od forester » 06 srp 2019, 13:58
Zlý zábeh resp. jazda na prasáka zo studeným nezahriatým motorom od 0 km môže mať za následok nadmerné opotrebenie motora. Motor Yamaha je ale pružný a vydrží toho naozaj veľa. Nadmerná spotreba oleja alebo hlučnosť po takomto neodbornom zábehu by sa ale nemala/nemusela prejaviť už po 8000km ale až ďaleko neskôr kedy sa aj skráti životnoať motora z následkom tej nadmernej spotreby oleja čo jej vlastne predzvesť kedy je aj tendencia že sa to bude ďalej zhoršovať.Tento neduh je typický pre predvádzačky kedy nikto nečaká na zahriatie motora a už nikto na zahriatie oleja. Pozor, nespájať tie dve veličiny.Motor keď dosiahne prevádzkovú teplotu čo netrvá dlho tak olej môže mať len nejakých 40 st a to je dosť málo na to aby pracoval v správnej prevádzkovej teplote kedy mazací efekt je na 100%. Pokial sa jedná o easy jazdu je to ok ale keď sa tomu dá full tak nastáva zase nadmerné opotrebovanie, ktoré zase môže ale aj nemusí mať za následok nadmernú spotrebu oleja.
Zase môj osobný názor, ako by som postupoval ja v takomto prípade. Oznámil to servisu čo sa aj u tvojho kamaráta udialo a hlavne si nechal o tom napísať zápis o závade resp. dal si vypísať reklamačný protokol a ďalej postupoval podla inštrukcii servisu, skúter je predsa v záruke.
Rolu tu zohráva aj fakt že skúter bol u iného majiteľa od novoty, tudiž nevieme ako s ním narábal. Je možné sa domnievať že bývalý majiteľ o tomto vedel a preto ho aj predal.
Naposledy upravil
forester dne 06 srp 2019, 15:32, celkově upraveno 1
Honda PCX - 2010, predaný, 24 tis km
Honda Shadow - Black Spirit VT750C2B,2011,predaný,40 tis km
Yamaha X-Max 250 - 2012, predaný,84000 km
Honda Forza 300 - 2018, predaný 29000 km
Honda Hornet CB600F 2013, predaný 32000 km