od pytlak01 » 21 srp 2016, 13:09
Skutečně, 50ku bych nebral. Před pár měsíci jsem také vybíral "přibližovadlo" zejména do práce. Padesátku jsem zavrhl hned po prvním projetí. Titěrný skútřík, nepohodlný posez, rozjezd sice celkem OK, ale když jsem chtěl trochu zrychlit a přejet z pruhu do pruhu, už byl problém zrychlit. A celkem si nedovedu představit, že bych na tom vyjel mimo město.
Zkoušel jsem i velké skútry, ale myslím si, že to do města také není úplně OK.
Také vybírej podle spotřeby. Pokud koupíš něco se spotřebou 4 lt/100 km, bude Tě cesta z práce a do práce stát celkem cca 30Kč, pokud koupíš něco se spotřebou 2,5 lt/ 100 km, zaplatíš denně jen cca 18Kč. To je týdně rozdíl 60Kč a ročně cca 3000Kč. (počítám, že jedeš 13km do a z práce)
Když tedy koupíš čínskou, levnou, jetou plečku, sice Tě to při koupi nebude moc stát, ale pak budeš investovat - do zprovoznění, do pravidelných a nutných oprav, do benzinu, ...
Takže moje doporučení? V závislosti na tom, kolik máš volných financí se dívat po něčem více či méně ojetém, ale "značkovém" (ne klasická "čína"). I pokud koupíš něco hodně ojetého, je šance, že po výměně několika dílů budeš mít rozumný, spolehlivý stroj. Samozřejmě musíš vybírat ... Když koupíš jetou "čínu", tak počítej s tím, že Tvé dojetí bude vždy více či méně sázkou do loterie.
V cenách do 20tis. Kč to bude o kompromisu, vybírání, zkoušení a budeš se asi muset smířit s dovozem. Ale seženeš Hondu SCV 100 Lead, Hondu SH 125, Piaggio Liberty 125 4T, Yamahu Majesty 125, Cagivu Cucciolo 125, Piaggio Zip 100, Vespu Piaggio Sfera 125. Já osobně bych šel do Piaggia nebo Hondy.