nedory píše:já měl LPG v předcházejícím autě, a už bych to nechtěl. Montováno v dílně s historií, žádná pokoutní garáž, sekvenční vstřikování, ale nedokázalo se to vyrovnat se starty na benzín - auto skákalo jak nas..... šílená žaba do té doby, než se přeplo na plyn. Po roce, kdy jsem měl LPG odešel katalyzátor - dávám to za vinu LPG. Možná mě nekdo vyvedete z omylu.
Osobně bych to už nechtěl, omezení vjezdu, parkování. Výkonově to bylo znát v kopcích. Přepínání benzín-LPG bylo neznatelné.
Zřejmě špatně naladěné/namontované.... Na LPG jezdim už asi 16 let a mam vlastní zkušenosti i s různejma firmama co také montují XX-let tyto systemy. Když jsem přijel s autem na servis že při malé zátěži nebo běhu motoru na volnoběh cítím mírné vibrace a chvění volantu - prostě lehce nepravidelný chod motoru,nebyli mi schopni pomoci. Přesto že auto bylo několikrát napojeno na počítač,měnilo se spousta křivek - bohatost směsy - stále stejné problemy. Říkam jim,na benzín je vše OK,prostě musí být něco v LPG systemu......ale pro jistotu jsem měnil ještě svíčky,protože ty jsem od koupě auta (asi 25 000 km) neměnil,tak pro jistotu.....říkam mrkněte na vstřikovače,zdá se mi že jsou hlučnější než bejvalo zvykem. Vstřikovače rozebral,skouknul a konstatoval že jsou OK........ Poté (asi po 4 návštěvávh nejmenované firmy) jsem změnil firmu která se servisem/přestavbou LPG vozů zabývá,popíšu jim danej problém a svou teorii a hle......za hodinu auto seřízeno,vyměněny vnitřky vstřikovačů a vše fungovalo krásně jako "zamlada".
Špatně seřízená směs ať už benzinu či LPG hravě může poškodit katalyzátor díky jiným teplotám hoření když je směs chudá.
Tím jen chci říct že je nesmysl odsuzovat system LPG jako takovej pro něčí neodbornost a neschopnost správně system namontovat či seřídit.
EDIT : Ještě doplnim že nemít 4 kolku,tak jsem už dávno na brzdě a měřim rozdíly výkonu benzin/LPG.....kamarád má brzdu asi 400 metrů od mého bydliště,bohužel jen na jednu poháněnou osu....a odpojovat kardan se mi kvůli tomu nechce..... Ale správně seřízený system je výkonově nerozeznatelný od pohonu na benzin.... Věřím že nepatrný rozdíl v řádech jednotek procent tam bude,ale ne aby to bylo při jízdě nějak znatelné.