KleriQ píše:A co si myslíte o skútru MAXON OPTIMUS 125 Euro 5, vzduchem chlazený? i když mi připadá že 6,5 kW při 7500 ot./min je celkem málo pro jednoho člověka na krátké výlety, popřípadě do práce. Také nevím jak tyto skútry jsou kvalitní, popřípadě co se jím dost kazí. Co myslíte?
Já si ho koupil v dubnu 2022, mám na něm nalítáno už skoro 3000 km a zatím pohoda. Musel jsem ho tedy trochu otunit, takže jsem namontoval variátor MaxiSpeed od Naraku, odvětrání klikové skříně taktéž od Naraku a ještě zbývají magnetické výpustní šrouby na olej pro motor a převodovku (celkem jsou tři, dva na motoru a jeden na převodovce), jsou už na cestě. Citelně se zvýšila průměrná rychlost skútru o cca 15 km/h, na běžných silnicích bez problémů udržím 90 - 100 km/h tacho při 6500 rpm, spotřeba zůstala stejná a motor se méně zahřívá (díky odvětrání skříně klikovky). Měsíční nájezd je kolem 1000 - 1500 km. Měním olej jednou měsíčně, ten motor si to zaslouží. V prudkých kopcích je 6,5kW dost na hraně, ale díky tuningu je skútr i v kopcích živější. V podstatě dokázal nahradit auto ve všech případech, kdy jedu sám kratší trasu nebo do práce, nic nevezu a je rozumné počasí. Jediný problém, který jsem řešil, byl prasklý držák airboxu. Je to v podstatě kus plechu se dvěma ohyby, který v jednom z těch ohybů praskl vlivem vibrací při jízdě. Vyrobil jsem si doma v dílně nový držák z nerezu a uvidíme, jak se to osvědčí. Jinak skútr jezdí, jezdí a jezdí a jsem s ním spokojený, splňuje přesně to, co jsem od něj čekal.
Napsal jsem na to i recenzi: https://dfens-cz.com/skutr-maxon-optimus-125i-aneb-jak-se-babetak-skutrarem-stal/