od Skoťák » 06 čer 2011, 17:49
Neposlouchej rozumbrady v hospodě a dobře děláš, že se tady ptáš. Jako současný majitel Yuki Quick (alá betka nebo twinshot) a Yuki speed a Yamaha majesty ti vřele doporučuji vzhledem ke kopcům zapomeň cokoliv jiného než skůtr. Činské, ale všechny jiné čtyřtakty s manuální převodovkou mají pouze náporové chlazení. To znamená, že motor je chlazen tím víc, čím rychleji jedeš. Do kopce s 50tkou vždycky polezeš, takže budeš motor nejméně chladit při nejvyšším zatížení. A to mi věř, že jsem ze samé pr... Krušných hor.
Skůtr vzduchem chlazený má vrtuli na klikové hřídeli, která za jízdy má trvale vice než 6000ot/min i když jedeš jen 5km/h. Takový motor je chlazen neustále a téměř v létě dostatečně a v zimě zbytečně moc. Třetí skupina, kterou ti musím vyloženě doporučit vzhledem k tvým podmínkám je skůtr s vodním chlazením. Ten se v zimě rychle ohřívá a v létě ho neutaháš pokud není poškozený.
Abych předešel rýpaní, tak čtyřtakty s manuální převodovkou jsou chlazeny oběhem oleje a teplo předávají kromě válce a hlavy celým tělěm motoru, ale mám Quicka rád a najezdil jsem s ním mnoho kilometrů včetně šplhání na Klínovec a to pak smrdí celá motorka, jak je po takovém výstupu rozpálenej. Nemluvě o neustálém a po chvíli velmi protivném šaltování.