Ahoj, jen informativně třeba někdo najde inspiraci, minulý týden jsem absolvoval cca 3750 km dlouhou cestu do Talinu a podle jezera Peipsi (Peipus) známého jako Čudsko-pskovské jezero a přes Viselskou kosu zpět do ČR.
Co mě zaujalo, silnice v Pobaltí jsou dost slušné, velkou výjimkou jsou silnice směrem z Rigy (Lotyšsko) na Rusko, to je takový tankodrom, pravdu super byla cesta z Narvy na severu Estonska do Lotyšska podle hranice s Ruskem a výše uvedeného jezera, silnice super, hodně lesů a vody, velmi málo vesnic a městeček, malý provoz, táhlé a rychlé zatáčky, takže taková milá estonská pohoda v jedné stopě. Zalíbilo se mi tam velmi, takže teď v srpnu vezmu rodinu k jezeru Peipsi na cyklo-dovolenou, tak uvidím jestli doma dostanu takové hodnocení anebo
Další pozitivum byla cesta od hranic Litvy k Viselské kose, na Viselskou kosu už bych znovu nejel anebo minimálně NE opět o víkendu. Držel jsem se vedlejších silnic, až jsem udělal VELKOU chybu a dostal jsem se až k ruské hranici a tam to byl opět šílený tankodrom, ale jinak super cesta kolem Mazur.
Info k Viselské kose (Krynica Morska a Piaski), velmi hodně turistů na takových 10-15 km se pohybovaly takové jako "golfové vozíky" pro asi pro 8-12 osob, průjezd skrz Krynicu Morsku byl hrozný, několika kilometrová pomalu pohybující se fronta aut v obou směrech, tak jsem najel na prostředek a pomalu jsem to předjel, ale našli se i exoti, kteří mě blokovali , Viselská kosa je cca 25-30 km dlouhá (polská část), tam a zpět jsem to jel více než 1,5h a 1h jsem se prošel po Pieski, dal si kávu v Cafe na konci světa.
Co mě zklamalo, občas nějaký hňup v plechovce a NEviděl jsem LOSA, měl jsem je vidět na severu Estonska, ale nic, takže jedno velké mínus uděluji Estonsku, nemají dobře vycvičenou zvěř, která by měla pózovat nedaleko od cesty turistům
Přikládám jen plán cesty, protože nemohu konkurovat Foresterově cestě do Portugalska , jak já ho nemám rád
Odchylky od plánu, místo Tartu to byla Narva, potom na jih podle jezera a z Polska od Viselské kosy jsem jel přes Poznaň dolů na jih do Zgorzelce.