Zimní gumy se (min. na skůtr do města) nepořizují kvůli jízdě ve sněhu (na to je enduro se špalky) pár dnů v roce, ale na jízdu při nižších teplotách, v mokru a oslizlu. Což je podstatná část roku. Z toho důvodu já už třeba jezdím na zimácích celoročně. Zase tolik toho nenajedu, aby mě to mrzelo na šmirglování v létě (navíc přezutí 2 x ročně taky něco stojí) a ten pocit jistoty v dešti, byť třeba letním, mi za to stojí.
K zimnímu ježdění obecně - deku jsem zavrhl při rozhodování deka nebo deflektory na šasi (které taky ocením celoročně, narozdíl od deky). Místo deky jsem pořídil striptérské kalhoty, model Jakub Krčín (Tucano Panta Fast). Kromě vzhledu prodejce kaprů získáš teplo, nepromokavost, volnost pohybu a v případě vložení chráničů i ochranu navíc. Musí se to, narozdíl od deky, oblíknout a mít to kam dát.
Dál mám od Puigu bástry / chrániče rukojetí a vyhřívané hefty. To je kombinace, která zase spolehlivně nahradí vyteplené sloní uši, které mi přijdou nepraktické. No a od pasu nahoru cestovní moto bunda PSI s membránou a integrálka s bradovým deflektorem (aby do ní netáhlo).
Ve výše uvedené kombinaci nejsou problém, když je sucho, ani teploty pod nulou. A to jezdím prakticky bez plexi.
Toť z pohledu zmrzlíka,
protože s vyjádřením "15 minutovu jazdu musim vydrzat aj v mraze v beznej bunde a ciapke" nesouhlasím. Byť na koloběžce, když se na tom jenom stojí, člověk (já) podle mě promrzne. Je fakt, že občas potkám skůtristu, co to mastí ve 2 st. po obchvatu v džínách a mikině... Párkrát jsem jel v zimě na jednání nalehko, že to dám. Dal jsem to, ale potom jsem se ani ve vytopené místnosti nezahřál. Tak tomu radši tu minutu oblíkání dám.
Každopádně, ať tak, nebo tak, nebo na kolobrndě, hlavně opatrně!