pro Lukees: No nechci se moc chválit, ode mě to asi bude znít blbě, asi by spíš měli napsat ostatní kluci, jak se jim líbilo, nicméně za mě a maželku špica . Fakt škoda, že jsi nemohl jet... Jo a ještě musím dodatečně poděkovat Bratkovi za skvělý tip na hrad Beckov, byli jsme tam a fakt pěkný .
No a teď je čas na report, nebo cestopis z výletu na Oravu
Datum výletu: 27.6.2014 Stav tachometru: 5368 km
Výlet na Oravu – 27.6.2014 - cestopis
V pátek 27. června 2014 jsem vyrazil společně s manželkou na dosud největší celodenní výlet na skútru Piaggio Beverly 125ie. Jako cíl dnešního výletu jsme si vybrali Oravu, kde jsme měli vybráno několik míst, kde jsme se chtěli zastavit a blíže prohlédnout. Na dnešním výletě jsme najeli společně zatím rekordních 502km!! .
Na Oravu jsem se chystal už dlouho, akorát byl problém najít vhodný termín a počasí, protože pokud si chcete krásy oravského kraje užít naplno, chce to vystihnout pěkné počasí. A tak nakonec padla volba na pátek 27. června, kdy mělo být celkem hezky. Takže v práci honem vybavit dovolenou a mohli jsme vyrazit.
Vzhledem k tomu, že cílem našich výletů NENÍ jen cesta, ale především něco zhlédnout, vidět, navštívit atd., vybíral jsem ty nejzajímavější místa na Oravě, která bychom mohli stihnout navštívit během jednoho dne. Musel jsem vzít v úvahu i velkou vzdálenost, kterou musíme urazit, a tak abychom vše časově stíhali, v pátek jsme měli budíček hodně brzo, ale na to jsme zvyklí z každodenního vstávání do práce .
Vyrazili jsme na cestu krátce po páté hodině ranní. Poměrně chladná noc dávala tušit, že na skútru to nebude žádný med. Ještě ráno jsme si přibrali teplé oblečení, důkladně jsme se zakuklili, nicméně s přibývajícími kilometry nám bylo jasné, že jsme si měli vzít spíše zimní výbavu. Že nám bylo zima nebyl jen pocit, stačilo průběžně mrknout na údaj teploměru a bylo jasné, že dneska hodně zmrzneme.
Při odjezdu z Lipníka ukazoval teploměr teplotu plus osm stupňů, jak jsme se blížili na Valašsko, tak teplota stále klesala. Místy byla i mlha, což způsobilo, že zima byla ještě vlezlejší. Nejhorší to bylo jako tradičně na Rožnovsku a pak nahoru na Makov, kde teplota spadla na nějakých plus pět stupňů, možná i méně. Nicméně nějak jsme to překonali, dali jsme si pauzy v Rožnově a v Žilině, kde jsme se zahřáli teplým čajem.
Naše první zastavení na dnešním výletě bylo v obci Oravský podzámok, kde jsme navštívili Oravský hrad. Samotný výšlap na hrad a pak i při prohlídce výšlap do nejvyšších míst hradu nám přišel vhod, alespoň jsme se konečně zahřáli .
Z Oravského hradu jsme pokračovali dál na Oravskou přehradu, kde jsme zastavili u hráze, natočili trochu videa a pár fotek. Pak jsme popojeli kousek dál k přístavu, odkud vyplouvala výletní loď. Bohužel plavba se nakonec nekonala, protože se na určený čas nesešlo dostatečný počet lidí, takže jsme nakonec nepluli nikam... . Nicméně někdy si výlet zopáknem a snad nám příště plavba po Oravské přehradě vyjde.
Z Oravské přehrady jsme se přesunuli do nedaleké obce Klin, kde je na kopci monumentální socha Ježíše Krista. Docela fuška se tam dostat, vzhledem k tomu, že k samotné soše prakticky nevede solidní cesta, pouze polňačka, a to do dost strmého kopce. Čast kopce jsme vyjeli, nicméně zbylých asi 500 metrů jsme se vyškrabali po svých … . Nicméně ta námaha určitě stála za to. Naskytl se nám nádherný výhled na okolí. Také samotné místo kolem sochy velmi pěkně upravené. No jen ta přístupová cesta … .
No nic, čas nám pokročil, zbývá nám poslední cíl dnešní cesty, který stihneme navštívit, a to Muzeum Oravskej dediny. Zde jsme si prohlédli velmi pěkně udržovaný skanzen, opravdu doporučuji navštívit, lze vidět, jak kdysi naši předkové žili …
Dnešní výlet jsme zakončili obědo – večeří v přilehlé kolibě, jmenuje se to přesně Koliba pod Roháčmi, kde vaří skvěle, tak doporučujeme se zde zastavit. No a odsud jsme již upalovali domů, naplněni skvělými dojmy a zážitky ze suprového výletu. Počasí nám vyšlo také skvěle, až na tu ranní zimu, ale jinak bylo krásně, nezmokli jsme, prostě paráda. Určitě si výlet na Oravu někdy zopakujeme .
Na závěr tady je trasa, kde jsme pojezdili: trasa výletu
Tuning / úpravy: U tohoto stroje prakticky není co upravovat, vše je v základu. Snad jen opěrka řidiče, USB zásuvka, kabel napájení bateri a to je tak asi vše.
Tento příspěvek již byl smazán
kým petr311 v 10 črc 2014, 19:29.
Důvod:Nesouhlasím se slučováním příspěvků, proto mažu předchozí a vkládám znovu, abych aktualizoval vlákno
pro Vlad31: Dík za poklonu, jsem rád, že se ti výlet líbil, doufám že i ostatním ... Někdy příště ... hmm, co tak třeba hned v sobotu 12.7.?
pro jirka04: Dík za pochvalu. Co bych neudělal pro jediného čtenáře a diváka ... . Už se můžeš těšit na další report, teď dokončuji z Hlučínských slavností, buď ještě dnes nebo zítra to tady dám .
K té polňačce, vedoucí k soše J.K. v obci Klin. Někde jsem četl, že tam měla být cesta, ale nějak to uvázlo na pozemcích. Pochybuji, že by bylo záměrem omezit návštěvu lidí, spíše naopak mi přišlo, že cílem bylo nalákat lidi k návštěvě tohoto místa.
Výlet sobota 12.7.2014
Blíží se nám víkend a my s manželkou přemýšlíme, kam vyrazit. Tentokrát nám volno vychází na sobotu 12.7.2014. Zatím se nedokážeme rozhodnout, jestli něco vůbec plánovat, protože počasí moc příznivě nevypadá. Nicméně alespoň předběžně nástin, kam bychom rádi vyrazili ...
Máme v plánu opět na Slovensko - navštívit zámek Bojnice, příp. vedle ZOO nebo lázně (to ještě nemáme ujasněné), s tama bychom to vzali na Prievidza, Rajec, Považská Bystrica a Nosická přehrada, kde jsme se nestihli zastavit při výletě minulý týden. No a zakončit bychom mohli opět na salaši Nimnica vydatným obědem . Celkový okruh z a do Lipníka mi vychází cca asi 380km.
Tak se chci předběžně zeptat, jestli byste měli někdo v případě příznivého počasí zájem se k nám přidat a vyrazit na tento výlet? Oficiální pozvánku zde zatím nedávám, jak jsem psal, čekáme na příznivější předpověď počasí, pokud by bylo škaredě, tak nejedem a odložíme třeba za týden. Takže případní zájemci pište
-- 10. 7. 2014 19:27 --
Výlet do Hlučína – Hlučínské slavnosti 2014 - koncert Kristíny - reportáž
Hned následující den, v sobotu 28. června 2014, po našem dosud největším výletě na skútru na Oravu, jsme opět vyrazili na tentokrát menší výlet spojený s kulturou. Jeli jsme do Hlučína na Hlučínské slavnosti a konkrétně na koncert slovenské zpěvačky Kristíny. Z důvodu časové tísně jsme museli zvolit cestu tam i zpět po dálnici. Celkově za dnešek najeto 160km.
Koncert byl velmi pěkný, jen škoda, že asi v polovině začalo pršet, tak jsme stát pod pódiem nevydrželi a honem jsme se schovali pod stany, které byly rozmístěny na náměstí. No škoda toho, jinak by to byl skvělý kulturní zážitek. Jinak na cestě tam ani zpět jsme nezmokli, to nám vyšlo dobře . Tak až někdy bude Kristínka vystupovat tady poblíž, tak vyrazíme znovu, snad nám vyjde počasí lépe a koncert si užijeme celý .
Tuning / úpravy: U tohoto stroje prakticky není co upravovat, vše je v základu. Snad jen opěrka řidiče, USB zásuvka, kabel napájení bateri a to je tak asi vše.
Ahojte všichni. Výlet na slováky byl super. Hned bych jel zase někam, ale v sobotu 12.7. mě čeká návštěva vnučky v Praze a v neděli zaměstnání. Tak někdy příště a kdo může ve všední den, ať se ozve.
Ahoj Petře, já končím v práci až v neděli ráno. Takže pro mě je to pasé . I když trasa vypadá pěkně. Znám to tam. Jelikož pendluji neustále jen na trase Karviná-Olomouc, tak jsem se rozhodl, že aspoň v neděli po noční vyrazím s manželkou na menší výlet. Trasa Olomouc-Náměšť na Hané (zámek)-Čechy pod Kosířem (zámek+oběd v naší oblíbené restauraci)-Plumlov (zámek)-a trasa zpět do Olomouce. Možná ještě zastávka někde jinde. Takový odlehčený výlet. Kdyby se chtěl někdo přidat, tak se určitě s manželkou bránit nebudeme. Jinak krásné video s Oravy.
K zítřejšímu výletu - sobota 12.7.2014. Vzhledem k dost nestabilnímu počasí, kdy reálně hrozí deště, jsme se s manželkou rozhodli, že zítra nepojedeme nikam, výlet odložíme buď na příští týden nebo až někdy v srpnu. Takže kdo jste s námi chtěli jet, o nic jste nepřišli, přesouváme na jiný termín. Pravděpodobně neděle 20.7.2014. Tak kdo byste měli zájem se připojit v tento termín, tak dejte vědět. Samozřejmě pouze v případě pěkného počasí. Tak a valím makat na reportu z výletu z minulého týdne - Beckov, Trenčín, salaš ...
Petre zajtra bude krásne bez dažďa. Skús ak ide na Slovensko okrem yr.no mapy použiť aj toto http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram zajtra v obci Bojna letím tam na gulasik na ranči kedže sa tam zajtra súťaži vo varení.
Bratko, díky za info, teď při cestě do práce jsem také zaregistroval, že je obloha vymetená, sice poměrně chladno, ale dalo by se jet na výlet. Nicméně já dnešní výlet zrušil nejen kvůli počasí, ale i kvůli dalsim důvodům. Nicméně myslím, že nic zásadního se nestalo. Přihlášený nebyl nikdo, no a na další výlety určitě vyrazíme, jen co budou příhodnější okolnosti. Tak ať se ti daří na cestách.
Ve dnech 19.7.-21.7.2014 plánujeme s manželkou podniknout třídenní výlet na skútru. Máme v plánu navštívit několik míst v Čechách - např. Nové Město nad Metují, Dobrošov, Náchod, Stachelberg, Liberec a další. Pokud by někdo našel odvahu s námi absolvovat tento šílený plán, tak se ozvěte, podrobnosti dodám. Případně se můžete k nám připojit třeba jen část cesty .
Výlet na hrady Beckov a Trenčín, salaš Nimnica - cestopis
V neděli 6. července 2014 jsme společně s manželkou podnikli další výlet na našem skútru Piaggio Beverly 125ie. Opět jsme zamířili na Slovensko, kde jsme navštívili hrady Beckov a Trenčín a salaš Nimnica. Tentokrát se k nám přidali i další skútraři, takže nás jelo celkem 5 lidí na čtyřech skútrech. Na dnešním výletě jsme najeli celkem 290 km.
Počasí v neděli 6. června vypadalo slibně, dle předpovědi mělo být vedro, ale i bouřky. Tak ráno v sedm hodin jsme vyrazili z prvního srazového místa v Lipníku nad Bečvou u Lidlu společně s manželkou a ještě jedním kolegou skútrařem směrem na Přerov na druhé srazové místo na benzince Lukoil. Zde se k nám připojil další kolega na skútru. Nikdo další již nedorazil a tak dle plánu v 7:30 vyrážíme na cestu směrem na Otrokovice, Napajedla atd., viz mapa trasy v závěru článku. Za Přerovem na benzince Gulf se k nám ještě připojil poslední nahlášeny účastník dnešního výletu.
Cesta probíhala bez větších potíží, snad jen v obci Hluk, kde jsme se trochu zamotali na objížďkách, protože hlavní trasu na Strání v ten den měli uzavřenou z důvodu nějakých oslav a objížďka vedla bočními uličkami a nebyla příliš dobře značena.
Našim prvním cílem dnešního výletu byl hrad Beckov. Když jsme zde dorazili, bylo už poměrně dost teplo a tak jsme ze sebe svlíkli co se dalo a oblékli jen něco na lehko, aby se nám lépe lezlo po těch hradbách .
Prohlídka hradu Beckov nám dala docela zabrat. I když jsme si původně mysleli, ze to bude jen nějaká obyčejná zřícenina, kde toho k viděni mnoho nebude, opak byl pravdou. Byli jsme příjemně překvapeni, jak je hrad rozsáhlý a poměrně velmi udržovaný, takže koukat a obdivovat bylo co. Konají se zde také různé akce, i v den naši návštěvy se tam připravovalo nějaké vystoupení šermířů, bohužel čas nás tlačil a tak jsme vystoupení neviděli. Nicméně měli jsme možnost alespoň zhlédnout ukázku dobové kuchyně, slečna zrovna předváděla pečení placek, mimochodem chutnaly skvěle . Také jsem si vyzkoušel lukostřelbu, no jako obránce hradu bych asi moc platný nebyl .
Po nezbytné foto a video dokumentaci jsme se přesunuli do Trenčína, kde jsme navštívili Trenčianský hrad. Docela jsme byli zmoženi u těch výšlapů a vedra a také jsme byli limitováni časem, takže zde jsme absolvovali jen malou prohlídku a výšlap na Matúšovu vežu, odkud se nám naskytl nádherný výhled na Trenčín.
Z Trenčianského hradu jsme přešli po svých do centra Trenčína, kde jsme si dali v místní cukrárně vynikající zmrzlinu.
A to již přišel čas na poslední cíl našeho dnešního výletu, salaš Nimnica, kde jsme měli naplánovaný i pozdní oběd a prohlídku zázemí salaše. Zatímco až dosud se nám déšť vyhýbal, už při prohlídce Trenčianského hradu pohled na oblohu dával tušit, že dešťovým kapkám neunikneme. A skutečně, hned při výjezdu z Trenčína nás zkropilo pár dešťových kapek, ale nebylo to nic dramatického, kvůli čemu bychom museli zastavovat a schovávat se. Takže jsme pokračovali dal směrem na Púchov, kropení mezitím ustalo.
Jak jsme se blížili k Púchovu, tak opět před námi škaredý mrak, který se vyskytoval zrovna v oblasti Nimnice a salaše. Jen co jsme dojeli na salaš, odstavili stroje a spustil se liják. Naštěstí jsme se mohli schovat do restaurace, kde jsme si mezitím objednali místní speciality. Čekání na přípravu jídla jsme si zpestřili nakouknutím do zázemí salaše. Měli jsme možnost zhlédnout, jak probíhá dojeni ovcí, bylo to docela zajímavé, ve video se na to můžete podívat .
Po chutném a vydatném pozdním obědě přišel čas na návrat domů. Vyrazili jsme směrem Púchov, Horní Lideč, Vsetín, kde jsme se rozloučili a postupně každý pokračovali svým směrem domů.