Diskuze o čemkoli.
Odeslat odpověď

Re: cbs,abs,abc,ac-dc...různé podpůrné systémy

18 lis 2010, 07:01

Ja kdybych chtel blbnout po meste na skutru tak si nekoupim Leada, ale Nexuse 500. Nema tyto "technicke vymozenosti" neni velky a do mesta podle mne mezi skutry vetsiho obsahu neni nic lepsiho :)

18 lis 2010, 09:19

založme anketu

18 lis 2010, 09:24

guttata píše:Podívej, když natvrdo dobržďuji do zatáčky, používám obě brzdy. Při nájezdu do zatáčky jak se postupně zvětšuje náklon, tak potřebuju přední kolo odbržďovat aby se jeho adheze využívala pro vedení stroje, ale zadní kolo mám dál zabržděné, nebo i přebržděné

Tak tohle je základní jezdecká chyba na motorce !!!!!!!! Při průjezdu zatáčko se nepoužívá zadní brzda a nebo jen min, neboť se vám motorka začíná rovnat. Pro přesné vedení a jednoduché skádání motorky využíáme při zatáčení přední brzdu.To jen pro ty co se asi moc nezajímají a to se nechci někoho dotknout :D CBS tomu nikterak nevadí,protože poměr sil při brždění přední brzdou je kladen poměrově hlavně na přední kolo.

18 lis 2010, 09:30

Ono to ani neni nejak technicky mozne, kdyz pri brzdeni je zadni kolo odlehcene :)

18 lis 2010, 09:59

Joo, tady se teda člověk dozví věci :evil:

18 lis 2010, 10:06

Tome já si myslím, že anketa nic neřeší.
Za svých malých zkušeností se mohu trochu vyjádřit k PS-ku a jeho CBS. Zatím se mi nikdy nestalo to co Bahňákovi, loni jsem to zkoušel i na sněhu ( ne na ledu).
Prostě se mi přední kolo při stisknutí zadní páčky ještě nikdy nezablokovalo. Skůtr podle mně brzdí velmi dobře. Samozřejmě moje zkušenosti proti Bahňákovi jsou zanedbatelné, ale používat slova jako vražedný mi přijde dost nadsazené. Tady na fóru je několi PS-ek a zatím jsem druhý takový názor nezaznamenal. Tím nechci říci, že ten systém je dokonalý, ale není totálně nebezpečný.
Tento skůtr jsme primárně koupili pro partnerku, která ho používá jako dopravní prostředek po Praze. Protože si papíry na moto dělala ve věku 40+ tak prostě jezdí opatrněji a takovýto systém ji pomáha. Pokud by bylo něco v této kubatůře s ABS tak bych jí to koupil. Jako ženská je prostě opatrnější a nepotřebuje na skůtru jezdit sportovně. Pokud ji náhodou v noci na mokré vozovce vyběhne srna tak si myslím, že to položí se systémem i beze všech systémů.
V autoškole ji podle mně docela dobrý instruktor tloukl do hlavy, že do zatáčky musí vjíždět takovou rychlostí aby v ní už nemusela brzdit a plyn má přidávat na výjezdu a plynule, zatím se toho drží, pomalu nejezdí a zatím zaplať pambu nespadla.
Takže za mně , já si myslím, že zrovna ABS (zkušenost pouze z aut) a duální systém u moto jsou velice dobří sluhové. Nesmím ale na to spoléhat jako na vše řešící a jezdit tak abych je potřeboval co nejméně.
to Bahňák: od toho je diskuse aby se člověk dozvěděl nové věci a vytříbil si názory :D

18 lis 2010, 10:53

naprostý souhlas, u PSka se mi také nepodařilo s CBS zablokovat předek. Podle mě to má něco do sebe

18 lis 2010, 11:05

Ale já už jsem ohledně PS také několikrát potvrdil, že pokud tenhle manévr zkoušíš při jízdě rovně, tak dojde k zablokování zadního kola aniž by se zablokoval předek.A už mě nebaví pokoušet se vysvětlovat kdy dojde k problémům.
Kdž jste spokojeni a nevadí Vám že něco brzdí za Vás, tak to bude určitě v pořádku. :(

18 lis 2010, 11:46

Tak na sněhu se mi to stalo taky u Hond Foresight, ale to už se bavíme o situacích, která 99,9% lidí nikdy nepozná neboť ve sněhu nejezdí. Jinak to Brždění s CBS funguje opravdu poměrově to zn zhruba 30% ku 100% což při běžném ježdění neomezí a naopak pomůže dle mého názoru. Jinak nevěřím, že všichni co podobné věci vymýšlí, testují a vyrábějí jsou hloupí lidé a pár lidí zde by je přesvěčilo racionálně o opaku. Do závodních speciálů to samozřejmě nikdo necpe, protože těžko rozhodit čtyřkolku do zatáčky s podobnejma vychytávkama, když to jezdec pro ideální průjezd naopak potřbuje. Což už jsme ale jinde.

18 lis 2010, 14:17

Souhlasím s Mírou, nevím kdo brzdí před zatáčkou, nebo při řešení krizové situace v zatáčce zadní brzdou. To je pěkný nesmysl pro normální jízdu po silnici. Systém CBS navíc řeší protiponořování předních teleskopů tlumičů při razantním brždění přední brzdou.

18 lis 2010, 14:24

Jééé, tady se člověk vážně dozví věcí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

18 lis 2010, 14:37

Peťas píše:Systém CBS navíc řeší protiponořování předních teleskopů tlumičů při razantním brždění přední brzdou.

to je fakt. při brždění je to cítit na obě kola

18 lis 2010, 14:55

no právě to mi vadilo když najíždím do zatáčky tak já chci mít vahu na předku...

18 lis 2010, 16:12

Teda pánové, myslel jsem, že už nebudu přispívat, ale tohle nejde vydržet. Jestliže tu skutečně existují názory, že v zatáčce se primárně brzdí přední brzdou, pak je celá tahle diskuze k ničemu. Mirku, když odhlédnu od skútrů a od ABS, tak při agresívní jízdě brzdíš před zatáčkou oběma brzdama naplno a tam cca 80-90% práce odvádí přední brzda. Pokud ale jsi už v náklonu, tak intenzivní zabrždění přední brzdou je poukázka do špitálu. Bože to bych fakt nevěřil, že tu někdo napíše... :roll:
Rady, odlehčené zadní kolo je právě účel. Maximální hmotnost na předku a částečně, nebo zcela zablokované zadní kolo ti umožní poslat si zadek moto do smyku a projet oblouk, který bys v dané rychlosti a na daném povrchu běžným náklonem neprojel...
Ale uznávám, že to už jsme celkem na hraně toho, co si dovolím v běžném provozu. Při takovémhle průjezdu zatáčkou už totiž nejsou rezervy na případné překvapení uprostřed zatáčky. Nicméně to, co napsal Mirek mě fakt dostalo a Bahňáka myslím taky... :lol:

18 lis 2010, 17:26

Já myslím, že to Míra myslel ze srandy a jedná se jenom o špatně pochopený humor 8)

Nebo aspoň v to pevně doufám.
Odeslat odpověď