Piaggio X9 500 - kdo pomůže s opravou?

Aneb když něco nefunguje tak, jak má...

Re: Piaggio X9 500 - kdo pomůže s opravou?

Příspěvekod Iwos » 09 kvě 2013, 13:58

Ahoj, snažím se odeslat SZ, ale nějak to zlobí. Měl bych asi zájem o menší plexi origo, držák na kufr, opěrku, máš něco takového? A čiré přední blinky, v dobrém stavu lesklé paraboly bych bral, díky za info
Iwos

50+

Reputace: 4

Příspěvekod ferkov » 09 kvě 2013, 20:53

máš SZ
ferkov

100+

Reputace: 1
Skútr / moto: Piaggio X9 500 Suzuki Burgman 650 Exe
Tuning / úpravy: jezdim už bez postraních koleček a to je hukot

Příspěvekod macman » 21 bře 2016, 19:33

Zdravím vespolek,

koupil jsem za pár kaček tak trošku vrak X9 500ie (starý model 2001).. Skůtr má najeto přes 40.000km, plasty dezolátní, zrcátka ulámaný a navíc na IT papírech.. Chtěl bych mu ovšem dát šanci a dát ho dokupy.. Něž budu do něj investovat víc, chci slyšet motor...

Momentálně jsem v situaci, že skůtr nedává jiskru... Po zapnutí klíčku IMMO zhasne.. Takže snad OK.. Teď mne ovšem zajímá jedna věc.. Někdy po zapnutí se na chvíli rozsvítila kontrolka motoru a pak zhasla.. Momentálně jen někdy problikne, pokud přepínám tlačítko vypnutí motoru... Jak se to chová u vás?? Problikne při zapnutí klíčku, nebo ne???

Jinak předpokládám, že postupovat metodou čidlo kliky, CDI atakdále.. Dá se udělat u tohoto modelu test diagnostikou??? Nemám na to žádné náhradní díly, takže nepřipadá v úvahu metoda pokus/omyl...

Díky

macman
macman

25+

Reputace: 2
Skútr / moto: Honda SCV100 Lead/Piaggio Skipper 150/Beverly 500

Příspěvekod JRM66 » 21 bře 2016, 19:57

Skús najsamprv skontrolovať kontakty na spínačoch, relé a všetkých možných konektoroch ako aj pri baterii, za to nič nedáš ale aspoň budeš vedieť že to máš v cajgu! :idea: :wink: Potom si stiahnuť el. schemu z netu zobrať merak a huráááá do boja! :wink: EDIT: čital si všetke prispevky uživaťela : ferkov v tomto vlakne? On totiž mal obdobný problém a aj ho úspešne vyriešil! :wink:
MOTO: BMW R 850R.95tkm, teraz 105tkm Piaggio Liberty 125 m.02 Maslová metla. cca. 45tkm teraz cca.65tkm Beverly 250 RST-ie 04 silver Italka.kauf.27tkm, aktuál 50tkm Dalšie BV250-300ie Tourer čierna z CZ teraz už white pearl 566. Viva Piaggio! BV 350 ST
JRM66

500+

Reputace: 74
Skútr / moto: BV RST 250ie BV-300 Tourer BV-350 ST
Tuning / úpravy: Vymenena pôvodna brzdova kvapalina!

Příspěvekod macman » 21 bře 2016, 22:54

Vlákno jsem si přečetl a samozřejmě to bílé relé vyzkoušel jako první... Můj problém je, že nevím jestli skůtru někde něco nechybí, proč byl vlastně odstavený a hlavně nikdy jsem ho neviděl v provozu, takže nevím co se má rozsvítit a co ne..

Zatím mám podezření na ECU/napájení ECU, jelikož jsem našel video na Youtube a tam při zapnutí klíčku se rozsvítí kontrolka motoru.. Mě už ani neproblikne.. Mám takový pocit, že se mi jednou rozsvítila, ale to jsem nestartoval..

workshop manuál mám, sice tam moc extra elektrika popsaná není, takže nevím přesně kde co měřit, ale snad se dopídím.. Pokud tady je nějaký majitel X9, prosím potvrdit chování kontrolky motoru...

Zítra to začnu odstrojovat...

macman
macman

25+

Příspěvekod JRM66 » 21 bře 2016, 23:16

Predpokládam že ani čerpadlo v nadrži ti nezabzuči na 2-3 sec. ako by malo?
MOTO: BMW R 850R.95tkm, teraz 105tkm Piaggio Liberty 125 m.02 Maslová metla. cca. 45tkm teraz cca.65tkm Beverly 250 RST-ie 04 silver Italka.kauf.27tkm, aktuál 50tkm Dalšie BV250-300ie Tourer čierna z CZ teraz už white pearl 566. Viva Piaggio! BV 350 ST
JRM66

500+

Reputace: 74
Skútr / moto: BV RST 250ie BV-300 Tourer BV-350 ST
Tuning / úpravy: Vymenena pôvodna brzdova kvapalina!

Příspěvekod macman » 21 bře 2016, 23:46

zabzučí a natlakuje... Jenže i když vyndám to relé č.19 které napájí řídící jednotku, tak čerpadlo také zabzučí... vyzkoušeno...

EDIT: prohlížím workshop manuál a podle něj spouští benzínovou pumpu ECU.. Takže pokud pumpa běží ECU je napájená, ale pak nechápu že pumpa naběhne, pokud odpojím napájecí relé ECU..

Pokud se ovšem pokusím nezabloudit ve schématu, tak pumpa by měla neběhnout i za podmínek že je zavřený boční stojan, zapnuté zapalování a přepínač v poloze Engine ON... Nedokážu z toho vyčíst, jestli pin řídící jednotky FUEL PUMP pumpu ovládá, nebo jen zjišťuje stav že běží..

Když jsem ještě odpoledne přepínal přepínač Engine OFF/ON, tak kontrolka ECU někdy rychle problikla.. Ale nebylo to takové to 2s rozsvícení, co by asi měla dělat.. Už ani neproblikne.. Přepínač má ale jen jednu řadu spínacích kontaktů, kdyby byl problém v něm, nefungovala by signalizace na budíkách a nespínala pumpa...

-- 22. 3. 2016 13:10 --

Takže omlouvám se za mystifikaci.. Samozřejmě že když vyndám rélé, tak pumpa nenajede... Dnes jsem to celé rozebral a napájení jednotky je OK.. Když jednotku vypojím, nezhasne immo a nejde pumpa.. Kontakty všechny vyčištěny..

Zkusil jsem asi 100 pokusů a pouze při jednom se mi normálně rozsvítila na těch 5s kontrolka motoru, ale jakmile jsem zkusil startovat, už se nerozsvítila..

Stále to nedává jiskru, ale momentálně jsem zaseklý na tý kontrolce jednotky... Našel jsem asi 3 videa startu X9 a všem se kontrolka rozsvítí.. Je tu někdo, kdo má X9 a po zapnutí klíčku kontrolka nesvítí a skůtr jde nastartovat???

-- 22. 3. 2016 14:09 --

Tak jsem zkusit odpojit všechny čidla, která má jednotka na starosti... Odpojil jsem HV cívku, čidlo kliky, teploty, vstřikovač a ejhle.. kontrolka motoru se rozsvítí po 5 vteřinách zhasne a po pár vteřinách se opět rozsvítí.. Zapojoval jsem postupně vše zpátky a když jsem vše zapojil.. Kontrolka po zhasnutí už nehlásila chybu.. Celkem jsem asi 20x různě vypínal a zapínal - vždy naběhla.. Zkusil jsem nastartovat, jiskra nebyla a zase přestala kontrolka ECU reagoval...

Postupně jsem zase vše odpojil.. kontrolka nereaguje...

Takže buď je opravdu ECU v loji, nebo chyba v kabeláži...

-- 22. 3. 2016 14:46 --

Takže... závady kontrolky vyřešena o odstraněna.. Napích jsem se na drát číslo 15 z ECU a zjistil, že ECU kontrolku ovládá.. Našel jsem drát do toho displejového panelu, tak imformace taky šla.. rozebral jsem panel a opravil studeňák u kontrolky motoru...

V současné době zapnu klíček, kontrolka se mi na těch 5 vteřin rozsvítí, na dvě zhasne a pak se rozsvítí trvale.. Jiskru nehází...

Teď mi jde o to, zda po zapnutí klíčku a NEstartování se má kontrolka opět rozsvítit, nebo se rozsvítí až v okamžiku startování... Jde mi o to, jestli teda hází ECU chybu, nebo jestli mám rovnou měnit zapalovací cívku...
macman

25+

Příspěvekod draxlik007 » 26 úno 2017, 18:36

Ahoj prosim o radu.

Na podzim jsem zaparkoval Piaggio X9 500 Evo. Vcetne baterky - ta byla prubezne dobijená.
Behem zimy prestala blikat kontrolka immobilizeru - pak uz nenaskocil. Nehaze jiskru.

Mam master klic i kartu, ale nevim jak zprovoznit.

Dekuji za pomoc draxlik
draxlik007

5+

Reputace: 0
Skútr / moto: Majesty 250, Atlantic 250, X9 500, Leoš 150 apd.

Předchozí

Zpět na Technické problémy se skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek