Dalas píše:Chtěl bych naplánovat cestu přes Polsko k moři. Má někdo tip na dobrou trasu a cíl? ...Jinak co jsem akorát slyšel, tak Poláci jsou děsní šoféři. A co obchody, mají je otevřené třeba i ty větší celý týden-víkend?
Ahoj,
Polsko je fajn, je to opravdu turistická země, osobně bych řekl, že kvalita restaurací a motelů/hotelů u cest je lepší než u nás, ceny více než přijatelné, obchody jsou ok jako u nás, žádné Německo, kde je neděli zavřeno.
Hotely v Polsku jsou super u silnice za opravdu směšné ceny od 40 do 100 PLN vč. snídaně, úroveň slušná někdy je pokoj za 40 lepší než za 100.
Určitě navštiv Wroclav, krásné historické město, potom na sever Sopoty / Gdaňsk / Gdyně a zpět dolů na jih směr Krakow a Zakopané ....
Pokud už budeš na severu, tak stojí za to navštívit i Kaliningradskou oblast, ale to budeš potřebovat RF víza (Ruská federace), zajímavý výlet.
Polské silnice jsou ok, řekl bych lepší než u nás, dříve horší, ale investovali obrovské prachy před ME ve fotbalu a cesty jsou nyní lepší. Dálnice se dá platit kartou anebo EURy, ale vrátí Ti PLN (zloty), ale kurz byl vždy super, takže žádný problém, ale jízda po dálnici je nuda.
Řidiči Poláci, obecně nejsou špatní až NA opravdu kokoty = řidiče kamionů !!! Na ty opravdu velký pozor, protože ten Ti tam vrazí kamion až budeš mezi tahačem a návěsem a potom se budeš modlit a brzdit i očima !
POZOR !
Opravdu si schovávej všechny kopie od plateb kartou / kopii z platebního terminálu, protože se mi stalo OPAKOVANĚ, že jsem měl částku účtovanou 2x !!! Takže jsem řešil již dost reklamací, zatím všechny úspěšně.
Při platbě kartou se Tě zeptají zda chceš účtovat částku v PLN (Zloty) nebo CZK nebo třeba EURech, tak si zjisti jaký způsob je pro Tebe výhodnější, záleží zda máš VISA /MC?
Začal jsem s tátovou Jawetou - podivný Stadion, Jawa 23 Mustang, Jawa 350, Suzuki Bandit 600 (ojetý), Yamaha XJR 1300, Honda SH150 je už pryč, PCX 125 se ani neohřálo a šlo, a nyní drandím Yamaha Tracer 900 GT a vysněný T-max 530 snad bude další...