Yamaha Majesty 250 - nedobíjí

Aneb když něco nefunguje tak, jak má...

Yamaha Majesty 250 - nedobíjí

Příspěvekod alesvojta » 20 srp 2008, 17:18

Ahoj,poradte mi prosim nemam poneti ani kde je alternator a co a kde premerit.Diky Ales
alesvojta

0+

Reputace: 0

Re: Yamaha Majesty 250 - nedobíjí

Příspěvekod R1 Max » 21 srp 2008, 08:38

Těžko se mi radí k Majesty,ale na Leonidovi jsem řešil před nedávnem stejný problém.Přestalo to dobíjet.Napíšu ti tady pár svých zkušeností,které jsem získal při opravě a za pomoci kamarádů a opraváře TW.
- nejdříve změř napětí na baterii při nastartovaném motoru.Mělo by tam být kolem 13,6V.
- pokud ne,nedobíjí.
- pak, jestli neznáš mašinu,tak si sežeň někde manuál nebo ať ti někdo řekne,kde je vývod drátů z alternátoru a kde je umístěn regulátor nabíjení.Já mám alternátor jako součást motoru a tedy pouze vývod 6 drátů do el. soustavy.
- často se vyskytne špatné kostření,tak doporučuju zahýbat s drátama,dotáhnout přikostření regulátoru apod. Potom to zase zkus proměřit na baterce,jestli to nezačalo dobíjet.
-pokud ne tak změř na vstupu do regulátoru (tenčí dráty) jestli ti tam jde napětí z alternátoru.Pochopitelně při nastartovaném motoru.Mělo by tam být až 20V při zvýšených otáčkách.POZOR střídavé napětí.
- pokud tam napětí je, alternátor je OK a tak změř výstup z regulátoru.Silnější dráty.Tam je už stejnosměrné napětí.Kolem 13,6V ,ale při vyšších otáčkách by se to mohlo i nepatrně zdvihnout.Ale jen nepatrně.Proto je to regulátor.Měl by dávat stejně.
- není-li na výstupu z regulátoru napětí a je-li dobře ukostřen,tak je v prčicích a vyměň ho.Ale je dobré si uvědomit proč odešel do věčných lovišť.Abys tam nedal nový regulátor a neodešel znova.
- příčiny:zkrat v elektroinstalaci(většinou ne,páč by ti nejela motorka,je to hlídané už od výrobce,pojistkama a CDI), dále sešlost věkem (nejprvděpodobnější záležitost,ale kolik to má vlastně najeto?), špatné ukostření nebo zlomený drátek nebo špinavé kontakty ve spojích (takové černé nebo bílé krabičky v soustavě,kde se spojují jednotlivé cesty).
- je toho holt hodně,ale je to relativně jednoduchý.

Já jsem se s tím trápil dlouho a překládal jsem elektro schéma z angličtiny do češtiny a ptal se kamarádů atd atd.
No,nakonec jsem to snad pochopil,ale jak říkám na začátku....jedná se o Aprilii a ne o Majesty.Jenže ze zkušenosti vím, že regulace dobíjení je v podstatě stejná.Dokonce bych řekl, že krom mýho leonida je to u ostatních jednodušší.Ale to je na další psaní.

Tak držím palce. ;)
Když jezdit, tak srdcem; když řídit, tak s rozumem. Obojí naráz se nevylučuje.

číslíčko na Maxe: 732 549 204
R1 Max

1000+

Reputace: 12
Skútr / moto: Aprilia 150 Leonardo

Příspěvekod Neos50 » 21 srp 2008, 09:31

v principu jsi to popasl vyborně protože je to na všech moto v principu stejný...já jen dodám,že lepší než měřit napětí je lepší měřit proud.Ampérmetr se připojí mezi kabel plus a plus nabaterce a pak se nastartuje.Kolem volnoběhu to bude dávat něco málo tak do 3-5A..NESMÍ to klesnout pod 0 nebo do mínus hodnot.Při přidání plynu by to mělo vzrůst podle výkonu alternátoru klidně až na 20A.
Naposledy upravil Neos50 dne 21 srp 2008, 09:32, celkově upraveno 1
Neos50

