od kerim7 » 11 kvě 2020, 12:47
Rudo, tak tohle oceňuji. My tam jeli hned po válce, tenkrát to bylo o nedostatku informací. Ale když HR začaly nabízet cestovky (a tenkrát s nimi jel málokdo, lidi se báli), řekli jsme si, že to s našimi zkušenostmi dáme. Standardní cestou vnitrozemím. Nejvíc byl rozstřílený průmyslový Karlovac a pak tak nahodile, někde ano, někde ne. Podle skladby obyvatelstva. V Bibinji, kam jsme jezdili za známými, domy Srbů odstřelili pomocí dvoukilové PB lahve, hřebíku a granátu. Při večerních návštěvách nám to popisoval bývalý voják Dinko, prý, aby se Srbové neměli pro co vrátit. Za pozemek něco dostali a bylo to. A jak píšeš, vážili si nás, bylo tam vylidněno a první, kdo přijeli, byli Češi a Slováci.
Večer se ozvala střelba ze samopalu, nejdřív z jedné, pak z druhé strany. Bylo to z dálky, ale mamka byla vystrašená. Pak jsme si všimli, že střílí do rytmu a odpovídají si, taková komunikace mezi Bibinjí a Sukošanem. No to byl teda Večerníček... Samopal měl tenkrát doma každý chlap, bylo to pořeba. Druhý den jsem se poptával, co se to dělo. Úplně mi uniklo, že byla Velika fešta - oslava svátku nanebevzetí Panny Marie, 15.8., to tam slaví pravidelně. Jo, to byly časy. Uvidíme, jak to bude vypadat teď, ono to tak horké nebude.
Pontonový most přes úžinu u Novigradskog mora mám i nafocený. Jen z dálky, zastavit tam - to by nás vojáci hnali nebo rovnou postříleli. Pak ještě roky hlídkovali u opraveného mostu, je to strategický cíl. O té válce by se dalo psát dlouho...