Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Příspěvekod tomkob1980 » 30 srp 2015, 13:21

Jestli ti mohu něco doporučit, zkus konkrétní kus daného modelu vybírat až v okamžiku, kdy budeš vědět, že ti onen model vyhovuje. Vím o čem mluvím. Taky jsem kdysi věnoval dost času procházení testů, rezencí a diskuzí. Teoretické znalosti jsou sice bezva, ale není nad reálnou zkušenost. Osobně mám 190 cm a je pro mě limitující se na skůtra vejít, respektive vejít se na něj tak, aby se mi sedělo pohodlně. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem si na výstavě vyzkoušel většinu skútrů co tam byla a s hrůzou jsem zjistil, že hodně mých původních favoritů mi vlastně nevyhovuje. A někdy to byly docela paradoxy. Na Hondu PCX jsem se poskládal v pohodě, zatímco na Hondu Forza 300 ani náhodou. Prostě je potřeba to vyzkoušet. Jinak přeji ať dobře pořídíš..:-)
tomkob1980

250+

Reputace: 141
Skútr / moto: Yamaha X-MAX 400 IRON MAX, Yamaha MT 09 Tracer

Příspěvekod KRAES » 30 srp 2015, 13:28

Neni Čína jako Čína! O značce KEEWAY jsem toho přečetl dost hodně na to, aby jsem od nich koupil maxi skůtr, který má za ty prachy velmi kvalitní provedení, o kterém jsem se přesvědčil i sám při montáži GSM alarmu a dalších doplňků. A mimochodem, už i ty Japonské a jiné vyhlášené značky, nejsou to, co bývalo. Každý je tvůrcem svého štěstí, zatím jezdím ( i přes 900km přes víkend ) a jen pravidelná údržba-výměna. Hodně štěstí při výběru, vše řešit s rozvahou a když si člověk neni jistý, raději požádat o pomoc kamaráda se zkušenostmi.
KEEWAY SilverBlade 125EFI - od 4/2014 = 21 750km; spotřeba od 2,53l do 3,3l/100km; svíčka Denso Iridium Power; variátor Polini Maxi Hi-Speed 6ROL; GSM ALARM; BLUE LED Backlight
KRAES

25+

Reputace: 6
Skútr / moto: KEEWAY SilverBlade 125EFI
Tuning / úpravy: Svíčka Denso Iridium Power; zásuvka 12V, variátor Polini Maxi Hi-Speed 6ROL; GSM ALARM; BLUE LED Backlight

Příspěvekod Dusan14 » 30 srp 2015, 14:11

Prepac ale pripadas mi typicky spekulant (ako vecsina podnikatelov),kupit zanovny stroj 2-4 roky stary s malo km a este lacno. To sa nacakas kym nieco take najdes (sporadicky sa to objavit moze ale) tym ze vela spekulujes a mas malo casu,sa skor bojim aby si nekupil znackovu plecku.
Dusan14

1000+

Reputace: 35
Skútr / moto: TGB Bullet 125

Příspěvekod lucky007 » 30 srp 2015, 14:26

KRAES samozrejme to ani nepopiram. podle to totiz uplne nejlepe vystihuje krasne ceske uslovi: "jednooky mezi slepymi kralem". Jak jsem rekl. Cinu si proste nekoupim.

Ono krom tech uvedenych duvodu proc nekupovat novej stroj je tu jeste dalsi a ten obzvlast plati u nejistejch znacek. Vsichni se zaklinaj tim ze maj novej a tim padem vedej ze tomu jejich kusu nic neni. Ale opak je pravdou. Kdyz koupis 2 roky jetej stroj tak naopak mnohem lepe vis zda ten stroj je bezporuchovej nebo neni. A to neplati jen pro konkretni kus ale dokonce i pro rocnikove rady. U nove proste netusis jestli tam neni nejaka konstrukcni vada. U 2 roky stare rady mas velmi presne informace jak kvalitni stroje se ten rok vyrabely a co od nich cekat ... Prave od tech kteri si je pred tema dvema roky koupili a uz vedi jak na tom jsou. Takze novy proste nechci a myslim ze se shodnem na to ze koupit cinu ojetou je v podstate stejne neco jako sebevrazda. Tu neporuchovou nikdo neprodava.

Dusan
Proboha co to meles za hovadiny? :-D :-D :-D
lucky007

100+

Reputace: 12
Skútr / moto: Honda PCX 125 Mat Galaxy Black 2021

Příspěvekod Valheru_KOKr » 30 srp 2015, 14:36

Já si dovolím ještě jednu rychlou vsuvku. Na skútru jsi nikdy nejezdil a na moto také ne. Je vyloženě rozumné začínat na konci sezony? Na začátku období, kdy ti pojišťovna ani skútr na provoz nepojistí havarijně? Já mám na skútru najeto necelých 5 tis km a stále jsou situace, kdy nevím co od manévru čekat (Ten problém se tě jistě týkat nebude ono je to přece jako kolo....) . Za mokra jsem rád, když jedu jen to nejnutnější, každé chladné ráno si říkám zda mi ta zima stojí za těch ušetřených cca 20-30minut proti MHD. To je ráno kolem 8-12°C a představa, že ještě na zimu investuji pár tisíc do pneu na skútřík a výbavy, kterou zde někdo odkazoval? Myslím, že myšlenku máš super, ale dost špatně načasovanou.
Kája

Yuki CITY 125 - Nová čína, s jasnou historií a zcela nejasným osudem
Kokříkovi cesty
Nevidí mě! Neslyší mě! Nepředvídá mě! Nedává pozor! Nerespektuje mě, protože jsem na 2 kolech! Vím to, předpokládám to, a proto ještě jezdím a stále píši!
Valheru_KOKr

250+

Reputace: 33
Skútr / moto: Yuki CITY 125
Tuning / úpravy: Ne

Příspěvekod crhy » 30 srp 2015, 15:18

Hele lucky to přece úplně mění situaci, ze začátku jsi hledal něco za do 50T i s výbavou (helma,hadry atp...), to potom když najednou rozmýšlíš nad X10 za 85Tkč je trošku rozdíl (už jsi i s výbavou téměř na 100T). Musíš si prvně rozmyslet kolik do toho chceš opravdu nacpat a dát si nějakou mez. Je jasný, že za víc peněz = mladší ročník/novější model. Vítej v realitě a konečně jsi i ty zjistil, že za jistotu nájezdu km,původu atd..se platí - a né málo.
Pokud se rozhlížíš nad něčím kolem 80Tkč je ten výběr najednou rozsáhlejší...i když teď jsem koukal na inzerce a dohromady tam toho moc ke koupi a solidního není... (za původní rozpočet, by jsem se jel podívat asi pouze na toto http://motorky.bazos.cz/inzerat/5065174 ... 25-ABS.php )
a možná i toto : http://motorky.bazos.cz/inzerat/5125252 ... 5i-ABS.php - ten je trošku špinavý na fotkách, ale po umytí by mohl vypadat jako nový - spíš je důležitý opravdový stav, než to jak moc je skůtr zabahněný :-)
I když vím, že může mít o dost víc km, na fotkách totiž vypadá, že gripy a všechny ostatní věci jsou na něm původní...
Ex: Majesty 400; X-max 250 ; PCX 150v3; Sixteen 125; Katana 50/70; 2x Babetta 210

Profil motorkáři: http://www.motorkari.cz/profil/?uid=253 ... ky&scr=300

Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest!
crhy

2500+

Reputace: 463
Skútr / moto: Honda SW-T400; Manet S.Maxi (1998)

Příspěvekod sakic019 » 30 srp 2015, 16:37

Presne ako piše Crhy. Povodne si chcel dat 50 tisíc Kč a zrazu sa už hýbeš v takmer dvojnásobných číslach.
Ale najrozumnejšie si bude ten ktorý sa ti paci ošahať a vyskúšať. Tiez som este par týždňov dozadu teoretizoval a rozhodol sa pre konkretnu značku az ked som si to vyskúšal a pozrel naživo. Mal som tiez zopár modelov v užšom výbere, ale nakoniec jeden bol maly, druhy sa mi naživo nepáčil, další už nad moj finančný rozpočet atd. Nakoniec som vybral ten na ktorý ked som si sadol povedal som ze Wauu. Skratka sadol mi ako riť na šerbel.
Takze vypni comp a choď si poskúšať naživo. :-)
ex Gilera Nexus 125 z roku 2008, krásna červená
sakic019

100+

Reputace: 5
Skútr / moto: SYM Maxsym 400i ABS
Tuning / úpravy: vyhrievané sedadlo, vyhrievané rukoväte, turistické plexy

Příspěvekod zitow » 30 srp 2015, 17:19

lucky007↑
Dobré stroje, poněkud dražší než je průměr:
http://www.jjmoto.cz

Tohle by se ti nelíbilo? Hihi:
http://www.tipmoto.com/motorky/gilera/2 ... i-21k.html

Ale teď vážně, podle toho co jsi tu vše uvedl ti asi nejlíp bude sedět burák...přijde mi nejmenší a nejagilnější z tebou zamyšlených "maxíků".
zitow

250+

Reputace: 3
Skútr / moto: X9 125 》200 evolution
Tuning / úpravy: Dr.Pulley sliders, Leo 4road, iridium NGK

Příspěvekod Timgad » 30 srp 2015, 17:51

Lucky 007 píše: U 2 roky stare rady mas velmi presne informace jak kvalitni stroje se ten rok vyrabely a co od nich cekat.

Mohl by jsi, prosím, uvést, kde se takové informace nacházejí? Zejména ty přesné informace.
Timgad

100+

Reputace: 23
Skútr / moto: klasický skútr

Příspěvekod zitow » 30 srp 2015, 18:58

Ten první odkaz na S-wing. ..stojí tu:
http://www.redbikes.cz/index.php?stranka=bazar
Něco kolem půl roku ho prodává a stále jde s cenou dolů, kdo ví pro ;) .
Nedělám si iluze u dotažených skútrů. Většinou je to všechno minimálně položené, jinak by se to sem nevyplatilo tahat, záleží ovšem jak to bylo položené. Jestliže chceš 2-4 roky starého s jasnou historií. ...50 stačit nebude.
zitow

250+

Příspěvekod honzabike » 30 srp 2015, 21:58

Zdravim,
tak to tu tak pročítám, a taky přidám příspěvěk. Letos na jaře jsem si pořídil svůj první skůtr vůbec, na inzerát, bez absolutních znalostí, bylo mi to jedno díval jsem se hlavně na cenu. Koupil jsem si čínu Kentoya Powermax 50 ve 4T, až pak jsem se dozdvěděl za 1) že jsou číny poruchové 2) že padesátka ve čtyřtaktu je strašně líná a nejde moc vylepšit. Když jsem byl u mechanika v servise si nechat to prohlédnout, sám na vlastní oči jsem viděl, tu strašnou kvalitu (např. řemen odešel po 2 tis. km....).

Rozhodl jsem se tedy pro příští sezonu koupit nějakou 125, a to značkovou. Kupoval bych to asi někdy přes zimu, kdy bude asi ta nabídka nejlepší?! Stojím před otázkou, zda koupit nějaký stroj ojetý (s nejistým nájezdem, stavem atd...) kolem 30 tis. (+ bych počítal, že do toho okamžitě v servise dám tak dalších 15 tis., tzn. celková cena cca 45 tis.). Uvažoval jsem o Hondě SH (většinou dovoz cca 10 let staré, nájezd kolem 30 tis. km, ale bojim se že je to přetočené, je to většinou z Itálie. Druhá varianta je Vespa (chtěl bych něco více do Retro designu. Vespa by byla i více než 10 let stará určitě, abych se vešel do rozpočtu. No a poslední možností je, že bych si koupil novej Piaggio Fly 3V. Kamarádka si ho teď koupila tak jsem se svezl, a musím říct že ten motor, převážně akcelerace je prostě vynikající, řekl bych že za cenu 57 tis. je to bezkonkureční věc (beru v potaz že nová Vespa či Honda SH jsou o dost dražší...

Jaký máte názor, šli byste do něčeho ojetého z dovozu z Itálie a pak počítali s nějakým tím okamžitým výdajem a nebo si koupili to nové Piaggio Fly 3V s tímto super motorem a věděli, že Vám to bude sloužit klidně 15 let.... I kdybych se to rozhodl za dva roky prodat, pořád si myslím, že to prodám za slušné peníze. Vždyť sehnat třeba 2 roky starý model (2013) je nemožné, na inzercích jsem to nenašel... :-(

Jo, ještě na závěr, skůtr budu potřebovat převážně do města (80%, takže chci něco menšího), ale občas bych si vyjel klidně i ve dvou někam dál (do 200km). Proto potřebuju něco ideálně aspoň 9kw. Ty starší Hondy maj 10-11kw takže čekám že to bude lítat slušně.
honzabike

0+

Reputace: 0
Skútr / moto: Yamaha Vity 125, Kentoya Powermax 50

Příspěvekod lucky007 » 30 srp 2015, 22:08

Já vím, že od počítače nemůžu nic vybrat. Je mi to jasný. Šak taky jsem měl v plánu tenhle víkend všechny ty stroje obejít a zjistit, které mi opravdu sedí a má smysl k nim hledat inzeráty. Bohužel v sobotu v poledne jsem skončil trochu v šoku, když jsem zjistil, že motoprodejci o víkendu prostě nemakaj, takže mi nezbylo než dál vybírat pouze teoreticky, a proto jsem ten volný čas věnoval skenování aktuální nabídkové situace u všech těch strojů s tím, že holt ta obíhačka mě čeká až zítra/ve středu, abych se mohl "definitivně" rozhodnout.

Valheru
Vyloženě rozumné to evidentně není, to je snad jasné. Jenže já do práce nastupuju v půlce října a né na začátku "moto sezony", s takovým načasováním už nic neudělám, stroj času nemám, a právě proto ho chci co nejdříve, abych se na tom co nejvíc vyjezdil, než budu muset do práce. Co jsem se koukal na kooperativu, tak celoroční havarijko nabízej (víc jsem ani nekoukal) - to za a) .. a za b) řekl jsem, že pojistit si chci svoje zdraví a ne motorku. To, jestli si ji pojistím, třeba jen na počátek, než se trochu rozjezdím, to bude hodně záležet na tom, kolik za ní nakonec dám a rozhodně to neberu jako nutnost. Takové situace budeš ovšem zažívat s každou změnou stroje a klidně i až najedeš 10x tolik. Umění je jet tak, aby mě ten manévr neohrozil, i když od něj nevím co čekat, a to já budu. Já jsem do tý práce jezdil už 2 tejdny stážovat před rokem, a vím, že to prostě nedám. Pokud tam mám pracovat, nemůžu prostě jezdit mhd. Na zimu a déšť stačí vhodné oblečení, vhodná výbava motorky a opatrná jízda... stojí to sice peníze navíc, ale to je tak se vším. Pokud ty adekvátní věci nemáš a investovat nechceš, chápu, že to je nic moc. Já jsem smířený s tím, že tu investici udělat budu muset, abych právě takové myšlenky neměl. Nebude to easy a zadarmo... ale tak to už v životě chodí.

Timgad google.com ... nicméně ... česky to hledat nepůjde.. a bohužel němčina a vlastně ani angličtina tu také zrovna moc nápomocné nebudou. Holt nezbývá než použít jazyk zemí, kde skutr je běžný.

AD ten rozpočet:
Šel jsem sem v podstatě jako absolutní i teoretický laik pouze s myšlenkou že "proboha snad 50tis. musí stačit na to, abych koupil značkový ojetý stroj odpovídající mým potřebám" a chtěl jsem se vyvarovat toho, že řeknu "dám 50-80klacků" a v tu chvíli mi začnou skákat rady "přihod 10 a máš tohle, přihoď 30 a máš tamto" - příklad ze světa aut.. bude mi stačit fábka ale dám rozmezí a hned mi přijdou rady, přihoď 30 a máš focuse, přihoď 50 a máš golfa bez ohledu na to, že pro moje potřeby by ty "lepší" neměly žádnou přidanou hodnotu. Nebo u počítačů "přihoď 5 a máš dvojnásobnou ramku", "přihoď 10 a máš i herní grafárnu" .. bez ohledu na to, že pro moje potřeby bych tu větší ram ani grafárnu nedokázal využít. Chtěl jsem, aby, tak jako když někdo mě žádá o radu, mi bylo porazeno pouze to, co opravdu odpovídá mým potřebám a nikoliv to, co se líbí dotyčnému, ale já ty "bonusy" navíc nevyužiju. Ostatně několikrát jsem řekl, že nechci čínu a nechci novej.. přesto mi bylo několikrát předhozeno ať připlatím a koupím novou čínu :-/. A tomu jsem se chtěl vyvarovat. Nicméně s vaší pomocí se mi povedlo dát dohromady desítku strojů, které by opravdu mi měly odpovídat a které v tom rozpočtu dokážu sehnat, za což děkuji! To, že teď licituju s myšlenkou dát víc, je už věc úplně jiná - mám vybrané ty odpovídající stroje, ale zjistil jsem, že za 50k, to bude asi tak 8 let stará mašina z dovozu, bez historie, bez možnosti poznat opravdový stav vnitřností. Ale když připlatím, můžu dostat zánovní stroj s jasnou historií a s jasným stavem. (to vše berte s mírnou rezervou). A já tedy pouze uvažuju, zda by pro mě nebylo i ekonomicky výhodnější si nyní připlatit, protože následně při prodeji by takový stroj opět měl výrazně vyšší prodejní hodnotu a zároveň bych pravděpodobně mnohem méně riskoval, že šáhnu "vedle" a nedoplatím se na tom, abych ho udržel pojízdnej.

Konkrétní příklad:
Honda S-wing ABS, r. 2008, tacho 30tis km, dovoz F, 44 000 kč - nulová historie, neidentifikovatelný opravdový stav, neznámý opravdový nájezd, 7 let stará, bez papírů
http://www.tipmoto.com/motorky/honda/28 ... g-125.html

Honda S-wing ABS, r. 2011, tacho 16tis km, původ D, 75 000 kč - jasná historie, víceméně jasný opravdový stav, reálný nájezd, 4 roky stará, kompletní doklady
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1
(jasně tohle je dealer ale podobné se tam objevují i od soukromníků)

A to proč prostě jsem řešil dát víc, není že si chci vyhodit z kopejtka, ale prostě protože ta dražší ve finále může být výrazně levnější a zároveň její prodejní cena bude výrazně vyšší než u té levnější v okamžiku, kdy bych jí prodával, takže ve finále... můžu na tom nejen ušetřit, ale i vydělat, pokud nyní dám víc, než jsem původně řekl. Ale jinak se nic nemění.

Resp. ... vy jste zkušenější.. jestliže bych teda řekl, že jsem ochotný do toho stroje dát i (výrazně) více, než těch 50... tak co se změní? doporučíte mi něco jiného? nebo prostě jen mi řeknete, že mám teda hledat tyhle, ale zánovní a ne ojeté? Díky!! :-) Protože jak jsem řekl, nebojím se připlatit, pokud to budu chápat jako opravdovou investici, ale nehodlám připlácet za zbytečnosti, protože fetišem po novejch věcech neprahnu a po pár hodinách s hadrem a saponátem v ruce i ta stařešina může vonět novotou, ale jak dlouho mě bude bez dalších investic vozit je věc druhá.

zitow omfg :D netušil jsem, že něco takového vůbec existuje :D nicméně... já na motorky nejsem no :D a když by mě to náhodou někdy chytlo (doufám že ne :D ) tak si určitě koupím nějakou normální a ne "skutrorku". Teď fakt chci skutr... a než tohle tak bych radši šáhnul po nějaké té tříkolce ...ale ty hádám do 125ccm stejně nejsou a rozšiřovat si řidičák nechci, dokud nebudu vědět, že je to pro mě i zábava a ne jen prostředek pro cestu do práce.

crhy právě ten opravdový stav je věc, která mě trochu děsí. já to narozdíl od auta nedokážu zhodnotit vůbec a ve svém okolí nemám nikoho, kdo by dokázal - co je právě i jeden z důvodů, proč uvažuju přihodit a mít to "jistější"
Naposledy upravil lucky007 dne 30 srp 2015, 22:51, celkově upraveno 3
lucky007

100+

Příspěvekod jareeek » 30 srp 2015, 22:36

Hele novej je novej máš to bez starostí a nervu,ptal jsem se jednoho prodejce je uz dlouho na trhu ´,takovej rodinej podnik a rekl mě to taky,večinou to jsou stroje přetočeny nebo po bouračce taky jsme jednoho kupovali naštestí to byla jamaha xmax, tam jenom leješ benzín, jsou to držáky. Koukám ty chceš neco většího ne? jinak že třeba ten sym za 53000 co mám tak do práce bohatě stačí a máš tři roky záruku.
jareeek

100+

Reputace: -2
Skútr / moto: Yamaha X max 125 (2016)

Příspěvekod zitow » 30 srp 2015, 23:20

3 kolky jsou i 125...mp3,yamaha tricity. ...pak taky můžeš tříkolku řídit i 500vku záleží na rozvoru kol a na tom jestli má nožní brzdu. Rozdíl piaggio MP3 verze RL a verze LT. Pak taky tříkolky: Quadro a nevím jistě ...Peugeot Metropolis ...gilera Fuoco na B papíry tušim nejde sedlat.
zitow

250+

Příspěvekod lucky007 » 30 srp 2015, 23:22

Achjo. jdu si změnit profil, jinak to asi nezabere.
Novej jezdí jinak než zánovní/ojetej? U nového nemám JISTOTU, že budu ztrácet čas a peníze na garančkách? Novej se nemůže porouchat, a pak stát x dní v opravě? U zánovního/ojetého si nemůžu dát stranou peníze na případné opravy, které bych si u nového zaplatil už v jeho pořizovací ceně? U zánovního/ojetého nemám půl roku záruku na skryté vady (tedy na jakoukoliv vadu, která nebude popsána v předávacím protokolu)? Ten prodejce není náhodou ve střetu zájmů? A samozřejmě, přestože k těm skutrum na západě (tak jako k autům) přistupují trochu jinak než my tu, že nejsou úplně vymaštění, aby prodávali chudáčkům čechům skvělé stroje za polovinu jejich hodnoty (která bude všude ve světě +/- stejná), takže většina z těch starých dovozových strojů by měla mít nějakou vadu.
Ten Sym 1) je vespa style, 2) podle obrázků bude těžce nepříjemnej pro cestování baťůžku 3) má 7,5kW, takže i s naší společnou hmotností cca 110kg by nás asi předjelo cokoliv 4) pro moje potřeby asi nedokáže ani z vlaku dohnat kvality všech těch ostatních jetejch mašin.. čemuž ostatně cena odpovídá. :-/ Když bych sháněl jednomístný skutr čistě na transport do práce a zpět, tak si s klidem koupím zánovní čínu a ušetřím klidně 80% z ceny toho Symu, takže mi zbyde dost na to, abych na ní nechal vyměnit snad cokoliv, co by se mohlo časem podělat, nebo koupím další a další a další...

zitow
teď na to koukám .. teoreticky by měla jít s B dvojkolka s max 125ccm, 11kW a 0,1kW/kg s automatem, pak tříkolka s max 15kW a automatem.. a v mem věku i tříkolka bez omezení. Ale tam bych stejně musel kouknout, jak je to v okolních zemích (nebo aspoň na slovensku kam předpokládám, že určitě vyjedem)... ale zajímavé zjištění pro případné další změny ve vozovém parku :D

jinak ti J&J motors vypadaj dost zajímavě, když to má člověk takhle agregovaný naráz... musí to dát neskutečně práce nalézt tolik strojů, co mají původ Others, bez ohledu na stáří maj nájezd vždy pod 20tis. a opět bez ohledu na stáří nikdy nemaj servisní knížku... ačkoliv občas se tam vyskytnou zvláštní odlesky na laku a některé sedačky vypadají jako u strojů od nás prodávaných po víc jak 30tisících km... asi jsem právě zjistil, kam bych fakt jet neměl :-/
lucky007

100+

PředchozíDalší

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek