Yamaha X-max 300

Diskuze o skútrech nějvětších objemů.

Re: Yamaha X-max 300

Příspěvekod sago2 » 01 črc 2019, 21:32

[quote="vikino"]Tak dik za vaše názory.
Na obed som to vzadu vymenil (prevodový olej) a vyrazil som smer juh do Hlohovca, cez horské priechody nech sa trocha schladim. Na Donovaloch hore 27st C , Sturec deto No čím viac som šiel južnejšie tým bolo teplejšie. Miestami mi skúter ukazoval vonkajšiu teplotu 36-37 st.C. uff, som šiel zdochnut z toho horká. Hotové peklo! Ako tam dole môžu ľudia v tých horúcavach fungovať? Predsa len u nás na Liptove je príjemnejšie. V Prievidzi som dotankoval a ejha...chcel som naštartovať a skúter síce nahodil ale keď som pridal plyn zdochol. Zopakoval som a znova to isté. Celkom ma to vystrašilo. Na tretí krát chytil a držal ledva otáčky a pomaly som to rozbehol a už nezdochol. Už išiel ako hodinky. Inak okrem tohto incidentu išiel úplne v pohode bez závad. Len mi sem tam zablikal kľúč na palubovke. Pripisoval som to zrejme mobilu. Asi keď mobil komunikuje zo sieťou , tak rusi signál z kľúča. Inak skúter po zabehu , celkovo ,1920 km. Dnes 475km. Uff :-)
V tej Prievidzi fakt neviem čo mu bolo. Asi moc teplo? Alebo som nepočkal kým natiahne benzín a rychlo som stlačil štartér. Kto vie? Potom už išiel v pohode, naspäť som dal aj diaľnicu a tachometrovych 140 v pohode. Keby nefukal silný vietor z boku tak by to bolo zvládnuteľné. Ale radšej som potom šiel z diaľnice preč , kôli tomu vetru .
PS: blok sekundárneho prevodu v zadu bol v tých horúcavach úplne zeravy. Myslím že použitie prevodového oleja bola dobrá voľba ...
Ešte štastie,že si ho vymenil za ten motorák čo tam doporučuje výrobca,pretože v týchto horúčavách by sa Ti to určite zadrelo. :D
sago2

100+

Reputace: 14

Příspěvekod vikino » 01 črc 2019, 22:08

Výrobca odporúča v origo Anglickom manuali aj prevodový olej. Písal som o tom vyššie. Len slovak co to prekladal to už do slovenského manuálu nedal.
Bado vymením baterku . Dik.
vikino

500+

Reputace: 132
Skútr / moto: YAMAHA Xmax 300 (2023)

Příspěvekod vikino » 13 črc 2019, 10:05

Včera som zažil mierny šok. Zaparkoval som skutrik neďaleko domu pri obchode, zamkol riadidlá a keď som sa po 15 minútach vrátil , ani za boha odomknúť. Skúšal som vyp a zap kľúč, reagoval a blikal tak ako píšu v návode. No funkcia "answer back" nefungovala. Tak mi došlo , že je zase vybitá baterka. Mám v kľúči baterku cr2025, lebo 2032 som nemal doma.
Tak som rozmýšľal čo s tým? No jediné čo mi vyšlo je buď niekde v najblizsom obchode kúpim novú alebo zabehnem domov po novú. No stať sa mi to niekde na lazoch , ďaleko od domova a od elektro obchodov...HM. náhradná baterka do kľúča je už teraz v mojej povinnej vybave v neuzamykatelnej priehradke. Uff.
vikino

500+

Příspěvekod dejavu » 13 črc 2019, 10:41

To je nějaké divné. Nemáš doma klíč někde poblíž skůtru, že by se pořád snažil komunikovat? Jinak platí to co u auta. Když si zamkneš řízení a pak ti nejde odemknout, zkus přitáhnout levé řídítko k sobě a znovu odemknout.
dejavu

250+

Reputace: 41
Skútr / moto: X Max 300 IM
Tuning / úpravy: žádné

Příspěvekod vikino » 13 črc 2019, 11:04

Nejde mi o baterku. Kľúč vypinam na noc. Nemám ho zapnutý. Ide mi o to ako to bez kľúča so slabou baterkou odomknúť? Asi sa to nedá. Jediné mať náhradnú baterku so sebou.
vikino

500+

Příspěvekod dejavu » 13 črc 2019, 11:21

A je potřeba ho vypínat? Já s ním teda nic nedělám, Maxe a mám od dubna a baterka furt stejná ;)
dejavu

250+

Příspěvekod vikino » 13 črc 2019, 11:45

Asi netreba vypínať, ale ja bývam na vyvýšenom prízemí v paneláku a skútra mám hneď podomnou pod schodami. Tak to pre istotu vypinam. Aj v manuály sa píše vypínať. Ale o to mi nejde. Ide mi o to ako to odomknúť keď vám náhodou baterka skončí niekde v končinách kde novú len tak ľahko nezoženiete a skúter je zamknutý riadidlami otočenými doľava. Bez kľúča sa to odomknúť nedá. Treba vymeniť baterku.
PS: núdzový režim asi v polohe zamknutia riadidiel nefunguje. . . Ten funguje v polohe off.
vikino

500+

Příspěvekod VlČek » 13 črc 2019, 16:00

vikino píše:Prišiel mi prevodový olej Castrol Part syntetic 80W s dátumom výroby 16/04/15.

Ahoj, dělal jsem v autech (v kanceláři) datum spotřeby býval pokud si dobře pamatuji 3-5 let (správně skladovaný), liší se podle oleje a výrobce.
Servis má na oleji nejlepší marže pokud je kupuje ve velkém, proto si trochu "hrají" se specifikací oleje. Pokud 7-8 z 10 prodaných motorek / skútrů / aut používá stejný olej, tak ho nalejí pravděpodobně i do těch posledních 2 kusů aby měli větší obrat. Rozdíl v nákupní ceně 1l v plastu a 1l v sudu byl i více než 30%.
Všechny úkony jsou normované, takže výměna oleje 0.5h je až až... mrkni do servisní knížky, někdy to tam bývá, ale servis ti musí na požádání ukázat rozpis servisních úkonů výrobce.
Pokud bych já byl značkový servis, tak bych nikomu nedovolil donést si vlastní olej a ND, pouze speciální homologovaný díl, který neprodávám.
Proto jsou značkové servisy a nezávislé "garáže", znám dost případů kdy oprava v garáži byla dražší než oprava ve značkových servisech, ale to je na jinou diskusi. V lidech je značkový = drahý vs garáž = levné.
Naštěstí jsem od aut zběhl, ale přesto jezdím s každým autem jen do značkového servisu, ale většinou po 1-2r si vždy domluvím slevu na práci i ND, pokaždé jsem se domluvil, tak jezdím i se 4r starým autem do značkového a byl jsem taky s 10r starým SHáčkem v Hondě.
Nemám patent na rozum a netvrdím, že to tak musí dělat všichni. Jsme různí a rozdílní, protože každému vyhovuje něco jiného. Oceňuji jak byl Vikino otevřený a má štěstí, že našel servis, se kterým se domluvil.
Pěkný den všem a taky lepší počasí než je v Praze, střídavě tu celý den prší a svítí sluníčko. V.

Odesláno z mého SM-G973F pomocí Tapatalk
Začal jsem s tátovou Jawetou - podivný Stadion, Jawa 23 Mustang, Jawa 350, Suzuki Bandit 600 (ojetý), Yamaha XJR 1300, Honda SH150 je už pryč, PCX 125 se ani neohřálo a šlo, a nyní drandím Yamaha Tracer 900 GT a vysněný T-max 530 snad bude další...
VlČek

100+

Reputace: 93
Skútr / moto: SH 150 je už pryč, co bude dál ...
Tuning / úpravy: Výrobce ví co dělá.

Příspěvekod BombermanXMAX » 17 črc 2019, 11:01

Zdravím....co by nový majitel se chci zeptat,řešili jste někdo vyřazení spináče na bočním stojanu?Rád bych,aby motor běžel dál i když sklopím boční stojan...
pls neřešte to,že je to kvůli bezpečnosti.Ráno nakopnu, vytáhnu z garaže a než se nastrojím,pozamykám vrata atd tak nechci dávat na hlavní stojan a je dobré motor nechat chvíli vrkat a zahřát.
Druhá věc.....současně s objednávkou stroje jsem objednával i náhradní SMARTKEY klíč,nosič kufru + kufr 50L.Je možné aby dodávka kufru a smartkey trvala dýl než samotný skůtr?
BombermanXMAX

10+

Reputace: 1
Skútr / moto: X MAX 300

Příspěvekod HonzaR » 17 črc 2019, 11:38

Nechávat moto na volnoběh má smysl max pár vteřin, než se načerpá olej na mazaná místa. Což je 3-4 vteřiny. Volnoběhem se neohřeje, akorát běží na bohatou směs. Nahodit a vyjet.
z ho*na bič neupleteš...
HonzaR

1500+

Reputace: 219
Skútr / moto: Suzuki V-Strom 800 /SE

Příspěvekod BombermanXMAX » 17 črc 2019, 12:43

To nebyla moc věcná odpověd,ale i tak díky.Tvrdím jen,že to chci odpojit a zda mi někdo poradí jak na to .....přecijenom stavět na tři minuty na hlavní stojan se mi nezamlouvá.Další důvod když přijíždím se zahřátým motorem odněkud-potřebuji otevřít vjezd do dvorku takže stojím před tou samou otázkou ...postavit na chvíli na boční stojan a pak pokračovat dalších 20m do garáže.
BombermanXMAX

10+

Reputace: 1
Skútr / moto: X MAX 300

Příspěvekod josuk » 17 črc 2019, 12:52

..taky si myslím, že zahřívání na místě smysl nedává.. naopak.. z výfuku po nastartování se přes studený katalyzátor linou ty nejhorší rakoviny, se divím, že i některým rodičům je asi milejší "zdraví" jejich 15let starého dieselu než jejich dětí..které dávají tašky do kufru a nastupují.. (neslyšel jsem o motoru, který by odešel jen proto, že se nezahřál před jízdou..jo že škodovky 100 se na sytič ani nerozjely je jiná věc.. ;-)

btw: otevírat zavírat branky se dá i ze sedla, u x-maxe v pohodě
josuk

1000+

Reputace: 597
Skútr / moto: zimní X Max 250 a Honda ADV 350
Tuning / úpravy: na zimu deka a zimní gumy

Příspěvekod VlČek » 17 črc 2019, 13:34

Ahoj,
s odpojením čidla Ti neporadím.
SMART key asi bude trochu trvat, dodací termín by Ti měl sdělit dealer. Já mám originál nosič kufru a originální 50l kufr z Yamaha Karaone ve Šterboholech a vše měli skladem. Asi záleží na štěstí a co má dealer právě skladem, ale originální soft sedlo mi dodali za 2 nebo 3 dny, protože to neměli skladem. Parta v Karaone vypadá velmi příjemně, malý dealer, kde jsou všichni takoví zapálení, proti Honda Jarov, kde je více lidí, jsou ochotní, ale méně zapálení = více neosobní, ale osobně nemohu říct něco špatného na Jarov.

Odesláno z mého SM-G973F pomocí Tapatalk
Začal jsem s tátovou Jawetou - podivný Stadion, Jawa 23 Mustang, Jawa 350, Suzuki Bandit 600 (ojetý), Yamaha XJR 1300, Honda SH150 je už pryč, PCX 125 se ani neohřálo a šlo, a nyní drandím Yamaha Tracer 900 GT a vysněný T-max 530 snad bude další...
VlČek

100+

Reputace: 93
Skútr / moto: SH 150 je už pryč, co bude dál ...
Tuning / úpravy: Výrobce ví co dělá.

Příspěvekod dejavu » 17 črc 2019, 13:53

Odpojení čidla je blbost, nedělej to. Je to stejný jak to strkání vypálených sirek z5 do krabičky. Jednou se ti to vymstí.

Co se týká dodávek doplňků, panuje v motosvětě hrozná logistika. Jsme rozežraní e-shopama a tak čekáme, že dnes obědnáme a zítra se budeme kochat. Čekal jsem na kufr a držák 14 dnů. A dočkal jsem se :) Tak to vydrž a uvidíš, vydrží ti dýl i ta radost z "konečně" dodaného dílu ;)
dejavu

250+

Příspěvekod aldav » 17 črc 2019, 20:37

To je jak kde , v Brně jsem zavolal do Yamahy s otazkou na klíč a vyrazil. Na místě mně ho technik napároval, zaplatil jsem asi 1200 Kč a jel domu. Akce na 10 minut.

tap S9+
aldav

500+

Reputace: 94
Skútr / moto: X-MAX 300/2017/45.000 km, ADV 350/2022/18.000 km
Tuning / úpravy: Rychlé pruhy

PředchozíDalší

Zpět na Maxi skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek