od kerim7 » 19 lis 2020, 17:50
Ahoj vespolek, tak jen dávám k dobru takový poznatek:
Loni k nám nepřiletěly vrány (teda správně havrani, ale tak jim tu nikdo neřekne). Vždy jich tu zimovaly stovky, co od dětství pamatuju, tak přilétaly vždy po půli října. Tak mně napadlo, že třeba vědí, že nebude zima a taky že nebyla. Ani oleandr jsem neukládal, normálně kvetl ještě v lednu.
Tak a teď, jak to to ptactvo vyhodnotilo letos:
Po půlce října tu asi pět vran zakrákalo, tak jsem si říkal, že je to v háji, zima přichází. Jenže předsunutá hlídka se asi vrátila, není tu zas ani jediná a oleandr vesele kvete. Nechci předvídat podle takovéhle divné anomálie, ale kdybych si měl vsadit, sázel bych na zimu mírnou. Krtek taky reje jako vzteklý, žížaly ještě nezalezly, no, uvidíme...
Vzhledem k tomu, že jsem technicky založený, nechci věřit tomu, že ty černé potvory (vrány, žádný rasismus!) vědí předem, jak bude. Ještě při té jejich velikosti mozečku. Je to prý jednodušší, kamarádka bioložka mi vysvětlila, že tam, odkud přilétají (Bělorusko, Pobaltí), je prostě dost potravy a není zasněžená, tak co by se někam stěhovaly. No, uvidíme. Loni se dalo jezdit celou zimu docela rozumně, tak to třeba letos bude stejné a ještě pojezdíme dosyta. Mějte se všichni fajn a ať to jezdí.