Aneb když něco nefunguje tak, jak má...
Odeslat odpověď

Leonardo 125 startér točí naprázdno

30 črc 2024, 14:41

Ahoj, mám dotaz při studeném startu skútr startuje naprosto v pohodě, jak se ohřeje, startér se roztočí, ale naprázdno, zabere třeba až po 5 až 6 pokusu. Nemá někdo zkušenost? Díky

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 08:36

Kam směřuješ svým dotazem ? A co chceš slyšet ? Zkušenosti by asi byly, ale kdo ti to opraví ?

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 10:57

Dotazem směřuji k problému věci, myslím, že jsem dost technicky zdatný, abych si to opravil sám, nicméně vzhledem k tomu, že nevím čím je závada způsobená, nehodlám zkoušet metodu pokus-omyl, zvlášť při ceně ND, proto se ptám zda má někdo zkušenost s tímhle problémem.

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 14:37

Mě se to stane jednou za čas na Visionu, stačí nastartovat napodruhé a to se vždy povede. Prý je to u mé verze 2013 docela vlastnost. Opravuje se to rozebráním, promazáním a složením zpět. Tím bych začal a vidělo by se. Připouštím, že teplotní závislost je podivuhodná, ale proč by nemohla být (tepelná roztažnost...)
Aby to působilo odborněji, viděl bych to v první řadě na mechanickou a visuální kontrolu, vyčistění a promazání.

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 17:18

Tak pokud startér točí, tak to bude zřejmě vadnou volnoběžkou....

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 17:35

Radooz píše:Dotazem směřuji k problému věci, myslím, že jsem dost technicky zdatný, abych si to opravil sám, nicméně vzhledem k tomu, že nevím čím je závada způsobená, nehodlám zkoušet metodu pokus-omyl, zvlášť při ceně ND, proto se ptám zda má někdo zkušenost s tímhle problémem.


0- Trochu mne překvapuje, že na opravu se cítíte a vůbec nic netušíte o funkcí startéru, který je pro vás něco jako "černá skříňka".
1 - vůbec jste neunavoval kouknout aspoň s rozpis (skladbu) náhradních dílů okolo starteru nebo servisní manuál podobného stroje natož zadat Googlu dotaz "starter točí ale neotočí motorem" ... třeba by jste se něco dozvěděl
2 - Obvykle musí člověk něco rozebrat, zjistit kde je problém a náhradní díly koupit až potom - tedy neptat se cizích co mám vyměnit. Podle charakteru problému někdy pomůže i jen údržba, promazání
3 - Pokus omyl je dobrá metoda tam, kde příčin může být více a je to levné - (kabel, fajfka, svíčka) nebo u hodně zapeklitých vad bez potřebné diagnostiky

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

31 črc 2024, 18:41

Víte co fascinuje mě, prechytralé kecy, a žádná věcná odpověď, to miluju, buď chcete pomocí a řeknete mi je to volnoběžka, nebo vadný startér, nebo cokoliv jiného, ale na pindy typu ty to nezvládneš a viš o tom hovno opravdu nejsem zvědavý, jestliže si chcete mastit ego prosím, ale na na můj účet, ostatní alespoň něco poradili, od vás jsem se nedočkal ničeho!

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

01 srp 2024, 06:18

4 Radooz

Tak se nečerti (vulgarismy sem taky nepatří)...ono "opravovat" pomocí názorů z fóra je vlastně taky OPRAVOVÁNÍ FORMOU POKUS-OMYL.

Nakonec ti nezbyde než vyměnit myš v ruce za šroubovák a ohnout se ke skútru a pak, přes všechny rady tady, zjistíš, že to bylo třeba uvolněnou kostrou, nebo "oholenýma" zubama na převodu mezi startérem a volnoběžkou, nebo úplně nějaká jiná blbost.

On má JardaB svým způsobem pravdu, že k té opravě je třeba předtím získat informace jak to vlastně funguje....akorát že dnešní doba je taková - lidé se dnes raději pohodlně zeptají, než aby si naročněji něco proaktivně zjišťovali.....navíc zde na fóru zcela běžné a když se najde někdo,kdo radu dá, tak v 99% případů se už tazatel neozve, natož aby poděkoval a v lepším případě dal zpětnou vazbu co tedy bylo příčinou závady.....

Good luck při opravě a ať ti to zase fachá

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

01 srp 2024, 13:05

Ono zase je dobré se ve fóru poptat, protože z toho téměř vždy vzejde zajímavý tip nebo diskuse, která pomůže nasměrovat k vyřešení problému. Také nejsem žádný profík, občas se ptám na věci, které mohou být pro jiné denním chlebem... ale raději budu za blbce a dostanu směr k vyřešení problému, že :).
A musím uznat, že tohle fórum mi už několikrát vytrhlo trn z paty.

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

02 srp 2024, 09:53

Radooz píše:Víte co fascinuje mě, prechytralé kecy, a žádná věcná odpověď, to miluju, buď chcete pomocí a řeknete mi je to volnoběžka, nebo vadný startér, nebo cokoliv jiného, ale na pindy typu ty to nezvládneš a viš o tom hovno opravdu nejsem zvědavý, jestliže si chcete mastit ego prosím, ale na na můj účet, ostatní alespoň něco poradili, od vás jsem se nedočkal ničeho!


No vidíš tebe fascinuje moje přechytralost a mne zas tvoje hloupost a drzost.

0 - na slušný, věcný a reálný návod k řešení problému reaguješ jak ? Vulgaritami a urážkami ...
1 - bývá dobrý zvyk první se sám o něco pokusit před položením dotazu .. okolo starteru to zas tak komplikované není.
2 - rady na dálku nejsou to pravé ořechové - dostaneš jich deset a stejně musíš závadu dignostikovat sám
3 - já jsem ti poradil dobře a věcně - kdybys postupoval podle mého návodu (sice jen obecného) už bys byl někde jinde.
4 - zapni svoji vlastní hlavu a zapátrej na netu (nebo je to spíše problém mezi židlí a klávesnicí ?)

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

05 srp 2024, 14:48

Omlouvám se za přehnanou reakci, byl jsem trošku rozdurděný a přehnal jsem to. Nechtěl jsem v žádném případě nikoho urazit nebo naštvat, což se mi asi povedlo, takže ještě jednou omluva.

-- 5. 8. 2024 14:37 --

jinak stejný problém jako zde
https://www.youtube.com/shorts/O4p4AKgJAKo

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

12 srp 2024, 18:28

tak přátelé po neskutečné anabázi se stahovákem rozebráno, ale nijak zvlášť z toho moudrý nejsem, všechno vypadá cajk viz. foto
Nějaká rada kam se zaměřit? Díky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

12 srp 2024, 20:29

No a když jsi to oddekloval, tak jsi to zkusil nastartovat a dělalo to to samý co na tom videu? Tzn.že to neroztočilo kliku? Tak vyměň tu volnoběžku.....

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

12 srp 2024, 20:55

Jak kdy, někdy otočí a někdy ne, spíš ne, předpokládám že volnoběžka je na rotoru zezadu viz 1 obrázek, tedy
https://www.scootland.cz/zbozi/piaggio- ... ax-125-150

Re: Leonardo 125 startér točí naprázdno

12 srp 2024, 21:12

Ano volnoběžku máš na první fotce.Pro představu by to mělo fungovat jako cvrček u kola,na jednu stranu zabírá na druhou jde volně.LubošV má pravdu,nezabírá proto neroztočí kliku.
Odeslat odpověď