Aneb když něco nefunguje tak, jak má...
25 bře 2025, 07:50
Ahoj,
jdu si pro radu.
Nevíte proč nelze nastartovat VESPA GTS 300? Klíčkem se vše aktivuje, ale při startu začne blikat ABS a přední světlomet a to střídavě. Motor ani nevrkne. Jen ticho a jen to bliká.
Předem díky kluci a holky
25 bře 2025, 09:19
Asi by to chtělo upřesnit, jak k tomu došlo. Náhle? Po nějaké události? Předtím VESPA jezdila nebo byla odstavená?
25 bře 2025, 10:23
Stalo se to tak, ze jsem na ni rano sednul a poprve mela snahu nastartovat. Druhy start uz spadnul do te faze blikani. Baterie byla po zime nabita pred dvema tydny a Vespa jela pote asi 4x.
25 bře 2025, 13:25
To blikání je divné, ale po zimě mohla odejít baterie. Její dobití nic nezaručuje. Zkus startovací kabely, to nic nestojí a vyloučíš baterii. Akce na pár minut.
25 bře 2025, 14:29
Prave, ze se mi nikdy nic podobnyho nestalo. Kdyz kiksne baterka, tak se v podstate nic nedeje, ale to stridave blikani mi prijde divny.
25 bře 2025, 16:45
Jo, divný to je. Nemá cenu o tom naplano psát, je potřeba začít s diagnostikou problému. Hodněkrát jsem se přesvědčil v nejrůznějších oblastech, že může být zaviněno "všechno vším". Tady je to zjevně problém spojený s elektrikou a je dobré vědět, že je napájení OK. Pak postupovat dál. Než řešit měření (na baterii, na altíku, za regulátorem...), je lepší připojit baterii z auta a uvidí se hned. Toť můj poslední příspěvek.
Na baterii bych si nějaké drobné vsadil, ale ruku do ohně samozřejmě ne, přestože se 4 jízdami po zimě se její kolaps jako důvod problému nabízí. Existuje něco, co se jmenuje Occamova břitva a není to nástroj na holení. Je dobré o té teorii vědět a řídit se jí.