Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: 125ccm Skútr na výlety a delší jízdu

Příspěvekod Desper » 25 kvě 2016, 20:57

Medley bude až za tři týdny, že vůbec ještě není na evropském trhu :( No mrknu na NMAX, ale teď nevím jestli čekat nebo ne, abych nelitoval ve spěchu. Tabulkově vypadá totiž skvěle.
Desper

100+

Reputace: 4
Skútr / moto: Honda SH125i 2016

Příspěvekod Bostav » 25 kvě 2016, 21:06

Slušně řečeno : "ser" na tabulky. Ty vůbec ničem nevypovídají.
Musíš navštívit co nejvíc prodejců, sednout a projet se na skůtrech. A pokud jsi se do Medley "zamiloval", tak si počkej, nekupuješ to na rok ...
Od roku 1989 - Jawa Mustang ,pak spousta, ale opravdu spousta skůtrů 50ccm,70ccm a 125ccm.
Nedávná minulost: Honda PCX 2014, Yamaha N-Max 2017
Obrázek
Bostav

1000+

Reputace: 208
Skútr / moto: Honda Forza 125ccm 2018
Tuning / úpravy: Okouzlující muž za řidítky.

Příspěvekod Desper » 26 kvě 2016, 07:21

No já ho naživo vidět nemohl, je momentálně jen ve Vietnamu, takže mám jen ty tabulky, ale výbavou, vzhledem na obrázku a tak vypadá super. Asi to za počkání bude stát
Desper

100+

Re: Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Příspěvekod Desper » 10 čer 2016, 08:53

Absolvoval jsem svou první samostatnou jízdu na skútru (Piaggio Liberty) a měl bych na zkušené zde pár dotazů:
1) Jak řešíte helmu když nosíte brýle? Jsou helmy co na to myslí, nebo prostě musíte sundat brýle, nasadit helmu, nasadit brýle (a obráceně při sundavání)? Měl jsem nějakou helmu se štítem, bylo hezky, tak jsem štít měl otevřený, ale najednou se sám zaklapl když jsem zrychlil nad 60, je to běžné u všech helem?

2) Trochu mě štvou blinkry, jsou dost daleko od páčky a nešikovně (chudák holky s malýma rukama), je to celkem nepohodlné a neintuitivní dát blinkr, je to tak u všech skútrů nebo to je o zvyku? Chápu, že Italové si na blinkry moc nepotrpí.

3) Přijde mi, že pokud s tím jedu třeba 10km mimo město, tak musím furt mít docela nepřirozeně vykloubenou ruku, aby to jelo. Je to o zvyku nebo existují nějaké tempomaty či tak něco?

Jinak mě to bavilo a skoro jsem měl pocit, že by mi Liberty i stačilo, ale nevím kdy narazím na jeho limity, když s tím chci jezdit spíš mimo město.
Desper

100+

Příspěvekod Valheru_KOKr » 10 čer 2016, 09:34

Brýle řeším Jet helmou a výklopnou... Klsická integrálka nic moc...

Blinky a ply... no to je o zvyku :) já se u plynu naučil přehmátnout abych neměl vykloubenou ruku při zpomalení netočím rukou jen heft povolím...
Kája

Yuki CITY 125 - Nová čína, s jasnou historií a zcela nejasným osudem
Kokříkovi cesty
Nevidí mě! Neslyší mě! Nepředvídá mě! Nedává pozor! Nerespektuje mě, protože jsem na 2 kolech! Vím to, předpokládám to, a proto ještě jezdím a stále píši!
Valheru_KOKr

250+

Reputace: 33
Skútr / moto: Yuki CITY 125
Tuning / úpravy: Ne

Příspěvekod Fan1s » 10 čer 2016, 10:29

Ahoj,

jsem tu nový, skútra jsem nikdy neměl, ale postupně se prožírám fórem a chytám moudrosti. Doposud jsem měl doma Simsona na přibližování a pak až velké GSX-R apod :-). Místo Simsona, který se teď prodal by jsem rád domů nějakýho skútra 125, právě kvůli papírům na něj. Aby mohla přítelkyně a kdokoliv z rodiny sednout a přiblížet se pár kilometrů.

Zajímalo by mě, když si pojedu pro nějakýho skútra a sednu na něj, na co je dobrý si dávat pozor? Samozřejmě klasika, klepání řidíte, brzdy apod., ale co třeba variátor, jde nějak jízdou, nastartovaním apod poznat, že něco není v pořádku? Jsou nějaké body na co se zaměřit při koupi?

A ještě jedna otázka, skútrů je dneska strašně moc. Mám takový osobní limit 30k, ale může to být nějak +-, pokud by bylo něco hezkého, tak se asi bránit nebudu. Momentálně mě nadchnul v našem okolí tento kus http://motorky.bazos.cz/inzerat/6199220 ... sprint.php, s pánem jsem mluvil skútr bude asi opravdu v pořádku, nějaká investice do něj proběhla apod. Ale na porovnání mám třeba Hondu 125 PCX, má nižsší maximálku, myslím, že nebude tak dravá. Co poruchově třeba Aprillia vs. Honda? Skútr bude na takový mězi vesnický ježdění, město zřídka.
Nebo někdo by dohodil něco lepší a čekat až se daný kus objeví?

Pokud se koupí skútr, klasicky se mění olej a filtry apod. dělá se ještě něco extra navíc?

Děkuji moc za odpověď :-)
Fan1s

0+

Reputace: 0

Příspěvekod HonzaR » 10 čer 2016, 10:59

Desper: Z vlastní zkušenosti se mi s brýlemi dobře nosila jetka Caberg a nyní Shark Evoline3. Některé helmy to mají piktogramem zdůrazněné, že počítají s brýlemi - jde o mezeru ve výstelce na spáncích a možností vyjmout polštářek kolem ušního boltce. Nejen blinkry a přehmátnutí plynu, je toho víc, co postupně přejde do podvědomí.
z ho*na bič neupleteš...
HonzaR

1500+

Reputace: 219
Skútr / moto: Suzuki V-Strom 800 /SE

Příspěvekod Desper » 10 čer 2016, 14:44

Honza,Valheru: Jo myslel jsem si to. Ty Jetky jsou co do bezpečnosti na tom podobně jako ty integrálky? Taky se mi líbí víc jetky.
Desper

100+

Příspěvekod HonzaR » 10 čer 2016, 15:54

Jetka ti samozřejmě nechrání sanici, integrálka je z hlediska ochrany nejlepší. Ale zase na skútru, kde kolikrát jezdíš v civilu, dobrá jetka bohatě postačí. Integrálka je nutnost na velké, rychlé mašiny.
z ho*na bič neupleteš...
HonzaR

1500+

Reputace: 219
Skútr / moto: Suzuki V-Strom 800 /SE

Příspěvekod Valheru_KOKr » 10 čer 2016, 17:57

Já osobně mám Jet, ale na chladnější jarní a podzimní období lovím nějakou šikovnou výklopnou helmu - Kvůli pohodlím s brýlemi po integrálce nekoukám.

Potom nejde zapomenout velkou výhodu Jet helmy - nezabere tolik místa v kufru, nebo pod sedlem
Kája

Kokříkovi cesty
Nevidí mě! Neslyší mě! Nepředvídá mě! Nedává pozor! Nerespektuje mě, protože jsem na 2 kolech! Vím to, předpokládám to, a proto ještě jezdím a stále píši!
Valheru_KOKr

250+

Příspěvekod forester » 10 čer 2016, 20:38

Odkedy mám jetku Shark-Nano,nič iné nenosím a to aj keď mám v skrini skvelú vyklápačku Caberg a prečo:
- je ľahká
- perfektne kryje aj bradovú časť takže v zime stačí nákrčník a je tam teplúčko ako v integrálke
- nazakríva spodnú časť motorky a je v nej periferne vidieť až na nohy,čo ako vieme je velmi dobrá vlastnosť
- má skvelé vetranie a nemlží sa ani v zime alebo len minimálne
- má dobrú slnečnú clonu takže už nepotrebujem žiadne slnečné bríle a otravovať sa s ich nasádzaním

Nevýhoda je asi iba jedna a to menšia deformačná ochrana v bradovej časti kedy pri páde a extrémnom tlaku na štít toľko neznesie ako integrálka/vyklápačka ale na to tu máme anjela strážneho a keď sa chlapec unavý tak nám nepomôže ani kozmonautický skafander :mrgreen:
Honda PCX - 2010, predaný, 24 tis km
Honda Shadow - Black Spirit VT750C2B,2011,predaný,40 tis km
Yamaha X-Max 250 - 2012, predaný,84000 km
Honda Forza 300 - 2018, predaný 29000 km
Honda Hornet CB600F 2013, predaný 32000 km
forester

2500+

Reputace: 670
Skútr / moto: Honda ADV 350

Příspěvekod Desper » 11 čer 2016, 12:01

Jako z jedné jízdy moc usuzovat asi nejde, ale přijde mi, že na skútru je ten manipulační prostor obrovský a zastavení takřka na pětníku, že to musí chtít fakt smolíka nebo absenci pudu sebezáchovy skončit s hodně těžkým zraněním.

A ještě jedna věc mě zaujala. Když jsem dal blinkr blikaly na displeji obě šipky ne jen ten směr kam odbočuju. Lekl jsem se, že jsem zapnul výstražná světla. To tak je všude?
Desper

100+

Příspěvekod Valheru_KOKr » 11 čer 2016, 12:11

U mé čínské krásky blikají kontroly podle toho který bliká.... Naštěstí!!! Ono pak se v tom vyznat zda bliká jeden nebo oba :D
Kája

Kokříkovi cesty
Valheru_KOKr

250+

Příspěvekod pytlak01 » 12 čer 2016, 21:39

Dovolte mi dotaz, který se v různých obdobách opakuje dost často. Jaký skútr mám koupit?
Plánuji koupit skútr na dojíždění do zaměstnání (cca 8km jedna cesta), občas delší cesta do většího města (cca 35 km jedna cesta + cesta přes město), občas výlet. Nejčastější bude ale "poskakování" po blízkém okolí. Zkušenosti s "dvěma koly" mám jen z dob dávno minulých, kdy jsem vlastnil Babettu. Nic jiného.
Líbí se mi "větší" skútry, ale mám jen řidičák "B". Takže bych chtěl něco ve 125cc, co bude vypadat "dospěle". Mám "padesátku" na krku, takže pro mě není nějaká výstřední "divočina". Nicméně bych chtěl něco svižnějšího, co uveze mých 80kg/180cm, s rozumným výkonem a spotřebou. Zároveň by to mělo být něco pohodlného, ideálně s možností také odvézt nějaký menší nákup (když manželka poručí :) ).
Nechci čínu.
Zvažuji buď funglovku nebo jen málo jetou ojetinu s jasným původem.
Finance? Chtěl jsem něco do 60tis.Kč. Teď to vidím dost nereálně, takže 70-80tis. (asi max.).
Naposledy upravil pytlak01 dne 12 čer 2016, 22:38, celkově upraveno 2
pytlak01

50+

Reputace: 3
Skútr / moto: PIAGGIO Medley 125 iGET ABS

Příspěvekod Dalas » 12 čer 2016, 21:53

Desper píše:Jako z jedné jízdy moc usuzovat asi nejde, ale přijde mi, že na skútru je ten manipulační prostor obrovský a zastavení takřka na pětníku, že to musí chtít fakt smolíka nebo absenci pudu sebezáchovy skončit s hodně těžkým zraněním.

A ještě jedna věc mě zaujala. Když jsem dal blinkr blikaly na displeji obě šipky ne jen ten směr kam odbočuju. Lekl jsem se, že jsem zapnul výstražná světla. To tak je všude?

Malá rychlost motorky (70-80km/h) je výhodná v tom, že si člověk stihne všechno prohlédnout a samozřejmě nehrozí až takové nebezpečí havárie (respektive následky nejsou tak tragické). Ale třeba v nudných rovných pasážích se hodí jet kolem stovky a na to je 125ccm jako stvořená.
Dalas

250+

Reputace: 36

PředchozíDalší

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek