Aprilia Leonardo 150 - necirkuluje voda

Aneb když něco nefunguje tak, jak má...

Aprilia Leonardo 150 - necirkuluje voda

Příspěvekod daweclipse » 12 dub 2011, 23:51

Cau, mam problem s leonardem 98´ 150ccm. koupil jsem ho jako nepojizdneho, motor uz jede ale necirkuluje voda- tzn se asi po peti minutach provozu dostane rucicka teplomeru do cervenyho pole. chladic studenej, vedeni ke chladici studeny, termostat je seknutej na stale otevren- chladic pruchozi- jde normalne profouknout hadicemi u te roztrojky hadic kde je termostat. kdyz se prehreje tak je to vrely proste jen na malym okruhu- po termostat.. kde na tomto najdu vodni pumpu a jak se k ni da dostat? popripade nenapada nekoho co jineho nez vodni cerpadlo to muze byt? diky
daweclipse

5+

Reputace: 0
Skútr / moto: Aprilia Leonardo 150 98´

Re: Aprilia Leonardo 150 - necirkuluje voda

Příspěvekod sedli » 12 dub 2011, 23:57

Podívej se na scooter-tuning, 20 minut z5 jsem tam napsal stejnej problém...ale u mě to bude mít na svědomí asi termostat...jel jsem , na budíku 40°C a během sekundy rafička skočila na 110°C a musel jsem zastavit s přehřátým motorem..:-/ odkapalo trochu vody v místě napojení hadiček a po 20 min jsme jel dál ..:-/ vodní pumpa mi funguje, ale voda taky necirkuluje, asi vyhodím termík...uvidim co mi poradí borci na st
Bylo : Piaggio Hexagon 125 LX 1996, Honda PCX 125 2011, Suzuki GSX-F, Kawasaki Versys 650.
Nyní : Kentoya HAMMER II-i 125
sedli

1500+

Reputace: 27
Skútr / moto: Honda PCX 1.generace
Tuning / úpravy: Laděný výfuk IXIL dual HyperLow, vyhřívané gripy Oxford,reflexní proužky na ráfky, LED parkovačky, karbonová fólie na pár dílech, množství originálních škrábanců a prasklin

Příspěvekod Huskyman » 13 dub 2011, 14:12

Tak jak to popisuješ znamená, že kapalina necirkuluje - tedy buď je překážka v oběhu - např. seklý termostat což je nejčastější případ nebo nejede vodní pumpa - tedy nic nehoní kapalinu oběhem

ale podle toho co píšeš ta vypadá na neprůchozí tj. seklý termostat pokud to běží jen v malém okruhu, nejjednodušší je vyndat termostat úplně, to ničemu nevadí jen se motor neohřeje tak rychle a uvidíš co to udělá - pokud to zůstane stejné nebo jen o malinko lepší tak neběží čerpadlo

neznám přímo tenhle motor ale ty motory bývají konstrukčně hodně podobné - čerpadlo bývá na pravé straně motoru, poznáš ho snadno - vedou do něj dvě hadice, spodní šroub je výpustný
co to konkrétně bude uvidíš až to rozděláš - povolená či upadlá vrtulka čerpadla, poškozené propojení-tj. náhon čerpadla z motoru, případně ucpaný průtok
Huskyman

25+

Skútr / moto: KTM 950 Adventure, Kymco People 250

Příspěvekod daweclipse » 14 dub 2011, 12:55

cau, diky za rady, ale termostat je seknutej ale otevrenej, takze pruchozi to je vsechno, jak malej tak velkej okruh. vrtulku cerpadla to ma primo ve stredu motoru mezi kartery, to znamena kontrola by byla mozna jen s rozpulenim motoru. na nahon hridele sem se dival, tam je vse v poradku. doufam ze chod motoru rotax, nebo spis jeho klikovky je stejnej jak otaceni zadniho kola pri jizde vpred.. kdyz se otaci takto s klikovkou tak cerpadlo hridel cerpadla vody se taky otaci.. na vrtulku nevidim, pouze pres malej otvor vypuste hadice a tam nevidim nic.. ale kdyz sem tam strcil drat a zacal pomalu otacet s motorem tak drat se zacal ohybat a jako kdyby namotavat, takze si myslim ze vrtulka chodi... ted sem jeste odpojil velkej okruh a na malej dal petflasku misto expanzky a zkontroluju jestli to cirkuluje aspon na tom malym, mozna to nemuze premoct odpor pri ceste vody do chladica a zpet, ale neverim tomu... samozrejme tam je v prdeli baterka takze ted cekam na novou, tak sem se tady chtel zeptat jestli to uz nekdo neresil na Leu..pulit motor se me zatim nechce, je to muj prvni skutr a hlavne prvni rotax, s motory mam velky zkusenosti ale stejne rozdelavat to se me proste nechce..
daweclipse

5+

Příspěvekod krizik1 » 14 dub 2011, 13:43

Já tedy mám větší stroj , ale zkoušel jsi to odvzdušnit ?
http://krizik1.rajce.idnes.cz/ http://www.parabellum.cz/ Aprilia Atlantic 500,PGO Comet 50 2T,Kingway Varadero 79 4T
krizik1

Moderátor

Reputace: 827
Skútr / moto: Aprilia Scarabeo 200

Příspěvekod daweclipse » 14 dub 2011, 13:54

no melo by se to odvzdusnit samo, vody bylo dost, nevim nevim...
daweclipse

5+

Příspěvekod sedli » 14 dub 2011, 14:01

dneska jdu zkontrolovat termostat já, kdyžtak ho vyhodím ;-)
Bylo : Piaggio Hexagon 125 LX 1996, Honda PCX 125 2011, Suzuki GSX-F, Kawasaki Versys 650.
sedli

