Zdravím pánové (a dámy?),
potřeboval bych poradit s výběrem vozítka (asi jako většina tady)...
měním auto za skutr, ale zatímco s autem si poradit dokážu a vím přesně co a jak chci a co hlídat, v motorkách jsem absolutní začátečník.. a bohužel ani google nepomohl, protože neustále narážím jen na obecné (nebo v horším případě reklamní) plky, které mě vůbec neposouvají dál, proto prosím o radu vás.
Pár info:
Má jít o 125ccm s automatickou prevodovkou, na víc nemám papíry (mam B) a 50 nechci
- Na dojíždění do práce - tzn. cca 5x týdně 13,5km tam a to samé zpět každý týden (měsíčně 570km, ročně 6800km) (skutrem to mam za 15 minut, MHD pomalu za hodinu :-/)
- Na občasné letní výlety do přírody - řekněme 10-20x ročně max. na vzdálenost maximálně tak 100km, spíš očekávám cesty tak 30km tam plus pak zpět... jen někam k vodě a podobně... takže maximálně tak 3-4tis. km ročně
----------------
ve finále prostě nájezd cca 10tis ročně, ovšem ten nejdůležitější je těch 7tis. dennodenně do práce, to ostatní je jen bonus, kde i menší nepohodlí se dá přežít nicméně - Do práce jezdím sám, na výlety ve dvou, takže by to mělo být stavěné tak, aby přítelkyně vůbec byla ochotná si na něj na tu cestu sednout a nespadla... tzn určitě to nemůže být jen nějaký "single" skutr čistě na tu pracovní cestu
Moje míry 172cm /60kg (hádám se vejdu všude) a ona má v obojím ještě o něco méně, takže skladní jsme dost.
Jinak jezdit s tím budu v Praze (a výlety do okolí Práglu) - klasická kličkovaná v kolonách aut bude můj denní chléb (pokud by to hrálo nějakou roli i mezi skutrama)
Počítám s tím, že bude v provozu celoročně (né jen na sezónu apod.) - to prosím nekomentujte, dokud bych sám neuznal, že to nelze, tak jezdit budu, nicméně kalamita v Praze sou 3 cm sněhu (a u Muzea 4...), takže v tom fakt problém nevidím, když můžu lítat celý dny na horách v -25°C a nebejt mi zima, nevidím důvod, proč bych nedojel na skutru 15 minut do práce a sníh jsem tu za těch 10 let viděl jednou... navíc.. nejsem nějakej frajírek ani nikki lauda.. prostě je to pro mě jen způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B, a tomu (a těm podmínkám na silnici) ta jízda pak odpovídá, takže strach z toho nemám, ale předpokládám, že by to mohlo ovlivnit například výběr šířky pneu???
Potom taky nechci kupovat novej, nepotrpím si na to, úplně mi stačí funkční zajetej stroj.
Garáž nemám, stát to bude venku před barákem - předpokládám, že nějaké plachty na moto stále existují, abych si to mohl přikrejt po dojezdu na místo.
Prostor pro uložení věcí navíc se vždycky hodí, nicméně strkat tam přilbu nepotřebuju - buď jí budu mít doma nebo v práci atp., snad jen na nějaký nákup nebo na ty výlety by se hodil mít navíc, jinak tam budu vozit stejně jen řetěz a tu plachtu. Takže to úplně zásadní není, ale samozřejmě, čím větší, tím lepší.
Očekávám od toho výdrž minimálně tři roky - pak mladá dodělá taky školu a bůhví kde skončíme, takže ten horizont po třech letech provozu už je mi tak trochu jedno
Rozpočtově bych se chtěl s kompletním zařízením (skutr, helma, rukavice,...???) vejít do 50tis. (pokud to je reálný???).
Co se týče zbytku... netuším vůbec ... už jsem zjistil (teda spíš se dočet) že vodní chlazení je lepší než vzduch a že čím větší výkon tím líp ...nicméně těd prodávám auto se 103kW, takže ty výkony u skutru mi stejně neříkaj vůbec nic a netuším kde je hranice kde to už je zlý a co je ještě dobrý apod... stejně tak mi nic neříká nájezd kilometrů u motorek, netuším ani z kterých značek vybírat (těch co NE bude určitě hafo z číny ale stejně je nepoznám, tak by stačilo vědět klidně těch pár co jsou ANO) apod... prostě.. měl jsem vždycky jen auto a tohle je úplně jiná dimenze...
Takže pokud by mi kdokoliv byl ochotný poradit... nemusí jít nutně jen o konkrétní stroj (i když i za ten budu velmi rád) ale třeba i jen tím, že mi poradí, jaké parametry v mém případě hledat budu velmi vděčný! (PS: prostě je to tak nějak ve stylu že vím že mám hledat širší kola.. to chápu, ale nevím jestli širší je už x ...nebo až y protože pro moje potřeby by x bylo stále moc úzké)
PS: vím, že podobných dotazů je tu spousta, ale i jen tohle jediné vlákno má pomalu 150 stran.. to se prostě nedá přečíst a k nějakému závěru se dostat... a jak jsem psal.. zatímco autorádců je na webu hafo na vše možné.. vygooglit nějaké konkrétní info ke skutrům ...třeba zase jen o tom jestli je dostatečně široké kolo už x palců nebo až y .. to v podstatě nejde... tak se předem omlouvám všem, které by můj dotaz nas**** a děkuju těm co poradí. Případné další potřebné info klidně doplním!!
)