Ahoj motorkáři,
snad mi pomůžete. Jsem již přez dva roky naprosto spokojeným majitelem zachovalé Majesty 150 ročník 2001, ještě s bubnem vzadu. Bohužel po pravidelné údřbě (nová fajfka a svíčka, oleje...) se mi mi stala nemilá věc. Svazek kabelů který je na Majesty, celkem nešikovně upevěn (alespoň u mě tedy byl) mi sjel až na výfuk, přičemž já jsem o tom saozřejmě nevěděl. Přišel jsem na to až ve chvíli, kdy mi horký výfuk propálil celý svazek kabelů a ty se zkratovaly. Následovalo vypnutí veškeré elektroniky. Pojistka (žlutá 20A) byla spálená. Vyměnil jsem pojistku, opravil spečené kabely, ovšem svíčka bohužel neháže jiskru. Motorku jsem komplet rozebral, všemožně proměřoval, v podsttě jsem přišel jen na to, že indukčka bude nejspíše dobrá, poněvadž když přivedu +12V přímo na primár indukčky, na sekundáru (kabelu vysokého napětí) přeskočí malá jiskrřička. Mám podezření že bude v háji CDI. A teď k mým dotazům:
-Myslíte že je to CDI, nebo máte nějaký jiný tip, co by mohlo být vlivem zkratu poškozeno?
-Můžu použít CDI z Majesty 125?
-Nějaké typy kde CDI objednat?
Nechce se mi dávat motorku do autorizovaného servisu, Jsou příšerně drazí... Zítra obvolám všechny možné firmy a zeptám se na případné ceny nové CDI..
PS: Pojem CDI jako takový jsem nikde nenašel pořádně vysvětlen. Soudím, že mimo jiné tato "černá skříňka" reguluje napětí a dívá indukční cívce impulzy kdy má hodit jiskru...
Snad mi někdo poradíte, venku je tak hezky a motorka mi stojí v garáži ((
Motorkám zdar LukiX