od Morx » 01 lis 2011, 10:50
S tím moderováním plně souhlasím. Sám jsem dělal moderátora na několika fórech a dobře vím, jaké to je. Na druhou stranu počítám, že tu není tolik věcí k mazání, aby byl problém autora kontaktovat. Mohlo by se to trochu zjednodušit malou úpravou fóra, aby na tlačítko "smazat" bylo navázané otevření okna s předdefinovanou zprávou "Vaše téma bylo smazáno z důvodu: ", kam by admin jen rychle dopsal stručně důvod a odeslal.
My to většinou řešili tak, že témata, která nebyla nenechatelná jsme jen zavřeli a napsali vysvětlení tam. A ta, která bylo opravdu nutné smazat byla takového typu, že autor sám musel vědět proč to šlo pryč.
Já si ale myslím, že není takový problém někomu důvod napsat. Problém je, že když to moderátoři začnou dělat, tak se s nima ty lidi začnou dohadovat a TO je pravý žrout času. Když s Váma nějakej blbec vede mnohahodinové diskuze o tom, že jste jeho téma porušující půlku pravidel a kupu zákonů ČR přece nemůžete smazat, jelikož na něm není nic špatného.
A ve výsledku to vede k obviňování konkrétních moderátorů, že jsou moc tvrdí/měkcí a takové diskuze vedou ke ztrátě autority a většímu bordelu a hádkám. To jsem taky zažil. Takže za nejlepší považuji tohle nechat na vedení fóra. Majitel si vždycky vybírá své moderátory a jemu také bývá možné se odvolat. Pokud některý moderátor nejedná tak, jak mu přijde dobré, tak si s ním o tom promluví a když to nepomůže, práva mu vezme. Ale nějaká demokracie, to nejde. A nefunguje ani ve státě, dovedete si představit, že by o každém rozhodnutí policistů, nebo soudů měli rozhodovat občané referendem?
Internet není demokratické zřízení. Stránky jsou majetkem zpravidla jednoho člověk a co na nich bude a nebude je jen na něm. Je možné o tom s ním diskutovat, ale to je tak vše. Svobodné rozhodnutí každého pak je, zda je to nějaký strašný blbec, co maže (nechává mazat) vše, co je proti jeho názorům, a pak je nasnadě stránku prostě přestat navštěvovat, nebo zda je to jakž takž rozumný přístup (byť trochu tvrdší, než by se Vám líbil), ale přínos z navštěvování dané stránky za dodržování daných pravidel stojí.