Navážu na toto téma, dělal jsem několikrát podrobnější průzkum včetně emailové komunikace, sleduji to už delší dobu i kvůli autu... benzín, nafta, to je u nás téma, kterému se je dobré věnovat, pokud máme své stroje rádi...
Promiňte obsáhlost příspěvku, myslím, že to bude všem ku prospěchu, dalo mi to týdny a měsíce čtení, bádání, psaní a telefonování Zaprvé - Shell již netankuji dlouhou dobu. Poté, co jejich testy jejich paliv odhalily, že
prémiové palivo bylo v testu v některých parametrech dokonce
horší (!), než obyč., u mě tato firma skončila. Skončila definitivně hlavně proto, jak se k tomu testu arogantně vyjádřila - že prý uzpůsobuje paliva jednotlivým trhům a V-Power byl údajně upraven podle našeho českého vozového parku.
To je vrchol arogance. Nejen že to přiznali, ale navíc přeneseně řekli - pro Vaše stroje to stačí, je to horší, než normál a ještě nám za to zaplatíte víc... Sami si toto vyhodnoťte jak chcete, ale těmto lidem má peněženka obsah ukazovat nebude. Toliko Shell.
Hledal jsem dobré palivo (do auta již léta osvědčená Verva, pokud jsem v Rakousku tak JEDINĚ BP Ultimate Diesel - nejlepší diesel v Evropě spolu se sesterským Aral Ultimate Diesel) - a zajímal jsem se, zda můžu bez obav brát vysokooktanový benzín do mého 4T skůtru. Psal jsem do Hondy, psal i volal jsem do Benziny, OMV, Agipu i Unipetrolu. Byl jsem ubezpečen, že 100- nebo 98-oktanový benzín mohu brát bez obav. Nicméně ve výkonu to nepoznám, nebo naopak trochu poznám, ale naopak
. O to mi ale nešlo,
pídil jsem se, v jakých préminových palivech NENÍ biosložka. Dostalo se mi zajímavých odpovědí:
Benzina - tam jsem komunikoval přímo s panem Loulou, což je ředitel jakosti Benzina. Napsla mi dlouhý email, kde mi vše vysvětlil.
100 oktan Vervu brát můžu bez obav, dokonce je to jedno z mála paliv, kde NENÍ obsažena biosložka. Benzina si to může dovolit proto, že prodává ještě jiné produkty, díky nimž splní povinnou roční kvótu a prémiovkám se to tak může vyhnout i proto, že 100oktan Verva není v prodeji procentuálně tolik zastoupena. Takže je to jeden z mála benzínů v ČR, kde to svinstvo přimícháno není, navíc je aditivovaný prémiovými aditivy. Prostě jeden z nejlepších benzínů, který se dá sehnat. Ještě poznámka - vysokooktanové benzíny bez výjimky se u nás nevyrábí, vždy je to dovoz (Rakousko, Německo).
OMV - tady jsem telefonoval s velmi erudovanou paní (jméno si už nevzpomenu).
OMV je v poslední době kapitola sama pro sebe, co se týče biosložek. Vyvinula totiž náhradu za biosložku zvanou ETBE, která vyhovuje jako náhrada za klasické, v mnohém škodlivé biosložky v palivech.
ETBE má téměř nulový škodlivý účinek pro motor, naopak je to využíváno jako aditivum, protože svým složením motoru prospívá. Háček je v tom, že ETBE není obsaženo ve všech palivech OMV. Stoprocentně a vždy je v Maxxmotion 100, který je dovážen z Rakouska bez výjimky. U pump OMV, které jsou blízko rakouských hranic, se zaváží ETBE i do Maxxmotion 95. V případě nafty je jejich patentované aditivum přítomno vždy - Maxxmotion diesel. U všech pump OMV, kam se nezaváží Maxxmotion 95 s ETBE, nalezneme v tomto palivu (Maxm.95) obyč. biosložku, ale zároveň je to palivo prémiové, takže je i tak prémiově aditivováno. ETBE je patent OMV a má myslím velký potenciál.
Pozn. - abyste zjistili, zda zrovna u Vaší pumpy OMV je zavezen Maxxmotion 95 s ETBE, stačí požádat obluhu té které stanice o nahlédnutí do dokumentace k palivům, na listu o Maxxmotion 95 musí být nahoře napsáno výslovně ETBE.
Agip - zde mi řekli, že jejich natural 98 biosložku obsahuje, jejich Supertech také, ale obsahuje aditiva na zmírnění nepříznivých vlivů biosložek na motor.
Unipetrol (Globus 95 Ultra, Makro 95 Ultra...) - zde mi bylo řečeno totéž, co u Agipu - benzín Ultra 95 obsahuje aditiva na (mimo jiné) zmírnění nepříznivých účinků na motor způsobených biosložkou (bioetanolem).
... pro mě z toho vyplývá:
1) Honda, Benzina, Unipetrol, OMV i Agip mi tvrdí nezávisle na sobě, že vysokooktanovým benzínem nemůžu svému 4T motoru uškodit.
2) Vím, že nebudu jezdit nikam, kde můžu očekávat pochybnou kvalitu - naopak, budu tankovat pouze prémiová paliva zde zmíněná - OMV Maxxmotion 95 nebo 100, Verva 95 nebo 100 (Verva 95 je k sehnání asi jen na 12-ti čerpacích stanicích v ČR), Agip Supertech, Ultra 95 (Avia, Globus, Makro). Hypermarkety mají obrovskou výtoč a zaváží je Unipetrol, Tesco zaváží i OMV (někde). Takže hypermarketů bych se nebál.
3) já to vidím na OMV maxxmotion 95 s občasným braním čistokrevného benzínu Verva 100. Pokud nic z toho nebude po ruce, určitě bude nablízku Agip, nebo nějaká pumpa poskytující Ultra95... Nic jiného tam dávat nehodlám
Tak se mějte a dejte pít svým miláčkům to nejlepší!