Ahoj všem a závoveň si dovolím otázku pro všechny.
Sám používám olej Q8 SCOOTER CLASS PLUS 5W-40 pro svou Aprilii Atlantic 500, ale již dlouho pátrám po uspokojivé odpovědi, proč všichni tvrdí, že tento olej nebo od jiného výrobce s podobnou specifikací nelze nahradit třeba tímto automobilovým:
http://www.olejservis.cz/omv-syn-com-5w ... m/d-75283/ .?? Ano, ano, ano, už vidím jak se všichni po přečtení tohoto úvodu usmíváte, ale prosím pokračujte ve čtení dále
Trochu svou úvahu upřesním: oba oleje mají specifikaci pro mě vyhovující jak API tak ACEA.
Jediný rozdíl je u toho automobilového je, že pochopitelně nemá vypsanou normu JASO-MA-2. Jak jsem si zjistil ta je důležitá, respektive aditiva daná pro olej pro tuto normu, na střihové vlastnosti oleje.
Vím, že kdybych obyčejný automobilový olej dal do motoru klasické motorky, kde bývá olejová náplň společná i pro spojku, tak je jasné, že mi automobilový olej oddělá spojkové lamely a ta bude prokluzovat.
Otázka je tedy, proč se nemá používat do skůtrů, když tam žádná spojka a ani lamely NEJSOU.!!!!
Není to jen marketingový tah na nás spotřebitele????