Aneb když něco nefunguje tak, jak má...
Odeslat odpověď

Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 09:52

Ahojky všem, můj madison se začal zničeho nic přehřívat. Nastartuju a plynule se rozjíždím - po 2-3 km mám teploměr opřený nadoraz v červeném. Když odstavím skůtr, voda v expanzce probublává. Za chvíli zchladne, ale po dalším rozjezdu se to rychle opakuje. Ventilátor nesepne - doteď normálně fungoval. Pokud skútr nechám bublat na volnoběhu na stojanu, tak ta teplota takto nevyletí. Pohmatem hadic se mi zdá, že ta od chladiče zpátky do motoru je chladnější. Vodní čerpadlo bylo měněné před rokem a mělo by normálně fungovat. Termostat jsem měl venku - byl od předcházejícího majitele podlepený silikonem a teď okolo něho chvíli po nastartování profukuje pára (už mám objednaný nový).

Nemůžete mě někdo nasměrovat, co by mohlo způsobit takhe náhlou změnu? Díky moc.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 11:17

Zásadní otázka: mizí chladicí kapalina?
Princip vodního chlazení je stejný na autech i na motorkách. Pokud dojde k náhlému zhoršení chlazení, může to mít vícero příčin. Není ucpaný chladič (průtok vody tělesem chladiče nebo průtok vzduchu skrze lamely)? Vodní čerpadlo má dostatečný výkon? Nové čerpadlo ještě neznamená, že funguje správně. Profukování páry kolem termostatu může znamenat netěsnost a následné zavzdušnění chladicího systému, což má za následek razantní snížení účinnosti chlazení a tím přehřívání. Nespínání ventilátoru může být vadným čidlem teploty - nebo naopak čidlo funguje dobře, ale chladicí kapalina má v tomto bodě příliš nízkou teplotu, což by opět mohlo ukazovat na zavzdušňování systému a špatný průtok kapaliny.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 11:30

Mizící kapalinu nikde vidět není, ale zavzdušněné to pravděpodobně bude. Není vidět ani páru z výfuku, takže si myslím, že výfukem kapalina taky nemizí.
Skůtr fungoval normálně až najednou mi při krátké jízdě právě takhle vyletěla teplota. Dolil jsem do expanzky kapaliny (poměrně dost, cca. 4 dcl), ale problémy zůstaly.
Tomu, že je to zavzdušněné napovídá i to, že i když teplota vyletí velmi rychle do červeného, tak sahara chladiče nesepne. Doteď spínala, pokud teplota na teploměru vyběhla někam do 2/3 pole.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 13:48

Když chyběly 4 deci, tak kapalina mizí. Dolít, odvzdušnit, dolít a sledovat. Když se přidá trochu plyn, nejdou bubliny do chladiče? To by značilo vadné těsnění pod hlavou, což občas bývá. CzechDave, dávám body za pěkný rozbor systému chlazení :-)

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 14:38

Tu kontrolu těsnění pod hlavou určitě udělám, každopádně teď musím nejdřív počkat na ten nový termostat, protože ten starý netěsní a silikonem to znova patlat nehodlám. Taky doufám, že se ten silikon někde neutrhl a něco neucpal. :roll:

Ještě pro jistotu: odvzdušňovák to nikde nemá, takže doliju expanzku, nechám otevřenou a nechám ohřát na volnoběhu - když se otevře termostat, měl by se zaplnit i velký okruh, takže podle potřeby dolévám do expanzky a nechávám běžet do sepnutí ventilátoru. Zavřu expanzku, proběhnu pár kilometrů, skontroluju hladinu. Pokud je vše OK, mám radost a pro jistotu sem tam kontroluju. Vynechal jsem něco?

Dám vědět, jak to dopadlo, zatím díky za tipy.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

16 kvě 2024, 20:54

Ještě by mohla být prasklá (třeba zatim jen vlasová prasklina) hlava válce, případně prohlá, záleží jak dlouho se stroj přehříval než jste to zjistili....ale to spíš jako poslední možnost, případně náhon vodní pumpy taky se mohl odporoučet. Jak psal CzechDave, příčin může být opravdu mnoho

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

20 kvě 2024, 15:06

Osobně bych měl problém s otevřenou expanzkou. Chlazení je přetlakové, potřebuje provozní tlak, aby fungovalo správně, čehož nelze dosáhnout, pokud bude expanzka otevřená. Navíc je to potřeba pro automatické odvzdušnění do expanzky, ono si to ty bubliny "odkrkne" do nádržky a nasaje z ní vodu.
Já bych nalil po rysku, zavřel, nechat chvilku bublat na volnoběh a nechal nasát vodu do systému, pak zase dolil, zavřel a opakoval tak dlouho, dokud bude voda mizet.
Ještě dotaz - není nějaký přetlakový ventil na víčku expanzky? Tuhle motorku neznám, proto se ptám i na tohle. Některé systémy si totiž takhle regulují přetlak vody v chlazení, že se voda protlačí pod víčkem skrze ten ventil do nádržky a když potom motor vychladne a v chlazení vznikne podtlak, tím samým ventilem se zase nasaje voda z nádržky do chlazení. Když tenhle ventil (nebo těsnění víčka) přestane fungovat, začne to tudy nasávat vzduch a jde to do kopru :).

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

21 kvě 2024, 11:11

Ve víčku expanzky je napojená hadička přepadu, jestli je tam nějaká jednosměrná membrána nevím, možné to je. Každopádně to momentálně vypadá následovně: mám vyměněný termostat, který vypadá, že funguje (hadice od termostatu směrem k chladiči je horká), čerpadlo si myslím, že taky funguje (obě hadice jsou horké), takže mám podezření na ucpaný chladič (hadice do chladiče horká, chladič vlažný, hadice od chladiče do motoru je chladná a ohřívá se velmi pomalu). Takže to zkusím všechno rozhodit, propláchnout a uvidím.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

23 kvě 2024, 06:47

Tak pánové, záhada je vyřešená. Úplně mi schroustalo náhon čerpadla. CzechDave, dobrý tip, že nové čerpadlo nemusí být dobré čerpadlo. Takže ještě jednou díky za rady a snad to dám rychle dohromady. Nové čerpadlo mám, jenom musím najít někoho, kdo mi to přelisuje.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

23 kvě 2024, 12:42

:)
Gratuluji a přeji hodně kilometrů bez dalších poruch!

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

24 kvě 2024, 09:52

Děkuji krásně. Pumpu mi přelisují dnes, v úterý by mi měly dorazit ty tři šrouby s gumovou hlavou, co jsou na rotoru zapalování a pokání vodní pumpu. Z těch starých ta guma začala opadávat a asi i proto to rozlámalo to hnací kolo. Tak doufám, že už to potom bude vpořádku.

Re: Malaguti Madison 200 - přehřívání

30 kvě 2024, 07:45

Tak pánové, včera jsem to doskládal a zatím to vypadá, že problém s chlazením je pryč. Tak to ještě budu sledovat, doufám, že těsnění pod hlavou a hlava budou OK. Tak ještě jednou dík všem za rady.
Odeslat odpověď