Yamaha Majesty 125 - volnoběh

Aneb když něco nefunguje tak, jak má...

Yamaha Majesty 125 - volnoběh

Příspěvekod Horvy » 26 kvě 2010, 20:33

Dobrý den, potřeboval bych poradit

Dneska při cestě na zápas se mi stala taková divná věc, skútr z ničeho nic začal chcípat na volnoběhu, poprvé se to stalo na křižovatce musel jsem zastavit a skútr najednou uprostřed křižovatky chcípnul tak jsem rychle nastartoval a jel dál a nevěnoval jsem tomu pozornost na další křižovatce to samé to už mi přišlo divný ale jel jsem dál, když jsem dojel na místo ( už bez zastavení) skútr chcípnul zase ale tentokrát nešel už vůbec nahodit zkoušel jsem to s přestávkama asi 5 min startér točil ale prostě nechytl ... po zápase jsem to skusil znova to už chytil rychle se rozjel a jel domu naštěstí bez zastavení jsem dojel až pod barák, kde opět chcípnul. Prostě jakmile skútr je na volnoběhu chcípne ...

nevíte nikdo čím to může být ?
Horvy

100+

Reputace: 0
Skútr / moto: Yamaha Majesty 125 r.v. 2004
Tuning / úpravy: žádné

Re: Yamaha Majesty 125 - volnoběh

Příspěvekod MisaKacenka » 26 kvě 2010, 20:34

spatne serizenej volnobeh - taky mi to delalo...kdyz sem dojizdel, chcipnul...
zkus se na to podivat...

zkontroluj tez svici :) a jeji barvu ;)
MisaKacenka

1500+

Skútr / moto: Suzuki GSF 600 Bandit
Tuning / úpravy: Kufr Kappa 42l, Scorpion exhaust, 12V socket, GPS TomTom, zvysene plexi, bile stobo, vystrazne blinkry, sirena, PTT zastavba pro PMR :)

Příspěvekod Horvy » 26 kvě 2010, 20:41

taky mě to napadlo ... :D ale ráno jsem jel do školy a vše v pohodě a odpoledne už to chcípalo :( ... a kde to naštelovat ?
Horvy

100+

Příspěvekod MisaKacenka » 26 kvě 2010, 20:47

tezko rict, mohlo se to povolit :)
na karburatoru budou 2 sroubky - jeden bohatost, druhej volnobeh :)
MisaKacenka

1500+

Tuning / úpravy: Kufr Kappa 42l, Scorpion exhaust, 12V socket, GPS TomTom, zvysene plexi, bile stobo, vystrazne blinkry, sirena, PTT zastavba pro PMR :)

Příspěvekod foky » 26 kvě 2010, 20:53

Kód: Vybrat vše
Z jedné strany karburátoru najdeme 2 seřizovací šrouby. Velkým šroubem regulujeme otáčky volnoběhu tzv. volnoběžný šroub a malý šroub kterým regulujeme bohatost směsi při volnoběhu – tzv. vzdušník. Při nastavování správné směsi při volnoběhu postupujeme takto. Přidáme přibližně tak jednu až dvě otáčky na šroubu, který řídí volnoběžné táčky – zvýšíme volnoběžné otáčky. Poté zašroubujeme vzdušník až na doraz a vyšroubujeme buď podle hodnoty která je udávána v servisním manuálu nebo univerzálně 1 až 1,5 otáčky. Optimální volnoběžná směs se většinou nachází v rozmezí 1 až 2 otáčky, v tomto rozmezí se snažíme najít polohu při které má motor největší volnoběžné otáčky. Po nalezení bodu s nejvyššími otáčkami opět snížíme otáčky volnoběhu volnoběžným šroubem. V neposlední řadě je nutné připomenout že toto ladění vždy provádímě přo plně zahřátém motoru.

Pokud to teda už není vstřik. Převzato ze serveru scooter-tuning.cz :wink:
Naposledy upravil foky dne 26 kvě 2010, 20:56, celkově upraveno 1
| Life is better with MY KTM | Žijte naplno...tenhle kolotoč jede jenom jednu jízdu...
foky

2500+

Reputace: 176
Skútr / moto: KTM 1090 Adventure

Příspěvekod Bahnak » 26 kvě 2010, 23:41

Není moc pravděpodobný že by se to rozeštelovalo takhle najednou. Spíš bych sázel na ucpanou volnoběžnou trysku. Ale neznám ten motor ani karburátor.
cesta je cíl
Bahnak

500+

Příspěvekod MisaKacenka » 27 kvě 2010, 08:49

No, na jednu stranu mas pravdu...ale proc by to rano nemohlo byt vpohode a nastaveni jeste stacilo a pak vecer, kdyz treba vlitnul do diry nebo neco, se to pohnulo a uz to nestacilo..mozne to je :) myslim :)
MisaKacenka

1500+

Příspěvekod Horvy » 27 kvě 2010, 16:53

Tak nakonec je to asi trošku horší než jsem to čekal. Ráno jsem chtěl nějak dojed do školy a ze školy do garáže kde bych se na to podíval ale jelikož jsem ráno nenastartoval, ( startér točí, prostě nechytne ) tak jsem usoudil že to sám nezvládnu. Tak to budu muset dát do servisu, doufám že se stím nic nestalo a že to bude nějaká prkotina :(

jinak díky za rady a postřehy ... :)

29.5. edit:
Tak pokuď vás zajímá jak to dopadlo tak čtěte :)