1500+

Tuning / úpravy: Laděný výfuk IXIL dual HyperLow, vyhřívané gripy Oxford,reflexní proužky na ráfky, LED parkovačky, karbonová fólie na pár dílech, množství originálních škrábanců a prasklin

Příspěvekod Huskyman » 14 dub 2011, 16:54

Hele to je nějaké divné - pokud by skutečně byl termostat otevřený tak by to pokud není KO čerpadlo nemohlo hned vařit

takže pokud je opravdu termostat seklý otevřený - tak ho bude třeba stejně vyměnit ale znamená to i další problém - nefungující čerpadlo z jakéhokoliv důvodu
Huskyman

25+

Příspěvekod sedli » 14 dub 2011, 22:40

Tak já měl problém v nefungujícím termostatu...sice při zkoušce zapalovačem se otevřel, ale nedával jsem ho zpět (třeba se zasekával), dolil vodu, nastaroval a cirkuluje ;-) jenom se teď vůbec nezahřívá motor, ani po 10 minutách na volnoběhu se to nedostalo přes 40°C, ale furt lepší jak vařit...
Jsem zvědavej co s tím budeš mít ty
sedli

1500+

Příspěvekod Huskyman » 14 dub 2011, 22:54

Zkouška zapalovačem je fakt je hrubě orientační ukáže jen jestli vůbec chodí, ale nic neřekne o teplotě která ho otevře

jinak přesně tak to má být - když tam není termostat tak to pořád jede na velký okruh a špatně se to zahřívá a na volnoběh kdy je málo zbytkového tepla z motoru a bude se to ohřívat věky
Huskyman

25+

Příspěvekod daweclipse » 15 dub 2011, 15:00

no ja su taky strasne zvedavej co s tim bude... navic me chcipla baterka a nemam chut vydelavat z auta a testovat, takze po vikendu ma dojit nova a nejak se na to vrhnu.. hlavne at nemusim pulit motor...
daweclipse

5+

Příspěvekod Huskyman » 15 dub 2011, 16:51

Já neznám tenhle motor konkrétně u Leonarda, ale třeba Atlantic nebo Scarabeo mají klasicky pumpu na pravé straně motoru takže motor bys půlit nemusel

ale jsem zvědav co to nakonec bude :shock:
Huskyman

25+

Příspěvekod daweclipse » 15 dub 2011, 19:36

ja kdyz sem sundal dekl na prave strane motoru, tak tam je videt jen hridel, ktera ma na konci plastové ozubene kolo zapadjici do ozubeni na klikovce atd.. proste náhon pumpy. ta hridel vede napric motorem cca do pulky motoru mezi kartery, kde je schovana vrtulka.. aspon tak sem to pochopil... proste vsechno spatne. dnes sem nastartoval pres kabely a muj okruh s expanzkou ve forme petlahve taky nefungoval, proste voda stoji a nehne se.. chtelo by to endoskop a mrknout se jestli je tam ta blba vrtulka vubec...

huskyman: scarabeo by melo mit stejnej motor jak moje Leo, ale ty asi mluvis o 250, ne?? protoze 125 a 150 Scarabea meli rotax...
daweclipse

5+

Příspěvekod sedli » 15 dub 2011, 20:01

Tak já dnes vyzkoušel termostat zalít horkou vodou o různých teplotách z konvice a termostat funguje, otvírá asi při 40-60 °C...tak jsem ho namontoval zpátky a teď se byl projet...teplota pomalu stoupá ale při jízdě se taky jen lehce odlepila od ukazatele...měla nějakých 45°C, ale je pravda že venku je kosa jak sviň, prostě žádná Itálie kam je to stavěný...takže jak to bude uvidím až vyleze teplota zase do "normálu"
sedli

1500+

Příspěvekod Huskyman » 15 dub 2011, 22:33

vůbec nevíš - tak to je ten termostat nějaký moc aktivní :lol: termostat by se měl otvírat podle typu v cca 80°C a být plně otevřený v cca 90°C, pokud ho zkoušíš v hrnci s vodou nesmí ležet na dně tam je teplota jiná, ale být zavěšený ve vodě

daweclipse - tak tenhle motor jsem ještě neviděl že by měl pumpu takhle divně schovanou :shock: jsem zvědav co zjistíš
opravná sada na pumpu - tedy osička s vrtulkou čerpadla se dá bez problému sehnat pokud by byla vrtule poškozená nebo nedržela na osičce nebo osička nesedí v náhonu od motoru

http://e-shop.adventure-biker.cz/index.php?l=cz&p=76_dily-motoru/705_vodni-pumpa/9227_vodni-pumpa-na-skutr-aprilia-scarabeo-125-150-a-leonardo-125-150-00

edit:
Tak mi to nedalo a našel jsem si servisní manuál toho rotaxího motoru, je to tam všechno pěkně rozkresleno

máš pravdu pumpa je schovaná v kartru pod motorem, je poháněná tím plastovým kolečkem na osičce pumpy s pojistnou závlačkou, vše pod pravým víkem
oddělej náhon olejové pumpy, pak segrovku toho plastového kolečka a sundej ho a uvidíš jestli drží dobře to pojistná tyčinka, bez ní se to bude protáčet na osičce bez pohonu vrtulky

jinak je tam popsaný i termostat - ten by se měl při 85°C otevřít o 4mm
Naposledy upravil KYBLOS dne 17 pro 2013, 19:52, celkově upraveno 1
Důvod: Sloučeny dva příspěvky pod sebou
Huskyman

25+

Další

Zpět na Technické problémy se skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení