Najuletenejšie nápady mávam v najmizernejších chvíľach a nie inak to bolo aj v tomto prípade. Prejsť všetky krajiny Schengenu (v rámci EU) na skútri chce odvahu a trochu prípravy, skúsim ich preto spísať do tohto vlákna a dúfať, že budú inšpiráciou pre ďalších, a prípadne mi s tým aj niekto pomôže.
Cieľ trasy: Prejsť väčšinu krajín Schengenu a ich hlavné mestá. Nie je to striktne daným pravidlom, jediné dve "must see" mestá sú Štokholm a Lisabon . Krajiny ako Lichtenstein, San Marino a krajiny mimo EU - Nórsko a Švajčiarsko vynechám úplne (a možno nie)...
Mapa: http://goo.gl/Qcw0ja - len orientačná, niektoré mestá zrejme taktiež vynechám - Amsterdam, Barcelona, Madrid...
Cesta: Z Prahy na sever, cieľ sú Helsinky. Z Talinu trajektom do Fínska a z neho trajektom do Štokholmu. Ďalšie "povinné" zastávky sú Hamburg a Brusel kvôli známim. V Lisabone pravdepodobne 3 dni pauza + naberám baťúžek na cestu späť - to sa ešte upresní. Cesta na východ bude končiť zrejme až v Košiciach (rodina), uvidíme podľa času a počasia, a v neposlednom rade i nálady. Posledný "kúsok" je návrat do Prahy.
Harmonogram: štart 1.8.2014, koniec asi 31.8.2014. Vychádza to na cestu max 12.000 km, tzn. približne 400 denne.
Moto: BMW C650GT
Náklady: 50.000,- , nepočítam v nich výbavu ako GPS, kufre, mapy, horáky... Naopak počítam s mýtnym, trajektmi. Spanie hotel/hostel/stan, vo väčšine prípadov však kempy.
V tejto chvíli riešim Nepremoky a GPS. S nepremokmi som trochu zúfalý, rád by som našiel také, ktoré by bolo možné použiť aj kvôli zime, nebol by to teda len nepredyšný kus plastu. Na druhej strane, kupovať rovno goratexové oblečenie kvôli cene nemienim... Nejaké tipy?
GPS - musím vyriešiť uchyt na riadidlá a napájanie. Zatiaľ som rozhodnutý pre Tom Tom Rider... Mobil necham ako záložné (doplnkové) riešenie. Má s tym niekto skúsenosti?
Jo a chce sa niekto na nejaké časti cesty pridať? Komunikovať cestou iba s GPS sa mi nechce...