojišťovny, abyste si do servisu zavolal sám".
Takže od včerejška je maSHinka v servisu a může tam strávit až měsíc...
Katoga

25+

Skútr / moto: Honda SH125i ABS

Příspěvekod lucky007 » 13 lis 2015, 12:22

cekani na pojistovnu je stejne k nicemu. kdyz se neco stane... nafotit... zavolat policii aby se sepsal protokol a oni to take nafotili... nahlasit pojistovne a rovnou zacit resit. na nejakeho likvidatora nebo podobne se muzes s klidem vykaslat. v okamziku kdy mas v ruce svoji dokumentaci a zpravu od policie tak se muze pojistovnat klidne posrat ale ma smulu. pokud znas svoji pojistnou smlouvu (napr. vazanost se servisovanim v jejich autor. servisu, s podminkama kolik proplacej apod...) neni problem a vis co delat.. takze muzes rovnou zacit s resenim a nez oni se "proberou" tak tobe motorka pomalu sjizdi ze servisni linky a oni aby to jen doplatili.
lucky007

100+

Příspěvekod medved.m » 13 lis 2015, 23:20

Na to mohu jen opakovat, co již výše jednou zvolal Baharis:
Svatá prostato! :roll: :mrgreen:

(Pro ostatní: nedělejte unáhlené kroky, pokud opravdu dobře neznáte svou smlouvu a nevíte bezpečně, že na ně nemůžete doplatit.)
 Shemík spase  Obrázek
medved.m

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: SHemík125i ABS 2013
Tuning / úpravy: snížené origo plexi, pár odrazek a LED obrysovky

PředchozíDalší

Zpět na Volná diskuze

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek