Protože řeším stejnou otázku koupě 125, přidám se se svými poznatky. Pročetl jsem tu spoustu diskusí, rozeslal pár dotazů SZ zde i na "motorkářích" a prošel nabídky většiny prodejců (pomíjím ovšem většinu čínských značek). V Tebou uváděné ceně 70 000 se solidní skútr s 11 kW hledá dost těžko. Nabízí se doprodávaná Honda SH 125 nebo nový model Yamaha Xenter 125, ale ani jeden z nich se mi vzhledově moc nelíbí a navíc je nutností topcase, protože pod sedlem mají velmi málo místa.
Já osobně jsem dal přednost větší kapotáži a ochraně jezdce před chladem a deštěm, oproti minimální hmotnosti a tím možná o chlup lepší dynamice a nižší spotřebě. Samozřejmě se třeba na Hodně PCX dá jezdit za 2 litry (a byla dlouho můj jediný favorit), ale ochrana jezdce je pro mě nedostatečná i s dokoupeným větším plexi a pár koníků přece jen chybí. Má závěrečná trojice je Aprilia SR Max 125 ie, Kymco Downtown 125i a Yamaha X-Max 125i.
Kymco (označované jako nejlepší nejaponec z Asie) je moc pěkné a mělo by být i spolehlivé, dobře zpracované, s rozumnými provozními náklady - takže volba primárně rozumu
Aprilia je v mých očích krasavice a láska na první pohled, kvalita by měla být už na úrovni, jízdní vlastnosti i spotřeba dobré a je o cca 6 000 dražší. Mínusem jsou možné problémy s rychlostí dodání ND z Itálie. Tohle je má volba srdcem
Yamaha je suverénně nejdražší, cena překračuje 100 000, ale člověk platí za kvalitu, japonskou spolehlivost a vyváženost všech vlastností.
Pokud by se ještě vyprávěla Honda S-Wing, určitě bych o ní hodně přemýšlel, ale ojetinu kupovat nechci.
Musíš si ujasnit, jestli chceš rychlé žihadlo pro krátké trasy, tam Tě může uspokojit i Gilera Runner, ale na delší trasy nebo vyjížďky od jara do podzimu je lepší mít rozměrnější kapotáž a pohodlnější podvozek. Na všechny je třeba se minimálně posadit, ale nejlíp svézt, aby to člověk vyzkoušel. Bohužel s aktuálně omezeným ŘP mi to jen těžko někdo půjčí, byť mám v Řecku najeté na 125-kách stovky km a na 50-kách pár tisíc. Kdyby se tu našel vlastník uvedených modelů z okolí Brna, ochotný přispět zkušenostmi, event. půjčit na miniprojížďku, mé štěstí bude dokonalé
Budu velmi rád, když tuto "analýzu" kdokoliv obohatí o konkrétní poznatky, protože je možné, že jsem na některou značku nebo model zapomněl, ale tohle je výsledek procesu několika měsíců - samozřejmě určovaný mými individuálními požadavky