Nasadit širší pneu než původní?

Diskuze o pneumatikách. Pomoc s výběrem, rady a doporučení.

Re: Nasadit širší pneu než původní?

Příspěvekod sollik » 13 zář 2013, 20:12

Za mě osobně: Jaká guma je v TP, taková by měla být i na skutru. Na druhou stranu - je lepší schválená čínská užovka, nebo značková bačkora z pořádný gumy? To je přesně ten rozdíl - v provozu může být značková pneu lepší, ale holt - papír je papír. Kdysi jsme s bráchou taky rvali na Jawu 350 zadní gumu Metzeller, ta byla široká, že se musel vyříznout kus rukávu pro řetěz a málem jsme ji na ten ráfek ani nenarvali :lol: :lol: :lol: A taky s ní brácha jezdil s tím, že kdyby ho zastavili policjati kouká z toho pokuta jako blázen. Ale ta guma byla fakt BOŽÍ :lol: Takovou třindu svět neviděl :lol: Jenže to nám bylo o pěkných pár let míň a předpisy a policajti bylo to poslední co nás zajímalo :D Dneka bych do gumy jen proto že by se mi na skutru líbila víc rozhodně neinvestoval. Však jsem taky na Leadu 100 odjezdil pár sezón a tam byla gumička jak z dětskýho kola :lol:
Takže Luky GS - rozhodni se sám (ale to už vlastně jsi :lol: ), rizika znáš .... :wink: Já bych tu širší gumu určitě kupoval v kamennym obchodě abych ji mohl okouknout jak široká je v oblasti ráfku a zkusil se poradit s někým, kdo má zkušenosti s přezouváním motorek o kolik širší guma se dá ještě na ráfek dostat ...
sollik

750+

Reputace: 135
Skútr / moto: Honda SW 600T, Honda Dylan 125 (ex Honda Lead 100)

Příspěvekod sinistre » 13 zář 2013, 20:52

Kamarádi dávali o rozměr širší na okruhovky a moc si to chválili v zatáčkách - rozdíl je prý znát.
sinistre

250+

Reputace: 1
Skútr / moto: Cagiva City 50
Tuning / úpravy: multivar

Příspěvekod LukyGS » 14 zář 2013, 22:50

Takže pneu nakonec budu řešit až na jaře. Aspoň se trošku ojede ta čínská mrcha co tam teď je :)
Jinak jsem se bavil i v tom servisu kde mi dělají garanční servis a týpek normálně řekl že je mu vše v pr..li a že ta širší guma i když tam bejt nemá tak je prostě lepší a jediný kdy by se mohlo něco popotahovat tak je ta pojišťovna. Do toho mi i řekl že kdyby se mělo řešit vše co může a nemůže na scooterech být tak by polovina majitelů skůtrů ani nesměla vyjet z garáže. Viz ty kyty 150ccm na 125ccm motory, to je větší průser než prý pneu. Pak taky když lidi mění karbce za jiný, to samé s laděnýma výfukama a taky narážel na tuningové Variátory. V podstatě má pravdu, tohle vše je zásah do kostrukce vozidla a kolikrát horší jak širší pneu která třeba oproti válci 150ccm dokáže podržet.
LukyGS

100+

Reputace: 0
Skútr / moto: Skútr Maxon Ardour 125 / BMW R1200GS

Příspěvekod MilosVee » 15 zář 2013, 01:56

No tak jí tam konečně dej, a neobhajuj si to tady pořád dokola, tady je to stejně víceméně všem buřt, jestli tam máš o 2cm širší pneu nebo ne,stejně je to čína :mrgreen: :roll:
Babetta 210-najeto 500km-prodáno
MP Korado Via 50 2T-najeto 3000km-prodáno.
Piaggio X9 500 EVO ´06-najeto 14 000km-prodáno

Nyní SUZUKI DL 650 V-STROM

Objem ničím nenahradíš (zvlášť ne tuzingem:-))
MilosVee

500+

Skútr / moto: Yamaha FZ6 FAZER

Příspěvekod LukyGS » 15 zář 2013, 10:25

Hele,to neni o obhajovani, tu pneu tam stejne dam. Spis jsem tim reagoval na to ze skoro vsichni blazni s pojistovnou a konstrukcnimi zmenami ale to ze vymena valce za vetsi a silnejsi nebo sportovni variator je podstatejsi konstrukcni zmena nikomu nevadi a pojistovnou a konstrukcnimi zmenami neoperuji a jeste navic ty zmeny doporucuji. Ani jsem netusil ze na jednoduchy dotaz na ktery mela byt jednoducha odpoved se to tady rozjede timto smerem. :)
LukyGS

100+

Příspěvekod MP » 15 zář 2013, 11:13

Každý svého štěstí strůjce ....
.. i neštěstí .
Aktuálně Honda XL 600 V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Exskůtry - Majesty 250 DX , Suzuki Burgman 400 , Silver Wing 600
MP

1500+

Reputace: 84
Bydliště: Su z Třebíča, Vysočina - drsnej kraj, drsní lidi, tak to jsme my.
Skútr / moto: Honda XL 600V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom

Příspěvekod Mr.Voza » 15 zář 2013, 14:27

LukyGS píše:...Do toho mi i řekl že kdyby se mělo řešit vše co může a nemůže na scooterech být tak by polovina majitelů skůtrů ani nesměla vyjet z garáže. Viz ty kyty 150ccm na 125ccm motory, to je větší průser než prý pneu. Pak taky když lidi mění karbce za jiný, to samé s laděnýma výfukama a taky narážel na tuningové Variátory. V podstatě má pravdu, tohle vše je zásah do kostrukce vozidla a kolikrát horší jak širší pneu která třeba oproti válci 150ccm dokáže podržet.

V něčem más pravdu, v něčem ne. Třeba tuningovej variátor bych neřek, že je zásah do konstrukce vozidla. To bych bral jako náhradu původního dílu za "druhovýrobu", která dokáže líp zužitkovat výkon motoru oproti originálu (v TP je uvedenej výkon motoru, ne výkon naměřitelnej na zadním kole). Větší objem válce už ale je zásah do konstrukce vozidla, kterej zvýší objem a výkon motoru oproti údaji v TP a nemělo by to mít na silnici vůbec co dělat - to je samozřejmě pravda. Ale mezi gumou jinýho rozměru a třeba takovým válcem většího objemu, nebo karburátorem s větsím difuzorem je podstatnej rozdíl. Větší válec nebo karburátor není na skůtru bez demontáže vidět a je daleko menší riziko, že ti na to při případný pojistný události pojišťovna příjde (pokud teda nedejbože nespůsobíš smrťák, nebo ublížení na zdraví s trvalejma následkama, tak se ti do motoru nikdo hrabat nebude). Pneu je ale vidět na první pohled a její rozměry jsou kontrolovaný s TP při KAŽDÝ pojistný události - ať jsi vinník, nebo poškozenej. Navíc, jak jsem se už letos 2x osobně přesvědčil, rozměr pneu už se kontroluje s TP i při blbý evidenční kontrole, když chceš vozidlo po koupi přepsat na sebe - když to nesouhlasí, tak to na sebe nepřepíšeš dokud to nedáš dokupy :!:
Aprilia SR50, Motor Minarelli Horizontal, Klika MFC Racing, Válec Malossi Sport 70ccm, Lauf S6 Pro Replica, Karbec DO19mm BE, klapky MFC Racing, Vário Malossi Multivar, Řemen Polini, Spojka S6 Torque control + Zvon WingCooler, Vodní pumpa S6 SSP
Mr.Voza

1000+

Reputace: 48
Skútr / moto: Aprilia SR50 tuned, Aprilia Leonardo 250 serie
Tuning / úpravy: Aprilia SR50, Motor Minarelli Horizontal, Klika MFC Racing, Válec Malossi Sport 70ccm, Lauf S6 Pro Replica, Karbec DO19mm BE, klapky MFC Racing, Vário Malossi Multivar, Řemen Polini, Spojka S6 Torque control + Zvon WingCooler, Vodní pumpa S6 SSP

Příspěvekod mickielli15 » 15 zář 2013, 18:15

Amen.
SH 300i najeto 70000km
mickielli15

500+

Skútr / moto: Honda SH 300i 2011
Tuning / úpravy: Nechci do toho Hondě fušovat :-))

Příspěvekod LukyGS » 15 zář 2013, 20:26

S tim tuningovym variatorem bych nesouhlesil ze to neni konstrukcni zmena. V kazdem TP mas uvedenou maximalni rychlost a s tuningovym variatorem ji prekrocis, tim padem je to opet zavazna zmena v konstrukci vozidla. Pravda ale je ze bez rozborky to nikdo nepozna a tim padem je to vsemi pozehnano byt s tim varcem muzes udelat vetsi pruser jak ja s tou pneu ale ta jde bohuzel videt.
LukyGS

100+

Příspěvekod Mr.Voza » 15 zář 2013, 21:02

Tak když se budeme bavit o malejch 50tkách, který jsou z výroby omezený na 45km/h, aby se daly řídit s AM řidičákem, tak máš pravdu. V tom případě není potřeba ani výměna variátoru, ale stačí i jenom odtranit restrikci v původním váriu, aby to jelo víc než těch 45 a už je to nepovolenej zásah. Ale zase když koupíš tuningovej variátor, tak v balení je i restrikční kroužek, kterej zajišťuje právě to omezení rychlosti - proto jsou tyhle tuningový variátory homologovaný. To že tam ten restrikční kroužek nedáš, to už je taky nepovolenej zásah. Stejě jako když koupíš homologovanej laděnej vejfuk na malýho skůtra, tak obsahuje nějakou restrikci, která omezí plný využití jeho výkonu - pouhá montáž laďáku i s tou restrikcí nepovolená není, odstranění restrikce už nepovolený je.

U větších kubatur už bych se hádal, jestli výměna variátoru je nebo není nepovolená, protože ty jsou většinou schopný jet větší, než kontrukční rychlosti už z výroby - tam ale můžeš dostat flastr za překročení kontrukční rychlosti (maximální povolený rychlosti) vozidla.

Všechny tyhle úpravy ale nejsou bez demontáže zjistitelný - aspoň v ČR nejsou zjistitelný - třeba v Německu pry maj proti "ojebávačum papírovejch hodnot" mobilní brzdu na měření výkonu a jsou schopný to zjistit i při běžný kontrole na silnici.

Rozměr pneu je bohužel vidět na první pohled a kontroluje se to snad při každý příležitosti. U auta mě to kolikrát kontrolovali i při bežný silniční kontrole. Známá za to při běžný kontrole dostala i pokutu, když měla kdysi na vytuněný Škodovce 205/45 R15, nebo takovou nějakou blbost místo 165/70 R13...
Aprilia SR50, Motor Minarelli Horizontal, Klika MFC Racing, Válec Malossi Sport 70ccm, Lauf S6 Pro Replica, Karbec DO19mm BE, klapky MFC Racing, Vário Malossi Multivar, Řemen Polini, Spojka S6 Torque control + Zvon WingCooler, Vodní pumpa S6 SSP
Mr.Voza

1000+

Reputace: 48
Skútr / moto: Aprilia SR50 tuned, Aprilia Leonardo 250 serie
Tuning / úpravy: Aprilia SR50, Motor Minarelli Horizontal, Klika MFC Racing, Válec Malossi Sport 70ccm, Lauf S6 Pro Replica, Karbec DO19mm BE, klapky MFC Racing, Vário Malossi Multivar, Řemen Polini, Spojka S6 Torque control + Zvon WingCooler, Vodní pumpa S6 SSP

Příspěvekod LukyGS » 15 zář 2013, 21:17

Mr.Voza. V podstatě s tebou souhlasím až na tu větu že ti při silniční kontrole kontrolovali pneu. Bez velkýho TP nemaj šanci zjistit jestli tam máš povolené pneu nebo ne! To se pak zjišťuje až je pojistná událost.
LukyGS

100+

Příspěvekod celda1970 » 15 zář 2013, 21:31

Typická česká vlastnost...furt něco vymýšlet a oje*ávat.............
Jestli projdeš STK s jiným rozměrem pneu než jsou zapsány v TP tak ten technik zaslouží vyhodit a je jedno jestli na
skůtru nebo u auta..... :roll: :roll:
Peugeot Satelis 125 ABS Peugeot 307sw silver Oxygo 1.6 HDi 80kw..2007
černá metalíza "2008"
Ex.- Simson elektronik. 1986
Ex.-MZ 150. 1992
celda1970

100+

Skútr / moto: Peugeot Satelis 125 ABS 10/2007
Tuning / úpravy: Origo nosič na kufr Peugeot,kufr Kappa K37N ,brzdové světlo a blinkry do kufru,proužky na kola.

Příspěvekod MilosVee » 15 zář 2013, 21:40

LukyGS píše:S tim tuningovym variatorem bych nesouhlesil ze to neni konstrukcni zmena. V kazdem TP mas uvedenou maximalni rychlost a s tuningovym variatorem ji prekrocis, tim padem je to opet zavazna zmena v konstrukci vozidla. Pravda ale je ze bez rozborky to nikdo nepozna a tim padem je to vsemi pozehnano byt s tim varcem muzes udelat vetsi pruser jak ja s tou pneu ale ta jde bohuzel videt.

To že překročíš max. povolenou rychlost, než je uvedená v TP neznamená vůbec nic.Tu hravě překročíš i bez jakýchkoliv úprav.A nikde není psáno kolik max. to či ono může jet
Jako příklad má X9: V TP max. rychlost 158km/h, a dřív, když jsem tam neměl ještě žádný úpravy jezdila i 170km/h GPS
To samý má seriová Octavia apod.
A né vždy s tuningovým varcem jezdíš rychleji než se sérií :wink:
Každopádně pneu je vidět "na první pohled" pokud je průser.Válečky ve variu ne.
Nehledě na STK apod., nebo jak chceš udělat STK s širší pneu?Podplatit?Před STK přezout a pak zpět?Doufat, že si jako "nevšimne"???
Asi by se mi nechtělo se s tím takhle srát, prozože jestli je tam o trošku širší guma bude mít stejně za následek akorát to, že to bude v náklonech rychleji padat, nic víc, takže nechápu co z toho?Že to bude líp vypadat je taky k smíchu na takovým prdítku.
Babetta 210-najeto 500km-prodáno
MP Korado Via 50 2T-najeto 3000km-prodáno.
Piaggio X9 500 EVO ´06-najeto 14 000km-prodáno

Nyní SUZUKI DL 650 V-STROM

Objem ničím nenahradíš (zvlášť ne tuzingem:-))
MilosVee

500+

Skútr / moto: Yamaha FZ6 FAZER

Příspěvekod medved.m » 15 zář 2013, 22:23

LukyGS píše:V kazdem TP mas uvedenou maximalni rychlost a ... ji prekrocis, tim padem je to opet zavazna zmena v konstrukci vozidla.
Tak to jsem asi udělal závažnou změnu, jen nevím čeho... Honda píše v papírech 97km/h a já si předvčírem dovolil s origo motorem, jednotkou, variátorem, gumami a větrem v zádech jet skoro 110 :roll: Zasloužím nejpřísnější potrestání!

K těm konstrukčním úpravám: Luky, musím předeslat, že nejsem takovej odborník, ale já si tedy nejsem jist, jestli přeskládaný variátor může udělat větší průser než záměna rozměrů pneumatik. Sám jsi tu správně citoval z pojistných podmínek, že změna (porušení povinností týkajících se podmínek provozu) musí mít se způsobenou škodou příčinnou souvislost. A pokud jde o ten rozměr pneu, jak tu napsal Energy:
Energy píše:... místo správné 130 150ku... aby to vypadalo hustokrutě jako megasportbajk. Už týpek v servisu mě při přezouvání varoval, že tam budu rychle zpátky. A taky že jo,... jsem se velice rychle obratem do pneuservisu vrátil a nechal si nazout zpátky správnej rozměr. Skoro se na tom nedalo jet.
A to je právě to. Podle mého názoru může být u pneu ta příčinná souvislost skoro očividná.
Dovedl bych si představit, kdybys vyměnil pružinky ve spojce či co já vím a ta ti brala při volnoběžných otáčkách, ty jsi kvůli tomu způsobil nehodu a pak se zjistilo, že to máš přeskládaný. Samotnej variátor si snad ani nedovedu představit, co by musel dělat... ale jak říkám, nejsem expert.
Naposledy upravil medved.m dne 15 zář 2013, 22:35, celkově upraveno 1
 Shemík spase  Obrázek
medved.m

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: SHemík125i ABS 2013
Tuning / úpravy: snížené origo plexi, pár odrazek a LED obrysovky

Příspěvekod LukyGS » 15 zář 2013, 22:27

Za to by tě měli pověsit za gule do průvanu :)

Edit Vratas : Necituj poslední příspěvek, dík.
LukyGS

100+

PředchozíDalší

Zpět na Pneumatiky

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek