Blejzr píše:Tak pánové, děkuji za vyčerpávající odpovědi, v neděli si nakonec jedu pro Pantheona! Vybral jsem si tohoto:
https://www.sbazar.cz/rdvorka0/detail/4 ... oto-skuter - pevně věřím, že bude vše v pořádku a ihned ho koupím, je to Honda Pantheon, jak jste mi vemehentně doporučovali, do ceny jsem se nakonec taky vesměs vešel, takže myslím, že to bude ideál
Díky moc a dám po víkendu vědět!
Pantheon to jo, o tom žádná.
Asi jsi s prodávajícím mluvil a určitě ti k tomu řekl něco víc, než je v inzerátu. Tam jsou jen 3 fotky (skoro k ničemu) a lehký popis.
Naskýtají se různé otázky.
1- Kolik to má najeto a zda lze tento nájezd nějak doložit?
2- Jaká je země původu a kolik to mělo majitelů?
3- Jak dlouho to dotyčný vlastní a kdo dělal ty "dizajnové" úpravy a proč?
4- Proč jsou na skútru neorigo nefty (tuningové)?
5- Proč byl skútr lakován? Lak asi není origo, chybí na stranách origo nápisy a lak mi přijde matný (origo je vždy lesklý).
6- Je nějakým způsobem doložena servisní historie?
7- Velké plexi a "nečistý" motor může svědčit o zimním provozu.
8- Proč to prodává?
Z fotek z inzerátu se moc detailů poznat nedá, ale tohle mě hned napadlo. Na první fotce pod řídítky je na plastu dost velký nevzhledný šroub a od něj kus plechu. Není to dobře vidět, ale dělá to na mě dojem, že se s tím někdo vyválel (asi opakovaně) a polámané plasty se řešily takto. Svědčí to o neochotě majitele do opravy investovat. Můžeme se jen dohadovat, že měl podobný přístup i k servisu. Nemusel to být nutně tento majitel, mohl to být kdokoliv z předchozích.
Dej si trochu brzdu na své nadšení z koupi skútra. Už se mi taky stalo, že jsem své nadšení neuhlídal a pak jsem musel dost investovat. Dokonce mě ani nevarovalo, když mi majitel nebyl schopen říci, kolik toho za poslední rok najel a kdy byl měněný olej. Už to mě mělo varovat, ale touha koupit byla tááááák silná. Takže jsem se pak nestačil divit a stálo mě to dost peněz (prasklý a rozšklebený airbox, kotouče sjeté pod limit, sjeté gumy, nedržící plasty, ...).
Vnitřně se připrav na variantu, že se domů vrátíš bez skútra. Jet koupit skútr a vrátit se bez něj není žádný problém ani hanba. Jakmile se Ti něco nebude zdát nebo líbit, tak z toho hned vycouvej. Jakýkoliv špatný pocit nebo červíček pochybností je třeba vyslechnout a dát mu váhu. Jak jsi zjistil, nabídka je veliká a možností spousty. NENÍ jediný důvod koupit prvního skútra, na kterýho se přijedeš podívat. Pozor na věty, "to je dobrý", "to ještě vydrží", "mám to tak celou dobu a nebyl problém", "to nemá na nic vliv" a podobné.
Tak hodně štěstí
Jedu a kochám se ...
Bylo: Honda SCV Lead 100; Suzuki Burgman 250; Skyteam Cobra 125; Honda CB 900F Hornet; Honda Dylan 125; Yamaha N-Max 125; Yamaha X-Max 250; Yamaha YBR 125
Je: Honda Forza 350