Tak nakonec to dopadlo snad nejlíp jak mohlo :) čistě ze zvědavosti jsem se teda podíval na ten karburátor a chtěl přidat otáčky na volnoběh .. ikdyž jsem myslel že to tím nebude ... sundal jsem "kufr" a první co vidím je vypadlá a v půlce roztrhlá hadička ... prý z podtlaku motoru bo co :D tak jsem jí vyměnil, upravil a zavedl spátky tam kde měla být ... jen jsem se podíval na tlačítko startéru a skútr chytl krásně bez známek nějakého problému ... když už jsem vtom byl, vyčistil jsem filtr vzduchu :D a zjistil že mám prý uplně sjeté kotoučové brzdy ve předu je úplně ( a já se divil proč to blbě brzdí ) a vzdadu prý mám jěště tak 30 %

Takže za dnešek celkem spokojený :D konečně mi majda jezdí :) ale nikdy bych nevěřil že jedna "blbá" hadička může zapříčinit to, že celej skútr nejede :D zvláštní ...
Naposledy upravil KYBLOS dne 07 led 2014, 02:50, celkově upraveno 1
Důvod: Sloučeny dva příspěvky pod sebou
Horvy

100+

Příspěvekod Curtiss » 29 kvě 2010, 22:25

No ono to zvláštní není, je to hadička k podtlakovému ventilu, který otevírá přívod benzínu do karburátoru. Když není podtlak, není benzín = nejede motor 8)
Tak buď rád, že to tak dopadlo, alespoň máš pro příště další zkušenost :wink:
Curtiss

100+

Skútr / moto: Yamaha Majesty 125, Honda GL 1500 GoldWing

Příspěvekod Horvy » 29 kvě 2010, 22:26

to jo to jsem rád,

ale potřeboval bych poradit jěště jednu věc mění se vtomhle skútru převodový olej ? a popřípadě kde ...
Horvy

100+

Příspěvekod Curtiss » 30 kvě 2010, 21:06

Jasně že se mění a kde? No přece v převodovce :D Ne, teď vážně. V zadnu za variátorem u zadního kola nahoře, schovaný za blatníkem je napouštěcí šroub, vypouštěcí je dole, je menší a je schovaný za plastovým deklem variátoru, takže z boku není moc dobře vidět, musíš koukat zezadu, pak ho uvidíš. Náplň oleje je 0,15l. Nejlépe měnit po projížďce, když je olej teplý.
Curtiss

100+

Skútr / moto: Yamaha Majesty 125, Honda GL 1500 GoldWing

Příspěvekod Lukason » 20 úno 2016, 00:04

Zdar chlapy,
koupil jsem o víkendu yamahu majesty, byla celkem levná, takže se na ní najde pár chybiček. Skůtr vůbec nedržel volnoběh. Zkoušel jsem to poštelovat podle návodu výše, ale nedařilo se, vždycky to zdechlo. Tak jsem tomu přidal víc a teď už skůtr nechcípá, ale při volnoběhu se pravidelně asi po deseti sekundách střídají normální a vyšší otáčky. Taky jsem zjistil, že řídící jednotka je k rámu připevněná plastovými páskami a izolačkou :shock: .
Ví prosim někdo čim by mohly být ty otáčky a jestli to nemá spojitost s tou řídící jednotkou?
Předem díky za rady.
Lukason

0+

Skútr / moto: yamaha majesty 125

Příspěvekod zitow » 23 úno 2016, 17:15

Demontovat, rozebrat, a řádně vyčistit karbec.
zitow

250+

Reputace: 3
Skútr / moto: X9 125 》200 evolution
Tuning / úpravy: Dr.Pulley sliders, Leo 4road, iridium NGK

Příspěvekod Lukason » 28 úno 2016, 18:13

Zdravím,
díky za tip. Karburátor vyčištěn, všechno uvnitř zdá se v pořádku. Sytič v pořádku, funguje jak má, studené starty jsou dobré. Ale ten volnoběh stále nedrží...Když už se mi ho povede vyštelovat a drzí otáčky v klidu, po přidání plynu se jakoby udusí. Nebo beží na volnoběh a po sudání skůtru z hlavního stojanu, nebo nandání na něj taky chcípne, zkrátka při prudkém pohybu skůtru ztratí otáčky. Když se skůtr zahřeje nechytá na volnoběh, pouze s plynem. Nevíte prosím někdo co s tím?
Lukason

0+

Skútr / moto: yamaha majesty 125

Příspěvekod JRM66 » 28 úno 2016, 18:32

Neviem možno že iba budem kecať, lebo majesti som nevidel ani z vrtulnika, ale obdobný problém som mal na inom podobnom motore kedy hlavnou pričinou nestabilného behu na voľnobežné otáčky po kratkom zahriati motora kedy sa asi sytíč naspät sťahuje. V mojom pripadem bola už vekom zostarnuté a prasknute nasavacie koleno medzi karbecom a hlavou motora, ale japončik bude mať asi kvalitnejšiu gumovu pryž tak ti neviem či by aj tam mohol byť obdobný problém, ale skúsiť to omrknúť to môžeš aj ked si to nemyslim že by to mohlo byť, ale možne je všetko!
MOTO: BMW R 850R.95tkm, teraz 105tkm Piaggio Liberty 125 m.02 Maslová metla. cca. 45tkm teraz cca.65tkm Beverly 250 RST-ie 04 silver Italka.kauf.27tkm, aktuál 50tkm Dalšie BV250-300ie Tourer čierna z CZ teraz už white pearl 566. Viva Piaggio! BV 350 ST
JRM66

500+

Reputace: 74
Skútr / moto: BV RST 250ie BV-300 Tourer BV-350 ST
Tuning / úpravy: Vymenena pôvodna brzdova kvapalina!

Další

Zpět na Technické problémy se skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek