Už na druhý deň po uvolnení hraníc sme s kamarátom Mellingtonom neodalali a na poslednú chvílu naplánovali výlelet po vzoru Winterwolfa s ktorým sme v minulom roku tak isto úspešne absolvovali gurmánsku návštevu Maďarska k jazeru Balatón.
Predošlý deň môj plán ísť na už tradičné stretnutie na Moravu s Mirusom1 “na pol ceste” zlíhalo pre napriazeň počasia kedy pršalo praktický celý deň s teplotou 16 st max.Tak snáď na budúci týždeň sa to podarí.
Ale už na druhý deň aj keď ráno bolo také ešte neisté s teplotou 17 st pri odchode z Bratislavy keď som musel ešte nahodiť aj termoprádlo ktoré mi ale už za necelú hodinu nebolo treba lebo sa teplota posunula na letných 23 st pri priam ukážkovom počasí.
Prechod hranicou cez starý prechod Rajka bol už bez zátarasov ale za prítomnosti polície ktorá ale autá nezastavovala.Takže aj môj pripravený OP bol zbytočný. Vzdychol som si ”jaaaj konečne sloboda“ a nadýchol sa z hlboka. Až teraz som si uvedomil aký je to luxus prechádzať hranice EU len tak bez zastavenia a teraz ešte viac že už po 3 mesačnej diete sa dajú vôbec prechádzať. Po tej 3 mesačnej diete si to budeme asi viac vážiť a uvedemovať.
Odchod z BA som si určil na na 08:30h zo stretnutím v Maďarskej Rajke 09:00 kde som nabral Jana (niekto si to vie vybaviť) čo sa ale neskôr ukázalo že to môhlo byť aj o hodinu skôr.
Balatón nie je za rohom, je to 200km a pre niekoho kto má super navigáciu aj 230
Aj keď som mal nadstavenú volbu mimo trajektov aj tak nás to navigovalo na trajekt ktorý by síce teorericky cestu kilometrove skrátil ale časovo určite nie. Tak ešte za včas keď som zistil že jazero Balatón je na “zlej” strane sme spravili rýchle rozhodnutie a na trajekt zabudli a išli po cestách však predsa máme skútre.
Do mesta Tihany sme prišli práve na obed a keďže chuťové bunky sa nám už toporili tak sme síce zastavili pri hotely (stále mimo prevádzky) kde sme boli minulý rok spolu s Lukášom ubytovaný ale hneď sme sa pobrali do reštiky kde sme aj minulý rok obedovali. Keďže sme tam minule išli pešky a systémom cik cak skratkami tak keď sme prešli ulicu kde “mala” byť sme ju nenašli. Tak po chvílu hladania zastavujeme pri jednom rodinnom dome kde som oslovil mojou maďarčinou
pána a ten mi vysvetlil kde sa nachádza čárda ktorú hladáme. Báči hovorí ja tam zavolám všek šéf je moja rodina bude protekcia. Milí ujko aj s manželkou velmi ochotne poradili ako sa tam dostaneme. Nebolo to vôbec jednoduché nájsť, absolútne bez označenia nejakej tabulky úplne zastrčená medzi rodinnými domami v malej uličke. Keď sme zbadali radu ktorá čakala na obsluhu hneď som pochopil že tu asi netreba žiadna reklama a tabule, domáci poznajú.
Šef z úsmevom nás už čakal a spoznal na prvú šupu, asi som to mal napísané na čele
Naložil riadne halásle ale Jano ho sklamal lebo ho neje.Vyriešil to smažákom ktorý nikdy nesklame.
Po výdatnom obede sme sa odobrali na pláž že ideme omočiť červika. Zase Jano sklamal, tentokrát mňa a že on sa nejde kúpať, pritom voda čistučká ako more a teplučká ako mliečko, možno mala aj 22 st, nezvičajné na Balatón. Ale zase to bahno a 100 m stále voda po prsia, tak toto nie je pre mňa aj keď som “ žaba” ako ma srnka1010 pomenoval
Po odchode sme sa presúvali do mesta Keszthely kde je pekná promenáda zo stánkami a mólom kde kotvia výletné lode. Ale nás zaujímal iba jeden stánok a to ten kde mali velký nápis LANGOSZ. Myslím že sa nič okrem toho že ludí bolo málo nezmenilo. Obsluha v stánku tá istá, usmievavý šéf v jedenj úlohe aj kuchár presne tak isto ako v halás Karczi. Prvý vedel aj zopár slov po slovensky asi ako ja po maďarsky a jedno velice rozosmialu slečnu ktorá bola za kasou. Keďže som vedel že je sradista povedal som jej že šéf je naďob čirkefogó, niekolokrát to zopakovala a na súhlas prikivovala.Je to v preklade asi ako velký huncút alebo beťár.
Tak sme pojedli super lángoše a pomali sa pobrali domov cestou ako ponúkla navigácia čo bolo úplne mimo hlavných ťahov a takto sme sa vyhli tým kopcom a aj mestu Györ ktoré sme len tak lízli. Cesty dvojky bez áut ale zase kvalita tu tam.Moj príchod domov 21:45h už za tmy. Najzadených 523km, jedno tankovanie 8,3L na OMV s cenou 1,02€/L.
Keď pán boh dá a motika strelí rádi si tento gastrotour zopakujeme.
Ďakujem Janovi za spolujazdu a príjemnú spoločnosť.
Až gíčovo krásna scenéria
Fotené teleobjektívom zo 100m