Ahoj všichni, Bostav tu řeší zda X-max anebo Forzu, Mirus1 doporučuje SYM, já bych vzal Forzu, ale nakonec je to vždy o té „zamilovanosti, vkusu a zkušenostech“ každého jednotlivce jak napsal Bostav anebo Mirus1. Na štěstí jsme různí, jinak by po silnicích jezdili jen „samé Dacie Duster“ jako v té tv reklamě
Pokud si zde někdo vybírá Yamahu anebo Hondu a jiný skútrista mu doporučí Kymco anebo SYM, se kterým je spokojený, tak je podle to mého přesně to, co od podobného fóra očekáváme a to je osobní doporučení. Jelikož se SYM anebo Kymco nemám osobní zkušenost, tak to nekomentuji. Jasně si uvědomuji rozdíly mezi Kymco a SYM / dvě známé značky z Taiwanu a tou skutečnou levnou a né moc kvaltní Čínou.
MaxRossi je asi můj „bratr ve zbrani“, tedy pokud jsi i Ty fanda Valentina Rossiho, ale nevím co přesně znamená „ROSSI“ ve Tvém nicku ? Valentino Rossi je borec a jezdí Yamahu, dělá reklamu na Yamaha skútrech, tak bych měl mít přeci Yamahu a ještě když je v Asii možné sehnat všechny plasty na některé modely Yamahy v barvách i s polepy ala Vale Rossi č. 46. Jenže Yamaha kromě jedinečného a taky jedinečně drahého T-maxu je podle mého tak nějak za současnou Hondou, PCX 2018 je lepší než nMax, Forza je povedenější než X-max, ale to je pouze můj osobní názor, za který sám sebe nemám rád, tak mě prosím majitelé X-maxů a nMaxů „neukamenujte“, udělám to sám
Honda je opravdu „špatná“, protože Hondu jezdí ten „špatný člověk“ Marc Marquez
a toho fakt nemusím, ikdyž je to TOP jezdec.
Mám v práci kolegu Francouze, kterého potkávám 2-3x do roka a vždy spolu kecáme o skútrech, bydlí v Paříži anebo je to už nějaký satelit Paříže, ale z Kolína se do Prahy dostaneš vlakem anebo i autem rychleji než on do Paříže, takže jezdí na skútru. Minulý rok v řijnu jsme se potkali a on se ptá kolik máš najeto a já 12000 km, on: já už mám víc od února, kdy jsem bral nový skútr a já odpovídám: za 4 roky. Oba nás to pobavilo. Letos v únoru mu říkám, že se mi líbí Kymco AK550 a on na to: „á pán bych chtěl T-maxe, ale chce ušetřit“, doslova řekl „cheap Charlie“ = šetřílek / skrblík a já jen kysele přikývl a pomyslel si „žabožrout jeden podělaný“ mi bude nadávat do „skrblíků“
Jeho názor je, že skútr má být jedině Honda nebo Yamaha, SYM a Kymco už vlastnil, ale podle něho se to nevyplatí, protože to co ušetříš při nákupu, tak 2x tolik proděláš při prodeji ojetého skútru. Jeho názor, že to může být fajn pro mě, protože moc nejezdím, ale není to dobré pro něho, a podotkl také, že ceny náhradních dílů jsou za srovnatelné a někdy dokonce i vyšší než ceny ND Honda nebo Yamaha, nikdy netuní a říká, že není nad originální ND. Teď jezdí starý model Forzy 300, koupil to v únoru 2017 za cenu nižší než Forzu 125 a je spokojený. Skútr jezdí skoro vždy 4r a vždy to dává na protiúčet, na tachometru je něco jako 70+T km, první rok až dva to dává do značkového servisu, po cca 18-ti měsících už jezdí do garáže nějakého kamaráda, který na moto závodil a poslední rok jen to opravdu nejnutnější. Potvrdil mi, že pokud se nic nevysere, tak poslední rok ani olej nemění, jeho názor je, že moto oleje jsou minimálně stejně dobré jako oleje v autech a jeho služební VW Passat má nájezd na olej 30T km, on najede max. 20T km, tak co? Jj není nad 4r starý skútr po prvním majiteli z Francie, já stále nikde nevidím nájezd „kouzelných 20-25T km“, se kterými přijíždí tyto francouzské ojetiny do ČR a SK, asi jiný zdroj
. Skútr parkuje celoročně na ulici a je to poznat na zešedlých plastech, vybledlých od sluníčka, ale to zachrání trocha leštěnky, proto se ojetiny u nás v bazarech lesknou jako „psí kulky“.
Wow, chtěl jsem jen napsat Bostavovi, aby dal Forze ještě jednu šanci a třeba se ten prodejce „podivín“ v Denaru / Honda MB časem ukáže jako správný chlapík. Gabriel by možná dokázal říci jaký je, protože tam Forzu kupoval.
VlČek jako Alexandre Dumas st. (románopisec
)
Začal jsem s tátovou Jawetou - podivný Stadion, Jawa 23 Mustang, Jawa 350, Suzuki Bandit 600 (ojetý), Yamaha XJR 1300, Honda SH150 je už pryč, PCX 125 se ani neohřálo a šlo, a nyní drandím Yamaha Tracer 900 GT a vysněný T-max 530 snad bude další...