od straycat » 31 bře 2017, 02:55
Napsal jsem zatím jeden příspěvek jako nováček a počínající stodvacetpětkový skůtrař. Koupil jsem z druhé ruky a od první majitelky, to, co jsem chtěl a za solidní cenu a ve skvělém stavu. Ale moc rád bych ze své zkušenosti napsal své negativní zážitky ohledně převodu vozidla a třeba i mnoho nezkušených varoval a ukázal, na co si dát pozor. Nenašel jsem odpovídající téma, pokud existuje, budu rád, když mě tam admin přeřadí.
Dnes je konec března. Na konci ledna jsem našel inzerát se skůtrem, který jsem chtěl. SYM Fiddle II, rok výroby 2013, za velmi dobrou cenu 25 000, podle fotky vypadal velmi dobře, jediná závada - uražený hlavní stojan. Chtěl jsem vyloženě tohle a šel do risku. Inzerátů na tenhle skůtr je velmi málo a za tuhle cenu prakticky nový už vůbec ne. Majitelka z Hradce Králové, já z Plzně. Řešil jsem, jak přijet a případně odvézt skůtr v zasněženém lednu. Majitelka mi zavolala a nabídla rovnou odvoz prostřednictvím známého, který do Plzně jezdí. Slevila mi tisícovku, přidala helmu, doprava vyšla na 1500. Skůtr mi přivezli, helma velmi solidní, skůtr najeto 5600, kromě stojanu jako nový, předchozí bouračka žádná, celková cena 25500, podepsal jsem kupní smlouvu a poslal kopii po dovozci zpět.
Zjistil jsem, že si musím udělat ihned povinné ručení (přes net to bylo do druhého dne) a evidenčku. Zbytek je na původním majiteli. Protože byl leden, na silnicích sníh, domluvil jsem se ze servisem, kteří mi zajistili převoz a evidenční kontrolu. Trvalo to asi deset dní, kvůli špatnému počasí. Zároveň mi udělali v prúběhu února úpravy, které jsem chtěl, dali nový stojan, kufr a udělali celkový servis.Potvrdili mi, že skůtr je bez závad a kromě oleje a trochu vyfoukání prachu mu nic není.
Vyčetl jsem si, co musím poslat majitelce ohledně převodu, napsali jsme si a týden po evidenčce jsem jí poslal, co jsem považoval za nutné. Velký a malý techničák, kopii občanky, kopii řidičáku, kopii zelené karty, potvrzenou plnou moc, kopii evidečky. Zároveň jí napsal, že kdyby bylo cokoliv nutné přiložit, případně místo kopie poslat originál, ať se ihned ozve. Případně podepsat novou smlouvu s bližším datem převodu, protože někde psali, že převod musí být nejdéle do deseti dnů od kupní smlouvy. Bylo mi napsáno, že vše je v pořádku, že má známého, který vše zařídí, dělá na dopravním inspektorátě a není žádný problém.
Dva týdny se nedělo vůbec nic, žádná zpráva. Napsal jsem tedy, že už bych byl rád za vyřízení, že skůtr mám sice v servisu a ještě chvíli tam bude, protože se opozdila dodávka stojanu, ale už bych rád vše měl v pohodě. Za další týden se mi ozvala, abych poslal osm stovek nutných na převod. Vyvedl jsem jí z omylu, že na malý motocykl se platí jen pět set a aby tedy poslala číslo účtu. Začalo mi něco velmi zapáchat. A ještě více, když číslo účtu poslala za více, než týden. To už byl skoro měsíc od poslání dokladů.
Nebudu to už protahovat Začal jsem trochu tlačit i přes její omluvy, že nemá čas, zjišťoval si další a další věci, třeba že evidenčka nesmí být starší čtrnácti dnů. Teprve když jsem začal minulý týden psát, že jsem rozhodnutý jít na policii a že jí hrozí pokuta až padesát tisíc, něco se začlo dít. Znova jsem s ní hovořil a říkal jí zjištěné věci, že mohou být problémy s evidenčkou, případně s kopiemi dokladů. Byl jsem ještě včera ujištěn, že vše je v pořádku a že opravdu budu mít papíry potvrzené na začátku příštího týdne, jen ať nechodím na policii. Za dvě hodiny mi volala, že ten známý potřebuje plnou moc na něj, znovu musím udělat evidenčku a potřebuje originál zelené karty. Tak jsem pochopil, že teprve včera mu zaslané doklady po skoro dvou měsících poprvé ukázala a začala to řešit. Musím říct, že jsem stále velmi vytočen, ze servisu jsem motorku vezl domů bez papírů, kdyby mě zastavili, budu mít docela průser a mjitelka taky. Dneska mi posílala zpět doklady a zítřejší dopoledne strávím na evidenční kontrole, pokud doklady přijdou. Tak jen doufám, že do konce příštího týdne bude vše vyřešené a nikomu to nepřeju, radši si vše předem zjistěte a na základě toho na původního majitele hned od začátku tlačte, i termíny registrace jdou dnes bez problémů zajistit přes net, bez nutnosti někam předem běhat.