Koupě skútru 125 - který?

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Koupě skútru 125 - který?

Příspěvekod gulda... » 19 čer 2010, 23:38

Zdravim,
zrovna dělám řidičák na 125 ccm, je mi 16 let a plánuju koupit nějakého toho skútra. Zatím jsem jezdil jen na pionýru takže moc zkušeností nemám.
Moje kritéria pro výběr jsou trochu komplikovaná, hlavně rozpočet. Chtěl bych se vejít do 20 000 Kč, takže nejspíš bazar. Našel jsem i nového skútra (čínského), značky Loncin (údajně vyrábí motory pro BMW), který stál 19 900 Kč. Na tu cenu nevypadal úplně hrozně, posuďte sami: http://www.loncin.cz/s-LX50QT-23.php .
V motorkách obecně se absolutně nevyznám (můj životní výtvor je rekonstrukce nepojízdného pionýra :D ), párkrát mi kamarád půjčil Yuki 125 Matrix, což se mi docela líbilo, takže nevím jestli je pro mě lepší koupě 50-ky nebo 125-ky či 2-taktu nebo 4-taktu. Na skútru bych chtěl dojíždět nejspíš občas do školy cca 10 km tam i zpět plus 3x-4x týdně na fotbal cca 15 km tam i zpět. Doufám, že se na mě nebude nikdo zlobit, jsem laik.
Byl bych moc rád, kdyby mi někdo, kdo s tím má nějaké zkušenosti poradil. Předem moc děkuji :wink:
gulda...

50+

Reputace: 0
Skútr / moto: Suzuki Burgman 125

Re: Nákup skútra

Příspěvekod liberecak » 20 čer 2010, 00:27

Ted jsem řešil něco podobneho a došel jsem k tomu že do 20 tis Kč máš na výběr nová čína(50-ku) nebo jetej ital nebo japonec(peugeot jsem z reakcí na různých forech zavrhnul).Zvolil jsem ojetou kvalitní motorku než novou čínu -je pravda že máš na novou motorku záruku ale i tak ty chceš jezdit né čekat až ti skutra ikdyž zadarmo opraví/dokonce kamarád dostal při reklamaci číny odpověd že na ní moc jezdí :roll: :lol: /

samozřejmě v 16ti budeš asi víc řešit vzhled skutříku a to musím uznat že čína umí vytvořit líbivé stroje ale to zpracování už pokulhává

dvoutakt vs čtyřtakt-dvoutakt - dvoutakt =vetší spotřeba ale vetší výkon čtyřtakt obráceně (aspon tak mi to bylo vysvetleno )jo a vetší spotřeba je cca 1-1,5 L /100KMu dvoutaktu
karbec vs "stříkačka" karbec- pomalejší reakce na plyn , větší spotřeba ale udržba jednodužší stříkačka samozřejmě opět obráceně

pak co se týče ůprav (tuning skutrařina) u te 50 to je logické koupíš to ,za chvilku zjistis ze to nejede a chceš víc tak začneš investovat myslím že tyhle upravy jsou schopne dojit na cenu samotneho stroje což pak samozřejmě ti nikdo při prodeji už nezaplatí a můj názor je že tohle zvyšování nepřispívá životnosti motoru ,proto ti radím hned koupit výkonější stroj a ve finále vlastne ještě ušetříš

a samozřejmě si jeste pohlidej dostupnost náhradních dílů at už použitých nebo funglovek (osobně mám trochu atyp stroj ale ze mě si příklad neber, jsem starší ,vydělávám a mám možnost nákupu v DE :wink: )
liberecak

100+

Skútr / moto: HONDA PCX 150 ,EX-Italjet Formula 125
Tuning / úpravy: Nejlepší úprava = SERIE :-)

Příspěvekod gulda... » 20 čer 2010, 00:36

Díky moc za reakci.... :)
takže jsem tomu porozumněl tak, že mám koupit "nečíňana", 125 ccm, 2T, stříkačka, ano?
Akorát nevím co přesně za značku shánět, protože i v bazarech jsou do 20 tis. pouze Yuki a spol. a to jsou čínský ne? Docela se mi líbily skútry CPI, ale to jsou taky asi CHINA a navíc s náhr. dílama to nebude tak slavný... Díky za každou radu
gulda...

50+

Příspěvekod wictor » 20 čer 2010, 00:37

Ahoj guldo, vítej na SF :wink: :P
Nejdřív se tu trochu porozhlédni a určitě najdeš spoustu rad při výběru scoota ať už 50 nebo 125 :wink: :P

Pokud vybíráš mezi 50 a 125, tak věř že tu obzvláště platí věta: Obsah ničím nenahradíš a rozdíl mezi 50 a 125 je víc než znatelný, takže doporučuji jednoznačně 125 nebo alespoň 100. Jako ideálního scoota bych pro začátek viděl např.: Hondu Lead. Problémem bude asi trochu cena, ale i tady se dá něco v téhle cenové relaci sehnat (chce to, ale pořádně prohlídnout) :!: :wink:
http://www.motoinzerce.cz/motorky/honda ... -lead.html
http://www.motoinzerce.cz/motorky/honda ... -lead.html
wictor

Moderátor

Reputace: 43
Skútr / moto: HONDA SW-T 400

Příspěvekod liberecak » 20 čer 2010, 00:42

gulda... píše:Díky moc za reakci.... :)
takže jsem tomu porozumněl tak, že mám koupit "nečíňana", 125 ccm, 2T, stříkačka, ano?
Akorát nevím co přesně za značku shánět, protože i v bazarech jsou do 20 tis. pouze Yuki a spol. a to jsou čínský ne? Docela se mi líbily skútry CPI, ale to jsou taky asi CHINA a navíc s náhr. dílama to nebude tak slavný... Díky za každou radu

ne ber jen obsah,značku,díly a cenu.zbytek je v tvem případě druhořadé-

třeba tohle : http://smoto.cz/detail-inzeratu/motocyk ... do/8109898

nebo http://smoto.cz/detail-inzeratu/motocyk ... ad/8109563
Naposledy upravil liberecak dne 20 čer 2010, 00:50, celkově upraveno 2
liberecak

100+

Skútr / moto: HONDA PCX 150 ,EX-Italjet Formula 125
Tuning / úpravy: Nejlepší úprava = SERIE :-)

Příspěvekod Bahnak » 20 čer 2010, 00:46

V týhle cenový relaci je skutečně Honda Lead 100 nejlepší výběr!
cesta je cíl
Bahnak

500+

Příspěvekod gulda... » 20 čer 2010, 00:47

Ok, ještě bych se chtěl zeptat, jak to může být starý? Nevím, jakou maji skútry životnost. Je nějaká hranice najetých km a roku výroby??
gulda...

50+

Příspěvekod wictor » 20 čer 2010, 00:55

Je to pár dní co jsem psal něco podobnýho. Platí to, že pokud se o skútra dobře staráš tzn.: poskytuješ mu pravidelný servis apod., tak ti bude sloužit velmi velmi dlouho :wink: Lead je např.: jedním z nejrozšířenějších skútrů mezi Messengry a to už o něčem hovoří :wink: Pokud je o skútra pečováno, tak samozřejmě platí něco ve smyslu, že čím novější tím lepší :wink:
wictor

Moderátor

Reputace: 43
Skútr / moto: HONDA SW-T 400

Příspěvekod Myschan » 20 čer 2010, 08:35

Ne že by se mi nechtělo odpovídat či někomu pomoci, ale tyhle dotazy jsou tu pořád dokola. Vážně stačí jen projít toto fórum. Toto téma je tu pořád dokola. Zjednodušeně řečeno platí, že je lepší mít starší značku, než novou čínu.
Lepší pozdě, nežli vůbec.
Myschan

1000+

Reputace: 14
Skútr / moto: Sh 150 (2022)

Příspěvekod sollik » 20 čer 2010, 11:19

gulda: Hlavně nedej na řeči "čína je šrot" "raději jetou značku než novou čínu". Ono totiž není čína jako čína a jetá značka může být taky pěkná kasička. Je spousta lidí kteří jezdí na čínách a jsou spokojení a stejně tak jsou lidí kteří mají "značku" a tlačí do ní peníze a ona stejně pořádně nejezdí. Je potřeba hlavně pořádně číst. Internet je plný recenzí a zkušeností.
Synovec zrovna taky řeší ten samý problém jako ty, bude si dělat papíry a už teď shání stroj. Já mu doporučuju Leada (nejen protože ho mám, ale přes některé jeho mouchy je to skutečně spolehlivý stroj - projdi o něm vlákno a uvidíš sám), ale v jeho věku je pro něho důležitý i design, takže pokukuje po Italjetu, Aprilii apod. Bohužel to jsou povětšinou dotaženky z Itálie, což pro kluka který dá sotva dohromady peníze na benzín nebude to pravé ořechové .......
Pořádně to tady projeď, zjistíš, že ne všechny motorky z číny jsou špatné, že existují i skutry z Tchaiwanu a v neposlední řadě že je možnost koupit stroj od některého ze členů v sekci "bazar" a je-li to stálý člen víš co kupuješ ........ :D
sollik

750+

Reputace: 135
Skútr / moto: Honda SW 600T, Honda Dylan 125 (ex Honda Lead 100)

Příspěvekod petridas » 20 čer 2010, 11:32

tak ja si myslim ze objem nicim nenahradis jak se pise vyse a tak bych nesel do leada pac je to jen 100ccm ale sel bych do leonarda je to minimalne 125 ale dela se i 150 co se tyka dotazeni z italie nebo odjinud tak je jasne ze to bude mit vice najeto ,ale pokud to projedes z nekym kdo tomu rozumi tak myslim ze neni co resit
APRILIA LEONARDO 150 a APRILIA ATLANTIK 500 a nakitovanej punta CAGIVA MITO 125. vice info na http://petridas.webnode.cz nova sluzba : odvezu cokoli kamkoli motku ,skrin nebo az 7 lidi piste volejte
petridas

1500+

Reputace: 1
Skútr / moto: punťa 125 , aprilia atlantic 500

Příspěvekod Myschan » 20 čer 2010, 11:53

Že může být jetá značka pěkná kasička - pokud koupíš hodně blbě, tak ano. Ale pravděpodobnost, že budeš víc spokojenej se značkou než s čínou je podle mě dooost podstatně vyšší. Konec konců udělej jednu věc. Nevěř mně a zeptej se v nějakém servisu - v takovém, kde zároveň neprodávaj číny :lol: .
Nejlepší ale bude pořádně číst toto fórum. Porovnej si, kolik lidí tady hledá radu, protože má problémy s čínou a kolik protože má problémy např. s Japoncem :!:
Lepší pozdě, nežli vůbec.
Myschan

1000+

Reputace: 14
Skútr / moto: Sh 150 (2022)

Příspěvekod Bahnak » 20 čer 2010, 12:12

Myslím, že diskuze o výdrži čínských skůtrů jsou dost divné. Já jsem neslyšel o "číně" která najela 50t.km bez závady.
Zato celá řada Hond v maloobjemových skůtrech prokazatelně natočila 100000 !! i víc. Stačí se zeptat v "Letech" kde servisují Leady pod.messengerům. Těch Leadů které vesele jezdí s nájezdem přes 70t.km tam mají celou řadu.
Pokud bych měl volit skůtra do 20t.Kč tak je volba jasná. LEAD !!
cesta je cíl
Bahnak

500+

Příspěvekod gulda... » 20 čer 2010, 16:15

Ještě když to tu tak procházím, všechny ty 125 skútry (většina) mi přijdou hrozně velké a robustní. Chtěl bych konstrukčně něco jako 50 ale s 125 motorem, třeba se mi líbí ten Kymco Agility 125, ale ten je asi dost drahý a v bazarech moc není. Jak na tom je jinak konkrétně ta značka Kymco?
Tu sekci bazar jsem tady nenašel, kdyžtak kdyby byl někdo tak hodný a hodil link... Díky
gulda...

50+

Příspěvekod hank » 20 čer 2010, 17:18

Mám Kymco 500i a maximální spokojenost. Jsou tací, kreří touto značkou opovrhují, ale dle mého naprosto neprávem. Není to žádná no name Čína, ale Thaiwanská značka s více jak 50-ti letou tradicí. A co se týče dostupnosti případných náhradních dílů, mohly by všechny ostatní značky jen závidět. Osobně mohu zn. Kymco jen doporučit :-)
Aprilia Scarabeo 500GT/06-krémový
PMR Cobra, TomTom a plno ideálů
Kymco Xciting 500i/07-PRODANÉ
hank

10+

Skútr / moto: Aprilia Scarabeo 500 GT
Tuning / úpravy: GPS TomTom

Další

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi