Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: Výběr skútru do 125cc

Příspěvekod Asipe » 03 dub 2016, 21:21

Nazdar chlapi :-)

prosím vás vybírám skůtr a tak nějak pořád nevím. Nechci nic nového, je to první skůtr. Měl by sloužit nejčastěji k dojíždění do práce (20km tam a zpět) a na zahradu 30km tam a zpět a občas delší trasa 50km. Trochu jsem proletěl tady vaše téma. Moje postava 188cm a cca 88kg. Moje manželka 160cm a něco kolem 60kg. Budeme i jezdit ve dvou.

Líbí se mi Honda PS 125 - je ostarší kousek ale svezl jsem se a celkem mě zaujal komfort a výkon a i vzhledově se mi líbí.
Díval jsem se i u PCX 125 ale to mně hodně lidí řeklo, že s mojí výškou budu vypadat jako vosa na bombóně. Ale zase nevím jestli existuje skůtr kde moje manželka došáhne nohama na zem :-)

PS jsem viděl inzeráty 30-40 a PCX od 40ti nahoru.

edit: Ještě mě zaujal S-wing 125 - ty jsou sice kolem 50 000 kč

Díky za tip :-) rád se nechám poučit :-)
Asipe

0+

Reputace: 0
Skútr / moto: Honda PS 125

Nákup Hondy PCX125 (nebo snad něco jiného?)

Příspěvekod Mastegl » 04 dub 2016, 22:47

Zdravím všechny,

jak si můžete všimnout, jsem tu nový a stojím před nákupem své první motorky. Z názvu tématu můžete vyčíst, že prozatím jsem nakloněn k nákupu Hondy PCX125. Ale pokud doporučíte něco jiného, mohu ještě zapřemýšlet. Podepsáno nic nemám :)

Jak jsem psal, bude to moje první motorka. Mám pouze "Béčko", v minulosti jsem párkrát jel pouze na 50ccm, proto hledám tedy něco snadného na řízení, hodného, spolehlivého. Činy jsem tedy vyřadil. Rozpočet mám tak plus mínus 70 000 Kč. Chtěl bych raději nový stroj, kvůli jistotě původu a oné spolehlivosti.

Využití by bylo k ježdění do práce po Praze (cca 15 km tam a 15 zase zpět), spíše za slušného počasí (v zimě a za deště bych nechal moto stát), za hezkého počasí bych si rád udělal i poklidnou vyjížďku za Prahu, klidně i delší. Jsem spíše na klidné svezení a kochání se krajinou, než nějaké honění maximálek. Nevylučuji, že časem bych na výlet vzal i přítelkyni. Motorka by přes noc stála venku na hlídaném parkovišti (pod plachtou?).

Já sám jsem kus chlapa, mám dva metry a vážím 100kg. Myslím, že tedy na každé 125ccm budu vypadat přerostle, takže je to z tohoto pohledu asi jedno, co vyberu :)

Z toho, co jsem o sobě napsal, je pro mě PCX125 dobrá volba? Dnes jsem si ji byl projet, jezdil jsem na ní asi 45 minut a byl jsem s jízdou spokojen (až na jednoho "slepého řidiče", který mě svým otáčením na křižovatce zatarasil cestu a já okusil své první krizové brždění :-/ ). Ale nemám srovnání s jinými stroji. Takhle na projížďku mi přišla živá i semnou na palubě, jelo to hezky i do kopce, do 70km/h pohodově svižné, maximálku jsem si netroufnul zkoušet. Na předváděcím kuse byl montovaný nějaký uřvaný laďák, já ocením spíše tiché sériové provedení :) Brzdy jsem čekal trochu silnější, ale možná jsem se za ně jen bál pořádně vzít. Na výlety se mi určitě líbí zásuvka, kvůli možnosti napájení telefonu/navigace za jízdy. Jen nevím, jak kabel potáhnu na řidítka, když je zásuvka za zavíracími dvířky (asi musí zůstat otevřené) :)

Mám případně vyzkoušet i jiné značky? Nebo brát PCX, když jsem byl spokojen. Forum jsem tu poctivě četl snad poslední měsíc. V podstatě v mé cenové hladině mě napadá pouze Yamaha NMAX jako druhá možnost. Nebo i něco jiného?

Pokud bych bral PCX, tak prozatím jsem v kontaktu s Honda Jarov Praha. Máte s nimi zkušenost, doporučili byste nákup a následný servis a služby u nich? Nebo raději vzít jinde?

A ještě jeden dotaz trochu mimo mísu :) Když jsem se ptal na místním hlídaném parkovišti na podmínky parkování, zmiňovali, že k podepsané smlouvě o prnájmu stání je třeba přiložit i sken velkého techničáku. Je to normální? Trochu mě to překvapilo, zda to nemůže být zneužito. Nebo je to v pořádku?

Díky moc všem, je to pro mě všechno nové, tak jsem jako na trní.
Honda PCX 125, červená, 2016
Mastegl

25+

Reputace: 11
Skútr / moto: Honda PCX 125 (2016)

Re: Nákup Hondy PCX125 (nebo snad něco jiného?)

Příspěvekod MP » 04 dub 2016, 23:05

Mastegl píše:prozatím jsem nakloněn k nákupu Hondy PCX125.
Já sám jsem kus chlapa, mám dva metry a vážím 100kg.

Už jenom todle k sobě nepasuje . Mám o 15 čísel a dvacet kilo míň a nedokážu si to představit ( mě je "malej" i Silver Wing 600 )
Ale tím ti asi neodpovím ani na jednu z Tvých otázek .
Aktuálně Honda XL 600 V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Exskůtry - Majesty 250 DX , Suzuki Burgman 400 , Silver Wing 600
MP

1500+

Reputace: 84
Bydliště: Su z Třebíča, Vysočina - drsnej kraj, drsní lidi, tak to jsme my.
Skútr / moto: Honda XL 600V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom

Příspěvekod a2s » 04 dub 2016, 23:08

Na lítání po městě je 125 dostatečná, ale neřemýšlel jsi třeba i o variantě se třemí koly např. Piaggio MP3? Můžeš pak počídit větší objem jen to musí být ta verze s nožní brzdou.

Takových situací si ještě užiješ. Mne ve čvrtek srazil borec s autem ve Strahovském tunelu. Jen se mu prostě nechtělo čekat tak se mi nacpal do pruhu. Motorku jsme měl teprve dva dny koupenou.
a2s

50+

Reputace: 2
Skútr / moto: Honda SW-T 400

Příspěvekod Mastegl » 05 dub 2016, 08:37

No jo, narostl jsem :) Ale mám jen Bčko, tudíž nic silnějšího a většího prozatím nelze. A o trojkolce jsem neuvažoval. V novém provedení jsou mimo můj rozpočet. Když se mi to na motorce bude líbit, můžu třeba Hondu příští rok prodat, udělat velký Ačko a koupit něco většího. Ale jelikož jsem byl vždycky spíš "kochač" než závodník, tak mi nějaká rychlost 80-90 km/h bude prozatím asi stačit.
Honda PCX 125, červená, 2016
Mastegl

25+

Reputace: 11
Skútr / moto: Honda PCX 125 (2016)

Příspěvekod Fellowdeer » 05 dub 2016, 09:04

Já jsem řešil stejný problém, když jsem chtěl PCX (1,90m a 96kg:), po testování jsem koupil místo nové PCX jetého Xmaxe a nelituju. Mám již třetí rok a vše OK.
Fellowdeer

100+

Reputace: 18
Skútr / moto: Yamaha X-max 125 / r.v.2010

Příspěvekod kokoska » 05 dub 2016, 09:09

Skus něco většího. Na PCX bys vypadal při své výšce nějak takto:
Já při 185 cm mám Aprilii Atlantika 500 a je mi akorát.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
kokoska

25+

Skútr / moto: Aprilia Atlantic 500
Tuning / úpravy: Proč?

Příspěvekod puffybodie » 05 dub 2016, 19:25

Dneska ti mohu dobře poradit. Zašel jsem si do www.dirtbikes.cz a ozkoušel co se dalo. Mám 193cm/90kg a manželka má od loňska nové Honda PCX 125. V prvé řadě nevěř rozměrům, prospektům a tomu co ti kdo říká. MUSÍŠ je zkusit osobně, protože při stejné výšce a váze má každý jiné proporce. Udělal jsem si takovou tabulku toho co jsem zkusil a kam se vlezu bez problémů, kam s výhradami (třeba že mne řidítka třísknou do nohy až těsně před krajní polohou) a kam vůbec a ani omylem:

ANO

DB Italjet Formula 125
DB Maxx 125 (Peugeot JetForce/C-tech kopie - lepší rovnou ten Peugeot i kdyby v 50ccm 2T)
Keeway Cityblade 125
Kymco People GT 125i
Kawasaki J125
Honda PCX
Yamaha Nmax

S Výhradou

Benelli Caffenero 125
Sym Crox 125

NE

Kentoya Hammer 125
Kymco Like 125 (tohle jsem nechápal, soudruzi udělali někde chybu, protože na originál Vespa PX nebo Corsa je místa hromady pro čahouny)
Kymco Super 8 125
Kymco Agility City 125
Yamaha Majesty S 125
Yamaha X-max 125

Než někdo bude vykládat něco o tom, že motorka/skútr, se řidítky neřídí, tak zrovna ve městě (tak jako já mám u práce), můžete mít každý den situaci, kdy z místa nevyjedete jinak než tím, že dáte plný rejd a provede se nejmenší oblouk co stroj umí. Jistě, můžete skákat půl hodiny dopředu/dozadu a dostat se ven a "omezit" problém s nohama vs řidítka, ale pak narazíte v jiné chvíli a ta může být mnohem horší.

Osobní poznatek - Yamaha X-max 125 je asi největší výsměch co se týče cena vs velikost v kategorii maxiskútrů, to nová Kawasaki J125 je proti ní luxusní parník pro 10 lidí.

Pokud ti mohu aspoň naznačit směr, tak zkus osobně Hondu PCX a pak Yamaha Nmax s tím, že asi spíše to uvidíš na ten PCX. S mýma proporcema mám spoutu místa pro kolena, mohu použít i nášlapy, zrychlení a výkon naprosto dostatečné (mám i 400ccm, 50k motorku), místa pro věci královsky včetně kufru co máme navíc, střední plexi velmi účinné, nejsme schopni dostat palubní PC přes spotřebu 2,1l/100km, levnější než Yamaha Nmax. Nmax o něco svižnější, ale podvozek tvrdší, místa na uložení věcí méně, přední schránka nemá ani kryt, ale jinak taky moc dobré.
Co mám výtku k PCX, tak je citlivost na vítr, ta je při silném protivětru nebo šikmém větru od rychlosti nad 70km/hod velmi nepříjemná (holt jsou na tom hromady kapot) a říká to i manželka. Proto se snažím spíše najít něco jako Vespa PX nebo Peugeot Jet C-tech, jinak na "konkurenci" PCX, čili Keeway City Blade 125 bylo místa spoustu.

Proti PCX a Nmax je velmi kvalitní Majesty S 125, ALE: S nohama na nášlapech neotočím řidítka, pocitově jsem moc nalepený na palubovku, uzávěr nádrže je taky moc blízko, ale jinak moc kvalitní technika a lepší dynamika. Se mrkni třeba na profil Zelinář tady nebo na motorkari.cz. Ten ji má a přitom je větší a těžší než já. Fakt nechápu jak se na to skládá a proto je to i důkaz, že je nutno to zkusit osobně. ale za mne když už dávám takové peníze, tak se na tom nechci mačkat jen proto, že to je značka. (přitom je to stavbou těla jako výše zmíněná Keeway City Blade, ale Yamaha je mnohem větší).

OT: Nové Kawasaki enduro s 150ccm motorem (144 v reálu) má výkon 8,7kw. Ti výrobci už fakt neví jak si z nás dělat prdel a sosat peníze. 11kW považuji za naprosté minimum u takové značky a objemu motoru.
puffybodie

100+

Reputace: 16
Skútr / moto: Yamaha XVZ 1300 RSV

Příspěvekod crhy » 05 dub 2016, 19:33

To je nějaká provokace zase?
Ex: Majesty 400; X-max 250 ; PCX 150v3; Sixteen 125; Katana 50/70; 2x Babetta 210

Profil motorkáři: http://www.motorkari.cz/profil/?uid=253 ... ky&scr=300

Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest!
crhy

2500+

Reputace: 463
Skútr / moto: Honda SW-T400; Manet S.Maxi (1998)

Příspěvekod puffybodie » 05 dub 2016, 19:40

crhy píše:To je nějaká provokace zase?

Co konkrétně?
puffybodie

100+

Příspěvekod Fellowdeer » 05 dub 2016, 19:44

To Puffybodie: Neprohodils nějak ano a ne tabulky? Na PCX a NMAX ano a na Xmax a Majesty ne...?? To je úplně mimo, škoda, že je motosalon za námi, tam by Mastegl zjistil hned, kdo má tady na fóru pravdu...
Fellowdeer

100+

Reputace: 18
Skútr / moto: Yamaha X-max 125 / r.v.2010

Příspěvekod crhy » 05 dub 2016, 19:54

Tak nějak... asi zná skůtry jenom od obrazovky.
Ex: Majesty 400; X-max 250 ; PCX 150v3; Sixteen 125; Katana 50/70; 2x Babetta 210

Profil motorkáři: http://www.motorkari.cz/profil/?uid=253 ... ky&scr=300

Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest!
crhy

2500+

Reputace: 463
Skútr / moto: Honda SW-T400; Manet S.Maxi (1998)

Příspěvekod puffybodie » 05 dub 2016, 19:55

To bohužel neprohodil. Navíc Majesty S má více místa než Xmax 125 (mám na mysli modely 2015), starší modely mají toho více místa, ale on hledá nový skútr. Už to, že výrobce děla takové šachy s velikosti v průběhu ročníků je na pováženou. Pokud někdo něco prodává za 120tis. a inzeruje to jako Maxi skútr, tak taky čekám, že se na to člověk okolo 2m vleze bez omezení. Co je úplně mimo je to, že Keeway City Blade za necelých 50 tis. má více místa než Yamaha za 120 tis. To je opravdu mimo, ale já za to nemůžu.

A proto říkám, že to musí zkusit sám, protože vůbec nezáleží jak je kdo vysoký a kolik váží, ale to jak má dlouhý trup, ruce, nohy atp.

-- 05 dub 2016, 19:01 --

crhy píše:Tak nějak... asi zná skůtry jenom od obrazovky.

Hondu PCX vlastním, na Yamaha Nmax a Majesty S jsem seděl i jel, Xmax 125 ne, protože by nešla řidít ;-) Další jsem seděl dnes. Ale pozoruju tady už nějakou dobu, že máš psychický problém s tím, když někdo řekne něco špatného o značce :lol:

Věřím, že aspoň autor vlákna rozumí psanému textu, když už jiní s tim mají problém.

-- 05 dub 2016, 19:07 --

crhy píše:Tak nějak... asi zná skůtry jenom od obrazovky.

Tak samozřejmě. V 2M Power mají takovou vtipnou, protože po té co mi nabízeli jako první Xmax 125 a uviděli, že kolena mám okamžitě v palubovce a řidítka nejdou pohnout o více než 3cm, tak museli hned přepnout kanál na doprodej Majesty S a novinku Nmax s tím, že u Majesty S jsme se taky dlouho nezdrželi s tím, že cituji "tak na Nmax už se vlezete určitě" a měl pravdu. A taky jsem se vlezl na Xmax 400, ale tak velký a těžký skútr nehledám ;-)

Ale jdu raději přepnout na program pro huliče, kde je každý maxi skútr automaticky vhodný pro každého a kdo tvrdí něco jiného, tak je třeba ho hned sprostě uzemnit, protože přece jsem jo nějakej chlap a na značku mi nikdo šahat nebude :lol: :lol: :lol: :lol:
puffybodie

100+

PříspěvekTento příspěvek již byl smazán kým crhy v 05 dub 2016, 20:50.

Příspěvekod harso » 05 dub 2016, 23:20

Ahoj, pred mesiacom som kupil pcx. Mam 185cm a 120kg. Vozenie je celkom elegantne. Po meste to ide vyborne, dobre sa s tym manevruje. Mimo mesta uz ale citit limity. Jednak pr mojich parametroch problem vytlacit nad 80km/h aj ked som este v zabehu,tak na to nechcem prilis tlacit. Dalsia neprijemnost pri mojich rozmeroch je standardne plexi, ktore mi zenie vietor rovno na hrud. Idem preto riesit stredne plexi. Spotreba momentalne po 600km 2,4l/100km. Mozem potvrdit vyssie spominane, ze motorkou neprjemne hadze pri poryvoch bocneho vetra. Pod sedadlo vojde otvorena prilba, vyklapacku tam nedas za ziadnych okolnosti. Svetla svietia vyborne. Celkom sa mi pozdava aj start/stop system, len treba vediet kedy ho pouzit a kedy je otravny. Brzdy brzdia vyborne, netreba sa bat poriadne potiahnut. V tejto suvislosti, ale trochu zazlievam pneu, lebo ani nie pri velmi silnom brzdeni uz idu do akehosi polosmiku. Este sa sice kolesa tocia, ale uz citis, ze sa to smyka. Verim ze som pomohol, ak by si mal nejaku konkretnu otazku, pokojne sa pytaj.
harso

5+

Skútr / moto: Honda PCX

PředchozíDalší

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek