Chorvatsko na skútru. 29.7-4.8.2011
Před naší letošní dovolenou přišla manželka s návrhem zajet si na skútru do Chorvatska.
Tenhle plán už jsem si choval v hlavě delší dobu, ale na 250ccm Yamaze v plné polní jsem to neviděl dobře.
Přeci jen už pár křížků mám, v zádech lupe,v ramenou cvaká...
)
Ale kdo se bojí, nesmí do lesa a tak začaly přípravy.
Vyrobil jsem zadní držák na kufr, + nákup kufru, výměna řemene variátoru (původní už byl trochu popraskaný), nové zadní destičky, pneu a olej v motoru.
29. července jsem naložil stan, dva spacáky, karimatky, dvě boční kožené brašny půjčené sousedem z choppera, nějaké to oblečení a kolem 10 hodiny dopoledne jsme se vydali směrem na Znojmo.
Tam jsem plánoval přenocovat v kempu Lesná. Je tam muzeum starých motorek a navíc restaurace, ve které jsem počítal s večeří a sprchy. Jenomže když jsme tam hladoví přijeli po páté odpoledne a postavili stan, dozvěděli jsme se, že budeme muset s večeří počkat až do osmé večer. Přednost mají hosté s plnou penzí. Ale pivo prý nám nalijí.
Po 10ti minutách marného čekání i jen na to pivo jsme se šli projít do vesnice,kde byla hospůdka "U Svobodů". Tam už to bylo veselejší.
Jídlo bylo dobré, levné a hlavně i rychlé
Pivko pohodová Plzeň.
V kempu bylo čisto, klid, sprchy a WC v pohodě. Co bylo zajímavé je objednání snídaně. Je na výběr za 50 a za 80Kč.
Jelikož mi obsluha nedala žádné potvrzení ptal jsem se, jak poznají, že máme zaplaceno víc. Prý si hosty pamatují...Ráno samozřejmě byla obsluha jiná a obložené stoly stejné
) Tolik jen poznatek pro případné další návštěvníky.Samotné muzeum opravdu stojí za návštěvu i za tuším 75Kč.Jsou tam fakt parádní kousky.Ráno jsme složili stan a vyjeli přes přechod Hatě do Rakouska a po dálnici na Vídeň, Graz a Maribor. Tam jsme měli jet mimo dálnici. To se sice povedlo ale navigace si umanula že nás místo na Ptuj povede na Slov.Bistrici.
Je pravda, že jsme si "krapet"zajeli, ale nikde jsme neměli nic objednáno, tak to vůbec nevadilo. Zato jsme trochu poznali krásné Slovinsko se spoustou viničních tratí, údolí, kopců a zatáček.
Když jsme pak objížděli po dálnici Záhřeb, začalo se pomalu stmívat. Odbočili jsme z dálnice do vesničky Donja Zdenčina a našli něco mezi penzionem a ekofarmou.
http://www.simanovic.hr To už bylo kolem deváté a tak jsme si domluvili přespání s večeří a snídaní.
Ráno jsme čerstvě odpočatí nastartovali skůtříka a dali se na poslední část cesty. Předpokládali jsme ubytování někde mezi Zadarem a Biogradem, tak jsme na zbytek cesty použili dálnici. Bohužel s tím ubytováním byl docela problém, protože první srpnový týden bylo všechno obsazené, nebo ceny tak přemrštěné (až 80E za noc v jednopokojovém apart. u hlavní silnice). Projeli jsme se až na Murter, dali si zmrzku na nábřeží a jeli zpět směr Sukošan. Tam jsme pak v městečku Sv.Petar našli malý kemp který se nám líbil. Když nám majitel nabídl samostatný pokoj s vlastní koupelnou, WC a ledničkou 15 metrů od moře bylo rozhodnuto, že příští čtyři dny budeme tady.
Moře teplé, nebe jasné, sluníčko svítilo, cikády řvaly jako krávy
, co si víc můžeme přát. Jenom konec dovolené se začal rychle blížit, až jednoho rána začala cesta domů. Tu jsme profrčeli klasicky po dálnici (kromě Slovinska) až za Vídeň a dále na Novou Bystřici. Tam byl cíl v kempu Osika, kam jsme kdysi docela pravidelně jezdili v létě s našimi malými dcerkami.
Cesta z Chorvatska až do kempu nám se dvěma kafi a několika tankování trvala necelých 12 hodin. V kempu jsme postavili stan, a šli na véču. Klobáska, domácí bramboračka a několik Plzní završilo úspěšný den. V noci byla bouřka bez deště a tak jsme ráno mohli bez velkého sušení pokračovat v cestě. Další cíl byl v restauraci Škoda lásky na Zbraslavi. Stále výborně vaří, tak jsem tam manželku pozval na oběd. Poté jsme se ufunění vyškrábali do sedla a dojeli domů do České Lípy.
Skútr jel celou dobu naprosto perfektně a nezklamal. Občas jsem u pumpy kontroloval olej (dolito asi1dcl). Spotřeba byla nepatrná a tankoval jsem většinou okolo půlky nádrže (6-7l), když byla na cestě pumpa.
Přeji všem stejně pohodovou jízdu a šťastný návrat jako jsme měli mi.
Míra
http://mira63.rajce.idnes.cz/Chorvatsko_na_skutru_2011/Pár fotek z naší letošní skútrdovolené v Chorvatsku.Najeto ve dvou a "plné polní" 2472Km.