Ahoj, zdravím všechny s prosbou o radu při výběru skůtru (využiji toto téma, abych nezakládal téma - tipy a rady při výběru po 110.)
Tuto sobotu jsem zahlédl v Brně v Olympii výstavu hondy a zaujal mě skůtr tpu PCX - jak jinak (je to líbivý stroj-dle mne, protože má svěží sportovní vzhled). Ihned jak jsem ho spatřil mi blesklo hlavou, že bych si mohl pořídit přemisťovadlo tohot typu na jízdy do práce a na povození po okolí - místo auta, které teď mám (dost mě překvapila spotřeba, že PCX umí jet lehce přes dva litry). Poslední hřebík do rakve byla cena - těch 57tis. což mě překvapilo, že je dost dostupný.
Moje parametry:
řidičák - jen auto (čili motorku si budu muset udělat)
věk - 25let
počet pasažérů a využití - pro jízdy do práce jeden (tam a zpět = 10km), pro popojíždění po městě a volné chvíle jeden (časem přibude na ty volné chvíle druhý), nějaký ten výlet do 40-50km dojízdné vzdálenosti (koupání v létě, návštěva rodiny)
cena - těch 60tisíc je hezká a dal bych to
Otázky:
1)je tento typ - hlavně kubatura dostatečná pro budoucí využití? - nevyznám se v moto, na dálnici bych se s tím nechystal a četl sem tu, že 100km/h to dá, což se mi zdá dobrý
2)je za uvažovanou částku dobré koupit tento typ nový, nebo třeba ojeté moto s vyšší kubaturou (v případě, že pro jízdy ve dvou by byla lepší vyšší - jak sem všude četl). Nebo radši koupit stejnou kubaturu ojetou a nevydávat tolik peněz?
3)Případně jaký jiný stroj v této cenové hladině byste mi doporučili? Jsem mladý kluk, žiji sám a chtěl bych aby to vypadalo sportovněji - ovšem ne na sportovní ježdění ... samozřejmě, že odpych by to mohlo mít
4)jaká je taková denní doporučená (vyzkoušená) dojezdová vzdálenost kubatury 125, kterou zvládá jak stroj, tak řidič? Dá se s tím jet třeba sám 120km na návštěvu?
5)jak byte se dívali na ježdění do práce na tomto stroji v zimě těch 5km do práce ve městě? Jsem z Vyškova (mezi Brnem a Olomoucí) čili žádné velehory.
PS1: plánuju s tím, že i auto budu mít posléze, takže skůtr nebude jediným dopravním prostředkem v mé budoucí domácnosti a rodině. Ale teď bych prodal auto a ten skůtr by mi dělal nižší náklady na to, co teď potřebuji.
PS2: ptám se, protože tech značek, typů je na mě moc, navíc sem jen řidič uživatel auta, ažtak motorovým vozidlům nerozumím - jen vím, že dvoulitr jede hezky a 1,4 je slabý, ale co je lepší nebo horší netuším. Navíc segment motorek je pro mě cizí.
Děkuji za rady a tipy