Havarijní pojištění - má to vůbec někdo?

Diskuze o čemkoli.

Re: Havarijní pojištění - má to vůbec někdo?

Příspěvekod medved.m » 30 říj 2015, 17:35

Háček tam není, vychází se z ceny obvyklé daného stroje podle jeho stáří. Toto se uplatňuje zejména při poměrném výpočtu výplaty pojistného plnění. To znamená, že chceš, aby ti pojišťovna poslala na účet peníze na opravu motorky po nějakém neštěstí.
Promiňte, že Vám do toho kecám,
ale - trochu jsem do toho dělal - jestli to má ten ústav nastaveno přesně takto, má to jaksi blbě.

Právě u nové motorky/auta má pojišťovnu zajímat pořizovací cena - teprv pak by měla začít počítat cenu časovou.
Pouze u odcizení nebo totální škody by měla pojišťovnu vůbec zajímat pořizovací nebo časová cena - dílčí škodu musí bez jakýchkoliv kliček zaplatit celou (tím myslím autorizovanému servisu, ne Lojzovi vodvedle na dvorku). To, že některé parodie na pojišťovny počítají "amortizovanou cenu blatníku", je zhůvěřilost nejhrubšího zrna a blbost klientů je, že jim na to skáčou.
 Shemík spase  Obrázek
medved.m

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: SHemík125i ABS 2013
Tuning / úpravy: snížené origo plexi, pár odrazek a LED obrysovky

Příspěvekod Vratas » 30 říj 2015, 17:39

Vycházím ze zkušenosti se svou předchozí moto. Položil jsem, odnesly to plasty, řidítka, padáky. Nakoupil jsem na fakturu v Suzuki originální díly a nechal odborně provést montáž někde jinde také na fakturu. Proplaceno bylo vše komplet, ponížené o částku spoluúčasti. Při krádeži by to bylo pochopitelně jinak - stáří atd.
Motocykl je pro dvě osoby pouze schválen, ale nikoliv určen...

Nadává-li Moravák na Pražáka, nadává v podstatě sám na sebe...
Vratas

Moderátor

Reputace: 283
Skútr / moto: Honda CB900F Hornet

Příspěvekod Dogs » 30 říj 2015, 17:44

lucky007 > bonusy se převádí i z auta :)
Po dlouhé pauze >Aprilia SR 50 R SBK> Aprilia SR MAX 125 >Yamaha X-MAX 400....
Dogs

250+

Reputace: 17
Skútr / moto: Yamaha X-MAX 400, Aprilia SR Max 125
Tuning / úpravy: Akrapovič......Aprilka = Sportovní plexi, výfuk RP, zrcátka, led blinkry, proužky...

Příspěvekod PBM2 » 30 říj 2015, 17:46

Ano, když jsem sjednával pojistku, tak se mi taky započetl bonus z auta. 8)
Čínská kráska bere "Kolik potřebuje" :-)

Fotogalerie / Profil na motorkáři.cz / Čínská kráska
PBM2

750+

Reputace: 134
Skútr / moto: Motorro Sonny 50 2T
Tuning / úpravy: Ano, jsou.

Příspěvekod lucky007 » 30 říj 2015, 17:47

no v mem pripade neprevadel. jak jsem koupil tak prodavam... v mem pripade stejne nehral prilis roli ale proste takto mi to bylo receno a takto se to provedlo takze ho na to predem upozornuju ze se mu muze stat to same. debatovat o tom jestli se prevadi nebo neprevadi nehodlam. muze to byt ruzne u ruznych pojistoven, u ruzneho druhu pojisteni atd. atd. atd. proste u me se neprevadel tak to rikam :)
lucky007

100+

Reputace: 12
Skútr / moto: Honda PCX 125 Mat Galaxy Black 2021

Příspěvekod medved.m » 30 říj 2015, 18:05

1.
Vratas píše:Položil jsem, odnesly to plasty, řidítka, padáky. Nakoupil jsem na fakturu v Suzuki originální díly a nechal odborně provést montáž někde jinde také na fakturu. Proplaceno bylo vše komplet, ponížené o částku spoluúčasti. Při krádeži by to bylo pochopitelně jinak - stáří atd.

Jo, takhle to je v pořádku, ale tady (tzv. dílčí škoda) se právě nijak neuplatňuje a nesmí uplatňovat časová cena ("obvyklá cena" atd.) vozidla, jak jsi napsal původně (možná to byl jen překlep).
Prostě proplatí se oprava (u POV celá, u HAV bez případné spoluúčasti, je-li sjednána) - některá pojišťovna proplácí rozpočet, jiná jen fakturu, některá jen autorizovanému, jiná každému slušnému servisu, to už se liší.

2. Bonus z auta by se na motorku převádět měl, naopak nikoli.
 Shemík spase  Obrázek
medved.m

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: SHemík125i ABS 2013
Tuning / úpravy: snížené origo plexi, pár odrazek a LED obrysovky

Příspěvekod Valheru_KOKr » 30 říj 2015, 18:15

také mi kooperativa bonus na moto nepřevedla (květen 2015)
Kája

Yuki CITY 125 - Nová čína, s jasnou historií a zcela nejasným osudem
Kokříkovi cesty
Nevidí mě! Neslyší mě! Nepředvídá mě! Nedává pozor! Nerespektuje mě, protože jsem na 2 kolech! Vím to, předpokládám to, a proto ještě jezdím a stále píši!
Valheru_KOKr

250+

Reputace: 33
Skútr / moto: Yuki CITY 125
Tuning / úpravy: Ne

Příspěvekod Vratas » 30 říj 2015, 18:22

Pro medvěda : U Kooperativy si také můžeš zvolit proplacení rozpočtem. Jelikož jsem volil proplacení faktur, tak nemám tu zkušenost, ale předpokládám, že rozpočtový výpočet se uplatní v případě totálky. Jak je to u poškození pár dílů, když si klient zvolí proplacení rozpočtem netuším, ale měli by ti zaplatit nové díly. Takové ty kecy kolem amortizace stroje a neproplacení nových dílů už tu jednou byly a zamáznul to ústavní soud myslím.
Motocykl je pro dvě osoby pouze schválen, ale nikoliv určen...

Nadává-li Moravák na Pražáka, nadává v podstatě sám na sebe...
Vratas

Moderátor

Reputace: 283
Skútr / moto: Honda CB900F Hornet

Příspěvekod madma » 30 říj 2015, 18:49

K uplatnění a převodu bonusů:
Měl jsem povinné ručení u Kooperativy na tři auta. Když jsem pořídil skútr, řekli mi, že bonus mi nepřevedou.
Řekl jsem OK a šel do Allianz. Dnes už Kooperativě nemají ode mne nic. V Allianz mam lepší ceny na vše (i na auta), a to i s bonusem uplatněným i na skútr.
Chce to se ptát a nesežrat jim všechno... :-)
Piaggio XEvo 125 --> Suzuki DL650 V-Strom
madma

100+

Reputace: 9
Skútr / moto: Piaggio X Evo 125 / Suzuki DL650 V-Strom

Příspěvekod lucky007 » 30 říj 2015, 20:09

Ptát, smlouvat, vyjednávat... nikdy nebrat první nabídku, ale zatlačit.. tohle jsou obory, kde vždycky můžou přihodit slevu proti první nabídce.. a to hodně výraznou. Ale v první řadě vědět co přesně chci.. protože například z toho srovnávače některý ty pojistky jsou tragické... tím myslím ty se spoluúčastí třeba 10% min 10tis. ... to je v případě PCX za max. 70 klacků totálně k ničemu... už ta moje s 5% není žádná výhra a kdybych to sjednával znova asi bych se ještě zamyslel jestli přeci jen nepřihodit další koruny navíc za nižší spoluúčast...
lucky007

100+

Příspěvekod PBM2 » 30 říj 2015, 20:39

Ten Srovnávač byl jen jako příklad, protože se zde psalo o tom, že dotyčného se ani nezeptali na cenu stroje. Takže jen proto jsem ho tu dal jako příklad, že třeba v něm ji chtějí vědět. A předpokládám, že u sjednávání na pobočce to bude probíhat stejně nebo hodně podobně. Tyto kalkulátory na Internetu beru s velkou rezervou, protože v nich chtějí pouze základní informace a jiné, které na konečnou výši pojistky mají taky vliv (a často rozhodující), tam nejsou. Ale jako základní info to není až tak od věci. Ono objíždět jednotlivé pobočky různých pojišťoven, když člověk neví ani ťuk, moc praktické není, a často ani na stránkách pojišťoven nejsou přímo pojistky pro moto uvedeny, jen základní informace nebo že po zavolání podají informace a sjednají si schůzku. Proto tento jeden příklad za všechny. Takovýchto kalkulátorů je spousta a jsem přesvědčen, že výsledky, které z nich vyjdou, se od sebe budou často lišit (třeba už jen díky různým vstupním informacím, které jsou při výpočtu požadovány). 8)

PBM2

750+

Příspěvekod lucky007 » 30 říj 2015, 20:54

To nebylo myšleno jako útok na tebe... ja jasné že to bylo orientační... jen jsem chtěl upozornit že tak jako mince tak i to pojištění má více stran a ne vždy se vyplatí to nejlevnější :) jinak zrovna pro havarijko na moto jsou ty srovnávače dost o ničem protože pojišťovny narozdíl od povinného (příp. narozdíl od aut) nejsou ochotné sdílet info...

ale každopádně zde bych doporučil opravdu tu kalkulačku na stránkách kooperativy která na moto a na havarijko funguje dobře a ukazuje opravdu reálné ceny které budou následně požadovat...
a vzhledem k tomu že moto mám sotva měsíc a ty informace o havarijkách jsem si zjišťoval těsně před koupí tak mám info dost čerstvé a můžu potvrdit že ta kooperativa je nejlevnější nebo jedna z nejlevnějších (pokud se nebudeme dohadovat o max. desetikorunách či stovce) ze všech pojišťoven (oslovil jsem asi všechny které na našem trhu působí) takže lze z jejího výpočtu vycházet a případně smlouvat i jinde pokud by někde chtěli třeba víc apod... :)

snad to někomu pomůže víc už nevím co poradit :D :)
lucky007

100+

Příspěvekod PBM2 » 30 říj 2015, 21:07

Já vím, Lucky007, že jsi to nemyslel zle. :wink: Jen jsem to chtěl trochu upřesnit, že to je pouze orientační. Myslím, že každý tu má spoustu různých zkušeností s uzavíráním pojistek nebo vyřizováním jejich plnění. A že ne všichni se setkali se stejným přístupem, ochotou nebo výsledkem. Je to o lidech, nic jiného. Jistě, i oni se musí držet jistých pravidel a předpisů. Ale i oni mají jisté možnosti, tedy v rámci právě těch pravidel, co mohou nabídnout, aby získali klienta. I pojišťovny si konkurují a nemohou všechny nabízet totéž za stejných podmínek, to by pak ztrácel smysl si z nich vybírat. Proto ty různé akce, slevy, zvýhodnění atd. Není to proto, že by pojišťovny byly lidumilové, ale aby vydělaly. A bez klientů to dost dobře nejde. Ale jak lucky007 píšeš (a já taky), u moto je toho na stránkách pojišťoven opravdu minimum. To spíš pojistíš on-line tchýni, než skůtr :mrgreen:

PBM2

750+

Příspěvekod Nielm » 30 říj 2015, 21:48

Tak jsem koukl na tu pojistku co mám (pouze povinné ručení). Nechal to na Hondě, kde mají smlouvu s Kooperativou. Připočetli mi tam bonusy z auta a chtěli po mně 323kč/rok.
Do HAV jsem nešel. Nikdy jsem do ničeho takto neinvestoval a své zvyky neměním. Beru to jako házení perel sfiním...smyslem podnikání pojišťoven je tvorba zisku...za každou cenu.

Odesláno z mého GT-I8190 pomocí Tapatalk
Honda PCX 125 2015 (hnědá perleť)
Babetta 210, ročník 1984, 16tis km
Nielm

100+

Reputace: 7
Skútr / moto: Honda PCX 125ccm (2015)
Tuning / úpravy: Topcase Kappa K37N s opěrkou; Tucano Urbano Termoscud

Příspěvekod Mirus1 » 30 říj 2015, 21:51

No a kde je ta kalkulačka u kooperativy, nic tam nevidím...nebo jsem slepý.. :?
Mirus1

750+

Reputace: 189
Skútr / moto: Sym Joymax GTS 125i Sport

PředchozíDalší

Zpět na Volná diskuze

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek