Zdravim. Poprosim o radu s koupi skutru. Nemuzu se rozhodnout(zatim teoreticky, protoze jsem sice vsechny tri stroje videl na vlastni oci u prodejcu[na x maxe jsem se i posadil], ale prozatim nezkusil projet) pro jednu ze tri variant: Honda Forza 125/Yamaha X Max 125/Suzuki Burgman 125. Vys s objemem prozatim nemuzu jit(mam jen ridicak B) a nejsem si jisty jestli do budoucna budu chtit. Vim, ze vykonove je Honda a Yamaha na tom o trosicku lepe, ale obecne mam se Suzuki velmi dobre zkusenosti, tak bych rad dal take Burgmanovi pripadne sanci. A navic je podle vsech recenzi a rad dost pohodlny.
Pouziti: apriori mesto(Praha, cesty do prace, atd. ...), ale i vylety mimo nej a co hlavne!!!, tak obcasny vyjezd na chatu na Krivoklatsko. Mel by tedy zvladat i velmi opatrnou jizdu po polni ceste u reky. Samozrejme vim, ze tyto stroje nejsou urcene na polni cesty a nechci tomu ublizit. Tady predpokladam, ze je v nevyhode Burgman diky mensim kolum a tedy i mensi svetle vysce. Nebude toto obecne u Burgmana handicap?
Skutr bude novy(loterii s koupi ojetin uz jsem si uzil dost). Nehodlam mu nakladat spolujezdcem a zadnymi zavazadly. Nezajimaji me ulozne prostory a podobne chaluparske modly ... co me zajima naopak je relativni dostatek vykonu a stabilita skutru pri rychlosti 80-100 km/h(ano, vim, ze je to "stopetadvaca" vetsinou s variatorem a necekam od ni zavodni vykony, ale melo by to ustat aspon nejake zrychleni, atd. ... proste aspon mala jistota v ramci racionalnich pozadavku na dynamiku provozu).
K tomu jeste souvisle otazky: nebude garazovany. Kdyz ho prikryju jen plachtou(radeji neco kvalitnejsiho) pred neprizni pocasi, je to ok(toto je asi
obecna otazka a plati pro kazdy skutra, ale rad bych vedel jestli mu tyto podminky neublizi)? Zazimovan ale bude(pokud
se nerozhodnu jezdit i v zime, ale prepokladam, ze ne).
Realny dojezd. Pri vyletu "kousek dal" me tohle napada a vim, ze je na tom nejlepe Honda, ale X Max 2021 ma na tom
byt udajne(tvrdi Yamaha) lepe. Tady netusim jak je na tom Burgman. Nechci jezdit "na spotrebu", to te masine nechci
udelat, ale i tak je potreba s dojezdem pocitat a rad bych znal zkusenosti uzivatelu.
Velikost. Bude ho, s nejvetsi pravdepodobnosti, pouzivat i pritelkyne( 160 cm, hmotnost max. 55 kg), ktera ma sice silu
a je vcelku fyzicky zdatna, ale jde mi o vysku sedla versus realne zkusenosti s tim, ze pak nemusi stat na spickach na
semaforech, atd. ...
Diky vsem za pripadne tipy a rady a predem se omlouvam za asi hloupe dotazy, ale bohuzel jsem uplny zacatecnik a ne
vse jsem byl schopen na webu najit.