od Gullwing » 15 led 2008, 21:17
Tak já nevím jak to kdo chápe. Olovo je všude. Zbytek se liší jen tím v čem je nasáklý elektrolit (tedy kyselina sírová naředěná destilkou)
1. V normální baterce v ničem - tedy olověné desky a elektrolit v tekuté formě. Při nabíjení se baterka otevírá, odpařuje a tím také dolívá (destilkou)
2. V bezúdržbové je už v něčem nasáklý ale pořád se může vylít, když jí položím. Nesmí se už nabíjet obyč nabíječkou aby tam nevznikl při zplynování tlak a nebouchla (nebo jen opatrně a hlídat zda se moc nehřeje)
3. Tzv. gelovka (ale asi to také není pravda) je tam jen jiný nasákací materiál, který umožňuje libovolný náklon baterie (prostě se to z něj nevycmrndá)
Jinak stejné jako bezúdržbová.
Baterie se optimálně dobíjí proudem 1/10 z kapacity baterie. Prosím ne ze startovacího proudu baterie. To jsou totiž hrušky z jabkama. Kapacita baterie, což je většinou jedinej údaj na štítku říká jak dlouho je baterie schopná dávat proud o 1A. (Úmyslně nemluvím o napětí).
Startovací proud je schopnost baterie, kolik Ampér dá v tom daném okamžiku. Kapacita může být třeba (u auta) 40Ah a startovací proud 400A. Ale kdyby jste se pokusili nabíjet baterku 40 Ampérama tak by se Vám asi nepoděkovala.
Ty nabíječky pro "ne zcela tekutý" tedy nasáklý elektrolit používají na začátku cyklu pulsní nabíjení (když je teda total chcíplá). Nevím proč. Ale je to asi jako když deathneš a dávaj ti elektrický šoky. Prostě to tu baterku nakopne a začne se pak nabíjet.
Jen ještě pro upřesnění:
Kapacita baterie je u skúta tak od 4 - 20 Ah (Ah je 1Ampéra x počet hodin) Pokud tedy potřebuji napojit na skúta třeba autoledničku, která má 60 Watů (což je násobek napětí (12V) a proudu) bude výsledný požadovaný proud A=W/V, tedy 5=60/12. Tedy na 5Ah baterce bude (teoreticky) fungovat 1 hodinu.
A to samé je o nabíjení. Jestli mám nabíječku 0,5A a baterku 5Ah tak to do ní pošlu na 10hodin.
Teď mě za to nesežerte, já si to tímhle psaním sám ujasňuju. Jestli jsem Lama tak se do mě pusťte. Alespoň to pomůže někomu dalšímu.
Ještě pod čáru, brácha má nabíječku na ty "gelovky" a dá se to nabíjet rovnou přes cigaretovou zásuvku, takže se nemusí k baterce složitě dostávat. To mi přijde good nápad. Takže si jí prostě od něj půjčím a dlabu na to!