500+

Skútr / moto: Piaggio Sfera 50 RST
Tuning / úpravy: Malossi multivar,Karbec Naraku 17,5 tvrdší spojkový pružinky,výfuk teprve bude :-D

Příspěvekod R1 Max » 21 srp 2008, 10:03

Jasně.Taky to tak jde.Proto když jsem kupoval usměrňovací můstky,tak na 50A a 1000V.
Jistota je jistota.
;)

R1 Max

1000+

Příspěvekod mickey » 21 srp 2008, 15:09

Psal jsem to uz do vlakna, kde svuj problem resil R1 Max, ale hodim to i sem, protoze sem se nedockal zadne odpovedi :(:
--------------------------------
ahoj, mam podobnej problem na Gilere Runnerovi 50 (r.v. 97) - nesviti mi svetla (svitili vzdycky az po chvilce - az se se skutrem kus ujel), ted uz nesviti ani po zapnuti po nekolika kilometrech jizdy.

Baterka asi bude v poradku (nameril sem na ni 12,5 V), nejspis to bude regulatorem (po nastartovani klesnou volty tak na 12,2 a pak to jde jeste dolu, kdyz zapnu blinkry nebo brzdovy svetlo - to nastesti sviti)...

Muze to byt i necim jinym?

Jak poznam, jaky regulator koupit?

Treba tenhle? Regulátor napětí(relé dobíjení Výrobce: DR) - motoluky

nebo Regulátor napětí Piaggio - scootland

Diky

Neznate kdyztak skutrelektrikare v Brne? Ze bych to dal k nemu? Kdyby to nebylo relatkem ...
--------------------------------------------
Dneska jedu do scootlandu pro regulator a budu doufat, ze to je tim...

Promerim to jeste podle R1 Maxe (z 08:38)
----
lead (tucanourbano deka a navleky na riditka, vyhrivany hefty a sedlo) najeto 10 tis. km / hornet (bez uprav) najeto 25 tis. km / burgman (vyhrivany hefty a sedlo, maxia 55 s DO a nosicem) najeto 64 tis. km
mickey

250+

Skútr / moto: Lead/AN650exeK5/h600/ex-Runner50

Příspěvekod alesvojta » 21 srp 2008, 21:57

Diky moc za radu,ja to ted zase prelozim do polstiny,protoze mi to bude delat znamy Polak/jsem v Irsku/,ktery je dobry automechanik,ale moto dela poprve.A zjistil jsem,ze nedobiji jednoduse,prestala startovat,po nabiti bat. cca den bez problemu
a zase nic.A je to 99a najeto mela v kvetnu cca 27000,ted asi o dva vice,mesic stoji,nebyl cas,ale jak se krati leto/v Irsku se pozna jen podle prilivu studentu a uz i to konci/chtel bych se jeste projet.Diky moc Ales
alesvojta

0+

Příspěvekod R1 Max » 22 srp 2008, 07:54

alesvojta: podle toho kolik to má,tak je to regulátor.Ale radši proměř.

mickey: ten samý problém.Jestliže po nastartování nemáš na baterce alespoň 13,5V,tak doporučuji postup s přihlédnutím k ostatním radám, co jsem tady v tom vlákně popsal.Vypadá to taky na regulátor.Prostě nedobíjíš.

R1 Max

1000+

Příspěvekod Neos50 » 22 srp 2008, 09:34

mickey:
v přincipu tam může bejt jakýkoliv co ti sedne na konektor a ani to není až tak nutný stačí když má stejný vstupy a vývody..stejně to dělá jen pár výrobců
Neos50

500+

Skútr / moto: Piaggio Sfera 50 RST
Tuning / úpravy: Malossi multivar,Karbec Naraku 17,5 tvrdší spojkový pružinky,výfuk teprve bude :-D

Příspěvekod Rady » 22 srp 2008, 09:41

Pokud nerozumis elektrice, tak to radeji nech opravit. Budes nakupovat regulatory a nemusi ti pasovat a zbytecne vyhodis penize. Muze to byt klidne i necim jinym a problem stejne neodstranis. Chce to proste vzit merak a merit.
BMW K1200LT ------->> vice zde 4,6l/100 km
Rady

2500+

Skútr / moto: jawy,CZ, B400/K4, B650/K4,BMW LT K1200, chrompaket

Zpět na Technické problémy se skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek